Antalya’da düzenlenen Onkolojide İz Bırakanlar Zirvesi, kanser uzmanlarını bir araya getirdi. Prof. Dr. Mustafa Samur anısına düzenlenen zirvede, Türkiye’de ve dünyada kanser alanında yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş uzmanlar, teşhis ve tedavilerinde gelinen son durumu tartıştı.

Kongreye, Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda beslenme ve kanser alanında önemli çalışmalar yapan Dr. Semir Beyaz da katıldı. Dr. Beyaz'ın çalışmalarından biri de yağlı beslenmenin kanser oluşumuna etkileri... Ancak Dr. Beyaz, kanserden korunmak konusunda beslenme ile ilgili kesin söylemlerden uzak durun uyarısında bulunuyor. "'Yağlı yemeyin, şekerli yemeyin' diyen kimseye inanmayın" diyen Dr. Beyaz, 'beslenme konusunda bildiğimiz bir şey varsa o da çok az şey bildiğimizdir' diyor adeta. İşte Beyaz'dan önemli uyarılar:

Dr. Semir Beyaz


"KİMSEYE 'YAĞLI BESİNLER YEMEYİN' DİYEMEM"

Kanserden korunmada ne yazık ki işimiz şu an basit değil. Yani ben şu an kimseye 'yağlı beslenmeyin' demem. Eğer bilimsel bir kanıtı yoksa, "Yağlı yemeyin, şekerli yemeyin" diyen kimseye de inanmayın. Benim bu alanda bilimsel çalışmalarım olmasına rağmen, bunları size söyleyemem çünkü vücudumuzun yağa, şekere, karbonhidrata, proteinlere, vitaminlere ihtiyacı var. Bunların kombinasyonları, alınış şekli, vücudumuzda bize özgü mekanizmalarla nasıl bize entegre oldukları hastalık ve sağlık durumunu etkiliyor. Mesela hamburger ve kolalı içecekler metabolizmayı büyük oranda etkiliyor. 100 kişiyi böyle beslerseniz hepsi obez olacak diye bir kural yok; 50'si olabilir, 50'si olmaz. Çünkü farklı metabolik geçmişlere sahiplerdir. Ama şeker ve karbonhidrat, sürekli ve yoğun olarak alınması durumda, vücudun kurallarını değiştirebiliyor. Biz bu kuralların ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz ve bunu anlarsak hastalık durumlarını değiştirebiliriz.