AKP’li Mehmet Özhaseki, 31 Mart öncesi ‘CHP oylarımız çalındı numarası yapıyor’ demişti. Bugün ‘Oylarımız çalındı’ kampanyasını ise iktidar başlattı. Özhaseki şimdi ne diyecek?


CHP 4 yıl önce seçimlerde 5 hilenin yapıldığını hazırladığı raporla ilan etmişti… Ancak...30 Mart 2014’te ya elektrikler kesildi ya da sırtta çuvallarla oylar çalınmak istenmişti!


AKP’nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki


1 - “Sahte bir demokrasiyle yönetilen bir ülkedeyiz. Bir seçim zamanı. Bastıran sağanak yağmur halkı sandıklardan kaçırmış gibi. Ancak sürenin dolmasına az bir zaman kala hava düzelecek ve halk sandık başlarına koşacaktır. Sürpriz sandıklar açıldığında yaşanır. Sandık başına koşanların büyük bir bölümü boş oy kullanmıştır...İnsan soyunun ahlaki kusuru ne bugüne özgüdür ne de düne. Tarihseldir, çok eski zamanlardan gelmektedir...” Portekizli usta yazar Jose Saramago’nun ‘Görmek’ kitabını zaman zaman ortasından, sonundan ya da herhangi bir yerinden başlayarak okuyorum. Çünkü... Seçim zamanı halkın boş oy kullandığı ve iktidarın çaresiz kaldığı anları hissetmek...Ya da bir slogandan ‘korkmak’... O zaman iktidarın üç gündür sıkça dillendirdiği “Oy çalınmasını, hırsızlığı tespit ettik. Bir kısım oyları tespit ettik” ya da “Seçimi kazandığı halde oyları çalınan AK Parti. Cevap çok basit, oyları çaldılar”ı anlamaya çalışalım...

SON 4 SEÇİM VURGUSU

Tarih 4 Mart 2019...Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında Ankara’nın Güdül İlçesi’nde partililere seslenmişti. CHP’nin daha önce kamplaşma üzerinden siyasi propaganda yaptığını ileri süren Özhaseki şunları kaydetmişti: “Arkasından yalanlar söylemişler, ‘Oyumuz çalındı’ falan, filan. Son 4 seçimdir yapıyorlar, günahtır. Cumhurbaşkanlığı seçimi, referandum, genel seçim, bizim sol şöyle başlıyor: ‘Acayip öndeyiz, aldık gidiyoruz, kazandık bitti’. Tabii, seçim akşamı oluyor, sandıklar açılıyor, gerçekler yüzlerine çarpıyor. Her bir sandık 150-200 kişinin oy kullandığı sandığa 8-10 kişi imza atıyor. Öyle kolay kolay oy çalınmaz. Sandıklar açılınca, ‘Oylarımız çalındı’ demeye başlıyorlar. Sonra da, ‘Bu YSK var ya’ diyorlar, iftiralar başlıyor. Bunlara çok alışkınız bizler, aynı numarayı şimdi yapıyorlar.”

Yani iktidarın kurmayı Özhaseki’ye göre, ‘Öyle kolay kolay oy çalınmaz’mış!… Devam edelim... 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra CHP’nin hazırladığı bir rapora... bakalım...

CHP’liler çuvalları böyle korumuştu

CHP’nin 4 yıl önce hazırladığı rapor:
5 seçim hilesi yaşanıyor


2 - Tarih 19 Mayıs 2015...CHP Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi’nin “2007-2015 Türkiye Nüfus ve Seçmen Sayılarının Analizi” raporuna göre; 2007 yılından itibaren seçimler temiz, adil ve güven içinde yapılmıyor. Rapora göre 5 seçim hilesi var:
- Sahte seçmen eklenmesi: Özellikle 2007 yılından itibaren seçim sonuçlarını etkileyebilecek büyüklükte yığma ve bindirme seçmen eklendiği ortaya çıktı.
- Yığma yöntemi: Yığma seçmenler, belediyelerin numaralandırma çalışmasıyla olmayan bir adres yaratılması suretiyle, sanal adreslere seçmen kaydetmeleriyle oluşturuldu.
- Bindirme yöntemi: Bindirme... Var olan bir adrese orada yaşamayan seçmen kaydedilmesi anlamına geliyor. Siyasi partilerin oylarının birbirine yakın olduğu yerlerde büyük önem taşıyan bu seçmenler (yığma veya bindirme) sahte seçmenler olarak adlandırılıyor. Örneğin 40 binin üzerinde seçmeni olan İstanbul Beylikdüzü’ndeki iki mahallede inşaat halindeki binalarda hiç olmayan adreslerde yaklaşık 5 bin seçmenin sahte olduğu kayıtlara geçti.
- Sandık çevresinde yapılan hileler: Mühürsüz sandıklar, sandık kurulu başkanlarının AKP’ye mühür bastırması, açık oy kullanılması, sandık kurulu başkanı tarafından evde mühürlenen sandıklar geçmiş seçimlerde belgelendi.
- Tutanak sonuçlarının değiştirilmesi :2014 yerel seçiminde, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere sandık sonuç tutanakları ile YSK’nın açıkladığı sonuçlar arasında ciddi tutarsızlıklar tespit edildi.

Eskişehir’de açık oy kullanan seçmenler...

30 Mart 2014 yerel seçiminde her ilde usulsüzlük olmuştu


3 - CHP’nin 2014 yerel seçimlerine atıf yapması... O seçimdeki usulsüzlükleri akla getirdi. Bakalım:

- Eskişehir’de, Salih Zeki Anadolu Lisesi’nde, 1187 nolu sandığın mühürlü çuvalı kayboldu. Bu esnada bir kişinin elinde çuval ile okul koridorunda kaçtığını gören CHP ve MHP’liler şahsı kovalayarak yakaladı.
- Antakya’da özellikle CHP’nin etkili olduğu yerlerde elektrik kesintileri yaşandı.
- İzmir Akıncılar’da 50 mavi, 50 mor zarfın çalındığı belirlendi.
- Kocaeli’de Kozluk Kız Meslek Lisesi’nde 1133 nolu sandıkta sandık başkanı ve görevliler “Aşağıda hastalar var” diyerek bahçeye indi. Bahçede, 50′ ye yakın kişiyle oy kullanıldı.
- Eskişehir Ata Ortaokulu’nda sandalyeler üzerinde açık oy kullanıldı.
- Mersin Çankaya’da 1064 tane AKP’ye evet basılan sahte oy pusulası yakalandı.