15 TEMMUZ DARBE GECESİ ABD: BARIŞ İSTİYORUZ
VENEZUELA’DA ABD: BARIŞÇIL GEÇİŞ İSTİYORUZ


FETULLAH GÜLEN’İN KARARGAHI PENSİLVANYA...
LOPEZ’İN EĞİTİM ALDIĞI KOLEJ CIA’YA BAĞLI...


1 - Uzun zamandır bitirememiştim... Zamanlama olarak Venezuela’daki ‘ABD-Kolombiya destekli’ darbe girişiminden hemen önce bitirmem ise tesadüf oldu... “1801’den Günümüze ABD’nin Askeri Müdahaleleri” adlı kitaptan bahsediyorum...



15 farklı üniversiteden 34 öğretim üyesinin yazdığı, Prof. Haydar Çakmak’ın yayıma hazırladığı kitap, ABD’nin 39 ülkeye nasıl müdahale ettiğini anlatıyor. Bunlar arasında Türkiye ve Venezuela yok!

12 Mart, 12 Eylül başta olmak üzere darbelerde ve darbe girişimlerinde Amerika’nın olduğunu herkes biliyor. Ancak...… 15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü’nü destekleyen, “İdeolojik müdahale’yle ‘sistemi değiştirmek isteyen bir ABD’den bahsetmek, Venezuela’daki darbe girişimini anlamak için yeni bir fırsat oldu. Neden mi? Hatırlayın...

15 Temmuz gecesi saat 22.00 sıralarında başlayan FETÖ’cü darbe girişimiyle ilgili ABD’den ilk açıklama saat 23.57’de gelmişti. Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Türkiye’de barış, istikrar ve devamlılık olmasını umuyorum” demiş, darbecilere karşı bir tavır almamıştı. Ve gece yarısı saat 02.05’te Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı. Associated Press haber ajansının geçtiği haberde, Obama’nın “Türkiye’de tüm taraflar demokratik yollarla seçilmiş hükümete destek vermeli” dediği aktarıldı.



ABD 4 SAAT NEDEN BEKLEMİŞTİ?

Kerry de Obama’dan 15 dakika sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptı ve “Türkiye’nin demokratik yollardan seçilmiş sivil hükümetine tam destek verdiklerini” söyledi. Yani... ABD, darbe girişiminden 4 saat sonra hükümeti desteklemek zorunda kaldı... Çünkü... İçinde bazı soruları taşımakla birlikte ABD yenilgiyi saatler sonra kabul etti... Peki... Venezuela’da ne yaşanıyor?

2 - La Carlota Hava Üssü Akıncı Üssü benzerliği


İki açıklama... ABD Başkanı Trump, “ABD, Venezuela halkına destek veriyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da “Venezuela’ya askeri harekat mümkün ancak barışçıl geçişi tercih ederiz” diye konuştu.

Kerry’nin Türkiye için yaptığı ilk açıklama gibi Pompeo da “Barış” kelimesini kullandı.

Ancak... Maduro yönetimi, “ABD-Kolombiya” darbesini püskürttü. Hatırlayın… Aynı başkent Ankara’da, Akıncı Üssü’nden yönetilen darbe girişimi gibi... Venezuela’nın başkenti Karakas’taki La Carlota Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki bir grup asker tarafından yönetilen darbe girişimi... ABD destekli Juan Guaido, o üs yakınlarında 70 kadar asker ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Lopez’le açıklama yaptı. ABD, Türkiye’den sonra 2’nci yenilgisini aldı. Peki darbe girişiminin lideri ‘sivil’ Lopez kim?

Maduro karşıtları ABD bayraklı tişörtlerle eylem yapıyor.

3 - Darbenin ‘siyasi ayağı’ Lopez’in Kenyon Kolej’i


Leopoldo Lopez, 2014’te Maduro rejimine karşı bir dizi protesto sırasında şiddeti teşvik etmekle suçlanmış, 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Karakas’ın zengin mahallesinde büyümüş. Ailesi tarafından 1989’da ABD’ye, Ohio Eyaleti’ne gönderilmiş. Orada Kenyon College’a (Kolej) girmiş. Kolej, ABD istihbarat örgütü CIA’ya yakınlığıyla biliniyor. Kenyon College bünyesindeki Amerikan Demokrasi Çalışmaları Merkezi, bu yıl Lopez adına bir ödül programı düzenledi. Lopez’i 2014’teki protesto dalgası sırasında dünya basınında görünür kılan da Kenyon College’daki arkadaşları. Okuldaki en yakın dostlarından Robert Gluck, ABD’nin etkili iletişim danışmanlığı şirketlerinden High Lantern Group’un yönetici ortağı... Onun kurduğu bağlantılar sayesinde New York Times, CNN, Wall Street Journal, Washington Post, Christian Science Monitor, Huffington Post, El Universal, BBC gibi yayın kuruluşlarında makaleleri yayımlandı, yayınlara katıldı. Lopez’in kız kardeşi Adriana Lopez Vermut, “Kenyon, muhtemelen Leopoldo’nun bu hayatta başına gelen en iyi şey. Oradan edindiği dostların nasıl onun için çabaladığını görmek etkileyici” diye konuşmuştu. Yani… Lopez, 1999’da ABD’ye kaçan Fetullah Gülen ve örgüt üyeleri gibi sıkı bir lobi çalışması yürütmüş...

4 - 2018’de New York Times halka sormuştu: ABD ordusu Venezuela’yı istila etsin mi?


Maduro komuta kademesiyle birlikte toplantıda.


Şimdi ‘Popüler direnç’ (popularresistance.org) adlı internet sitesinde “Anti-NATO’cu” avukat Kevin Zeese ile Margaret Flowers’ın 2018’de kaleme aldığı Venezuela yazısına bakalım:

- 1998 yılında Hugo Chavez seçilmesinden bu yana ABD, Venezuela’da rejim değişikliği gerçekleştirmek istiyor.

- Trump, Obama ve Bush’un da amaçladığı gibi hükümeti değiştirmek ve ABD dostu bir oligarşi hükümeti kurabilmek için olan çabaları devam ettiriyor.

- Bu ideallerine en çok yaklaştıkları an 2002’de gerçekleşen askeri darbeyle Chavez’in görevden alındığı andı. 47 saat içinde siviller ve ordu, Chavez’i cumhurbaşkanlığına geri döndürdü.

- ABD, ayrıca muhalefet hareketlerinin liderlerini de eğitti.

- Leopoldo Lopez, CIA’ye bağlı Kenyon College da dahil olmak üzere ABD’deki özel okullarda eğitim gördü.

- Venezuela’ya, Kolombiya ve Brezilya sınırlarından gelebilecek bir askeri saldırı çok uzak değil.

- Ocak ayında New York Times, ABD ordusu Venezuela’yı istila etsin mi?” diye sordu.

- Savaş hazırlıkları, Latin Amerika’da ABD için İsrail’in rolünü oynayan Kolombiya’da halihazırda sürüyor.