CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE 2 BİN SANDIKTA USULSÜZLÜK TESPİT EDİLMİŞTİ...


YAKLAŞIK 14 BİN OY ÇÖPE GİTMİŞTİ... ANCAK İKTİDAR O ZAMAN SES ÇIKARMAMIŞTI...




Türkiye’nin kilitlendiği İstanbul seçimlerinde mazbata 17 gün sonra CHP’li Ekrem İmamoğlu’na verildi. Ancak... Cumhur İttifakı, ısrarla seçimlerin ‘iptalini’ ve ‘yenilenmesini’ istiyor. CHP de bu taleplere karşılık, “O zaman 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimleri de yenilensin” çıkışı yaptı. Bu tartışma akla Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın (BMO) hazırladığı bir 94 sayfalık raporu getirdi. Neden mi? Çünkü, “24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analiz” adlı raporda, sandıklarda yaşanan usulsüzlükler net olarak tespit edilmişti. BMO’nun çalışmasında şu sorulara yanıt arandı: “YSK’nın ‘kesin seçim sonuçları’ ne kadar kesindir? Eldeki kısıtlı verilerle kısa bir süre içerisinde bu kadar yanlış saptanabildiğine göre daha kaç sandığın sonucu hatalıdır? Kaç seçmenin oyu kayıtlara doğru yansımamıştır? Seçimlere katılan cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler, pek çoğu hızla göze çarpan ve çok belirgin olan bu hatalara neden itiraz edip düzeltilmelerini sağlamamışlardır?” Bu sorulardan yola çıkan uzmanlar, 2 bin sandıkta veri tutarsızlığı tespit etmiş, yaklaşık 70 bin seçmene karşılık gelen 250 sandıkta sonuçların Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) yanlış girildiğini belirlemiş.

Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın incelediği 250 sandıkta sonuçlar YSK’nın tutanaklarına yanlış girilmiş. Bu sadece 2 bin sandık için geçerli. Hepsi incelenseydi ‘usulsüzlük’ rakamı daha da artacaktı.


Raporda şöyle denilmiş: “Bu yanlışlar da 14 bin vatandaşın oyunun, tercih ettiği adaya ya da siyasi partiye yansımadığını göstermektedir.” Peki o yanlışlar neler? İktidar o gün ortaya çıkan bu usulsüzlüklere neden itiraz etmedi? Örneğin Bağcılar’a bakalım...


Aynı sandığa ait farklı sandık sonuç tutanakları


CHP’nin elindeki ıslak imzalı tutanaklar ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nde (SSPS) yayımlanan tutanakların eşleşmediği tespit edilmiş. Örneğin... İSTANBUL/BAĞCILAR/HÜRRİYET MAH. 2089 numaralı sandıkta, YSK’nın tutanağının kaydırılarak düzenlenmiş olduğu görülüyor. CHP’li Muharrem İnce’nin ıslak imzalı tutanaktaki oyu 155 iken YSK’da 0 oluyor. AKP’nin adayı Tayyip Erdoğan’ın oyu da 86’dan 18’e düşüyor. Meral Akşener’in oyu ise 18’den 155’e çıkıyor.