ABD’NIN 5’İNCİ BAŞKANI MONROE’NİN DOKTRİNİ SÜRÜYOR


‘KALIN SOPA, ZORA DAYALI SİYASİ GÜÇ’LE DARBECİLİK


MADURO: DARBE GİRİŞİMİ BEYAZ SARAY’DAN YÖNETİLDİ


SORU ŞU: FETÖ’CÜ DARBE GİRİŞİMİ NEREDEN YÖNETİLDİ?


1 - Darbe girişimlerini ve darbeleri anlamak için tarih sayfalarını geriye doğru açmak ve incelemek gerekiyor. James Monroe ismini hatırlar mısınız? 1817’den 1825’e kadar Amerika Birleşik Devletleri’ni yöneten 5’inci başkan. “Amerika Amerikalılarındır” cümlesini kuran isim. Nereden çıktı bu Monroe demeyin!

Nicolas Maduro darbe girişimini Trump’ın danışmanı John Bolton’un yönettiğini söyledi.


HEGEMONYANIN YENİ BİÇİMİ

James Monroe, 2 Aralık 1823 tarihinde kongreye bir mesaj gönderir. Mesaj şöyledir: “... ABD, Amerika kıtalarının, Avrupa devletleri tarafından sömürgecilik konusu yapılmasına ve bu devletler tarafından herhangi bir şekilde kontrol altına alınmasına izin veremez.” (Büşra Öğütçü/Politik Akademi/10 Şubat 2013)

Sonrasında Monroe Doktrini’ olarak tanımlanacak bu mesaj, ABD dış politikasını 196 yıldır şekillendirir... Ana fikir şudur: “Latin Amerika, ABD’nindir. Bu coğrafyayı Avrupa’dan koruyacağız.”

John Bolton


ABD’nin 26’ncı Başkanı Theodore Roosevelt ise bu doktrini daha da açar: “... Toplumsal ve siyasi yapısına güvenilmeyen Latin Amerika ülkelerine ABD müdahale eder…” Bu nasıl olacaktır? Hegemonya biçimin adı ise ‘Big stick’tir. Yani… “Kalın sopa, zora dayalı siyasi güç...” (ABD’nin Askeri Müdahaleleri/Kaynak Yayınları) Yani... Venezuela’da yaşanan da Türkiye’de yaşanan da işte bu... “Kalın sopa, zora dayalı siyasi güç...” Nasıl ki Amerika, Latin Amerika’yı ‘arka bahçesi’ gibi gördü, Türkiye’yi de özellikle 1950’lerden sonra Latin Amerika’ya dönüştürmeye çalıştı. Ancak... Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Karakas’ta açık açık “Bir Avrupa gazetesi Donald Trump ve John Bolton’ın gün doğmadan önce askeri darbenin bütün operasyonlarını koordine ettiğini yazdı. Dün girişilen darbe teşebbüsü bizzat Beyaz Saray’dan, John Bolton tarafından yönetildi” dedi.

Peki 15 Temmuz 2016’daki Fetullahçı darbe girişimi nereden yönetildi? Akıncı Üssü’ne destek nasıl verildi? Cevabını arayalım...

2 - Washington darbe girişiminden 45 gün önce darbe olacak dedi


16 TEMMUZ 2016: GENELKURMAY KARARGAHI
16 Temmuz sabahı FETÖ’cü darbeci subaylar Genelkurmay karargahına silah ve mühimmat taşımaya devam ediyordu.


Tarih 5 Haziran 2016:… Amerika’nın etkili dış politika dergisi Foreign Affairs’te çıkan makalenin adı şöyleydi: “Türkiye’nin Gelecekteki Askeri Darbesi…” Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Gönül Tol imzalı analizde şöyle denildi:

“Eğer PKK ile devlet sarmalı arasında süregelen savaş kontrolden çıkacak olursa ve büyük bir ekonomik düşüş yaşanır ve eğer hükümetin otoriter tavırlarında artış söz konusu olursa, ordu harekete geçebilir. Eğer Erdoğan gaddar bir polis baskısı oluşturur ve daha fazla kaos oluşmasına neden olurken kanlı katliamlar yaşanacak olursa, toplum generallerin yönetimi ele almalarını isteyebilir.” Bu yazı darbe girişiminden yaklaşık 45 gün önce yazıldı...

Tarih 16 Haziran 2016: ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin ulusal güvenlik danışmanı John Hannah... Hannah, ABD’nin politikalarına yön veren Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) yayın organı Foreign Policy dergisi için yazmıştı. Yazının başlığı şuydu: “Erdoğan gibi bir sorunu nasıl çözersiniz?” Okuyalım: “Ciddi bir sorun. Türkiye yavaş yavaş ama engel olunamaz bir şekilde uçurumdan aşağı yuvarlanıyor. İYoldan çıkan bir NATO müttefiki ile nasıl başa çıkılır? Türkiye’de olası bir askeri müdahale riski kalkmadı. Ordu içerisinden birilerinin, Erdoğan’ın ülkeyi soktuğu tehlikeli yoldan çıkarmak için darbe girişiminde bulunmayacağının hiç bir garantisi yok.” Bu yazı darbe girişiminden bir ay önce yazıldı.

15 Temmuz darbe gecesine ve sonrasına dönelim...

3 - ABD medyası 15 Temmuz’dan sonra Gülen’i aklamak istedi


Tarih 15 Temmuz  2016... ABD’nin etkili gazetesi Washingto Post: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünyanın hangi noktasında?” Başlık bu... Erdoğan’ın Türkiye’den ayrıldığını iddia ediyor ve algı yaratmaya çalışıyor. İstanbul ya da Marmaris’te olabileceği ihtimalinden bahsedilen haberde aynı zamanda Almanya’ya ya da İran’a gitmiş olabileceği öne sürülüyor.

FOX NEWS: DARBE SON UMUT

Tarih 16 Temmuz 2016… ABD’nin muhafazakar kanallarından Fox News’in internet sitesinde Ralph Peters imzalı “Türkiye’nin son umudu da öldü” başlıklı makale... Makalede, darbenin Türkiye’deki İslamcılaşmayı durdurmak için son umut olduğu, batılı liderler her ne kadar darbe girişimini kınamak için uğraşsalar da kazanacakları tek şeyin “Avrupa’nın kapılarına dayanmış zehirli bir İslam rejimi” olacağı ifade ediliyor.

FETÖ elebaşı 31 Temmuz 2016’da CNN’de propaganda yapmıştı.


YABANCI KANALLARA KONUŞTU

Tarih 17 Temmuz 2016: Fethullah Gülen, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları ‘iftira’ olarak niteleyerek, bunun arkasında kimlerin olduğunu soruşturmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması çağrısında bulunuyor. Gülen, Pensilvanya’daki çiftliğinde aralarında CNN ve CBS’in de bulunduğu bir grup yabancı gazetecinin sorularını yanıtladı.

Tarih 18 Temmuz 2016… ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner Türkiye tarafından iadesi istenen Fetullah Gülen’le ilgili, “Bildiğimiz kadarıyla Fetullah Gülen Pensilvanya’da huzur içinde yaşıyor” açıklaması yapıyor. ABD’nin Türkiye’deki darbe girişiminde Gülen’in olası bir dahli olup olmadığı konusunda bir değerlendirmesi bulunmadığını anlatıyor.

ABD: FETULLAH GÜLEN BARIŞÇI

ABD medyası, FETÖ elebaşını şöyle değerlendiriyor: “Barış içinde birlikte yaşamaya ve eğitimin önemine vurgu yapan, tasavvuftan ilham almış İslam’ı vaaz eden Fetullah Gülen.

Bugün gelinen noktada ‘stratejik ortak’ ABD’nin aslında ‘darbeci ortak’ olduğu ve kripto FETÖ’cülerin hareket içinde olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sonuç: Sizce, 15 Temmuz 2016’daki Fetullahçı darbe girişimi nereden yönetildi? Cevabı çok net... Maduro zaten yanıtı vermişti...