YSK, ‘OY CETVELİNDE USULSÜZLÜKLER VAR’ DİYE İSTANBUL SEÇİMİNİ İPTAL ETTİ


AYNI YSK, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDEKİ USULSÜZLÜKLERİ GÖRMEMİŞTİ


1 - Türkiye Barolar Birliği (TBB) haklı olarak Yüksek Seçim Kurulu’na şu soruyu yöneltti: “... İlçe seçim kurulları tarafından usulsüz atandıkları iddia edilen bu görevlilerin seçim sonuçlarına nasıl müdahale ettiklerinin kararda delilleriyle açıklanması zorunluluğu vardır. Böyle bir delilden ve açıklamadan kamuoyu haberdar değildir. Dolayısıyla seçmen, haklı olarak, seçim sonucuna, iddia konusu sandık kurulu başkanlarının değil, doğrudan doğruya YSK’nın müdahale ettiği inancındadır.”

Delil, hukuk sisteminin olmazsa olmazı değil mi? O zaman hukuksuzlukların delillendirildiği 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakalım...

24 Haziran 2018 seçimleri Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce arasında geçmişti.


250 SANDIKTA 14 BİN OY HATALIYDI

18 Nisan’da kaleme aldığım yazımın başlığı “24 Haziran seçimlerinde unutulan rapor”du. Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın (BMO) hazırladığı 94 sayfalık, “24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analiz” adlı raporda, sandıklarda yaşanan usulsüzlükler net olarak tespit edilmişti. Rapora göre, 2 bin sandıkta veri tutarsızlığı tespit edilmiş, yaklaşık 70 bin seçmene karşılık gelen 250 sandıkta sonuçların Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) yanlış girildiği belirlemişti. Raporda şu tespit vardı: “... Bu yanlışlar da 14 bin vatandaşın oyunun, tercih ettiği adaya ya da siyasi partiye yansımadığını göstermektedir.” Sadece 250 sandıktan bahsediyoruz. Peki... YSK şu sorulara o zaman neden yanıt vermemişti: YSK’nın ‘kesin seçim sonuçları’ ne kadar kesindir? Kısa bir süre içerisinde bu kadar yanlış saptanabildiğine göre daha kaç sandığın sonucu hatalıdır? YSK, veri girişi sırasında yapılan hatalardan kaynaklanan bu yanlışları önlemek için neden bir çalışma yapmadı?”

YSK Başkanı Sadi Güven

250 sandıktaki hatalar ve veri tutarsızlıkları


2 - Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporda, 2000 sandık arasından 250 adet sandıkta çok ciddi veri tutarsızlıklarının ve belirgin hataların olduğu kaydeldi. İşte o hatalar:
- Sandık sonuç tutanaklarındaki oy sayılarının SEÇSİS’e girilmesi sırasında veriler kaydırılarak girilmiştir.
- Sandıkların, “sandık sonuç tutanakları” ile “sayım döküm cetvelleri”ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır; buna karşın bazı tutanak ve cetvellerdeki oy sayıları birbirlerinden farklıdır.
- Aynı seçim bölgesi (mahalle) içerisinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık sonuç tutanaklarına rastlanmıştır.
- Sandık kurullarınca hatalı olarak düzenlenen tutanaklar SEÇSİS’e girilirken toplamların tutarlı olması için oy sayılarının “veri girişi yapanların inisiyatifinde” düzeltildiği/değiştirildiği anlaşılmaktadır.
- Bazı sandıklarda, siyasi parti gözlemcilerine verilen sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS’e girilen tutanaklar arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir...


YSK’dan çifte standart


3 - YSK, ‘Sandık kurullarının teşkilindeki’ ve ‘Oy sayım döküm cetvelleri’ndeki usulsüzlükler üzerine İstanbul seçimlerini iptal etti. Şaşırtıcı olan çifte standart ya da hukuk sisteminin 2018 seçimleri ve 2019 seçimlerinde farklı işlemesi. Neden mi? Anlatalım: Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporun 25’inci sayfasının başlığı şöyle: “Sandık verileri ‘Sayım Döküm Cetveli’nden farklı sandıklar.”
24 Haziran 2018 seçimlerinde 250 sandıktan 55 sandıkta hata saptanmış. 55 sandığın ‘Sayım döküm cetvelleri’ incelenmiş ve ‘Sandık sonuç tutanakları’yla karşılaştırılmış. Raporda verilen örneklerden biri Denizli. Selçuk Bey Mahallesi’ndeki 2164 numaralı sandığa ait sandık sonuç tutanağı ile sayım döküm cetveli tutanağında fark var! Cetvelin içeriğine göre, HDP’nin oyu Vatan Partisi’ne, CHP’nin oyu HDP’ye verilmiş.
31 Mart’ta ‘oy sayım cetvelleri’ndeki usulsüzlükleri iptal nedeni olarak gören YSK, 2018’deki hataları iptal nedeni olarak görmedi!