Ben, tarihi sembollere ve batının bu sembolleri önemsediğine inanırım.
Onun için tarihi çok sever, tarih okurum.
1 Eylül 1969’da darbe yaptığında 27 yaşında genç bir yarbaydı.
Haziran 1970’te Amerika’nın Afrika’daki en büyük üssü Wheelus’u kapattığında, Amerikalılar çok kızmıştı Kaddafi’ye. O da 1967 Arap-İsrail savaşında bu üssü Mısır’a karşı kullanan Amerikalılara tepesi attığı için üsse Kuzey Afrika’yı İslamlaştıran Ukbe Bin Nafi adını verdi.
ABD ile Kaddafi arasında çok gerginlikler yaşandı ama en büyüğü 15 Nisan 1986’da Amerikan uçaklarının Libya’nın birçok yerini bombalamasıyla yaşandı. Bombalanan yerler arasında Kaddafi’nin evi ve Wheelus Üssü vardı.
Üs yakınında kuzularını otlatan 9 yaşındaki kız bombalamada öldü ve iki ay sonra üssü ziyaret eden Kaddafi, kızın adını üsse verdi.
Wheelus bu kez Mietika oldu.
O gün ben de oradaydım.
ABD bir kez daha çok sinirlenmişti ve ne pahasına olursa olsun Kaddafi’den kurtulmayı kafasına koymuştu.
Yıllar geçti, birçok ikili gerginlik ve çatışma yaşandı. Sonunda BOP ve Arap Baharı’na gelindi.
Sosyal devlet tanımı için en ideal ülke konumundaki Libya’da emperyalist propagandanın etkisi çok hızlı oldu.
İnsanlar bir ay içinde her şeylerini karşılayan Kaddafi’ye düşman edilmişti. ABD önderliğinde emperyalist ülkeler, ülkenin her tarafını bombalamaya başladıklarında yapılacak fazla bir şey kalmamıştı.
Müslüman Kardeşler kökenli İslamcılar, emperyalist ülkelere yardıma hazırdı. Amerikan ve NATO uçaklarının 7459 sortisinden sonra başkent Trablus, 24 Ağustos 2011’de İslamcıların eline geçti ve Amerikalı askerler, İslamcı dostlarının sayesinde 41 yıl sonra Wheelus’e tekrar döndü.
Kaddafi ise 20 Ekim 2011’de, ‘Büyük Patron’ ABD mutlu olsun diye ‘Allah yolunda cihat edenler’ tarafından feci bir şekilde öldürüldü.
ABD ve müttefiki Fransa, İngiltere ve İtalya, 27 yaşında bir genç olarak kendilerine kafa tutan devrimci Kaddafi’den intikam almıştı.
Kargaşanın devam ettiği ülkede bakalım Wheelus’un adı ne olacak?
Gelelim Irak’a...
Saddam’ı Ağustos 1980’de İran’a saldırtan, sonra da Suriye ile savaştıran ABD, 2 Ağustos 1990’da komşu Kuveyt’e saldıran Saddam’a çok kızdı.
Altı ay içinde Irak’ı büyük yenilgiye uğratan ABD bu savaş sırasında yaşanan bir olayın intikamını feci bir şekilde aldı.
17 Ocak 1991’de Saratoga uçak gemisinden kalkan Amerikan F-18 uçağı rastgele her yeri bombalıyordu. Amerikan saldırılarına kızan Iraklı yurtsever Pilot Züheyr Temimi talimatlara aykırı olarak saklandığı üsten çıktı ve havalanarak Amerikan uçağını düşürdü. Saddam’dan pilotun cesedini isteyen Amerikalılar, üç yıl aramadan sonra pilotun kemiklerini Musul dağlarında buldular.
9 Nisan 2003’de Bağdat’ı işgal eden Amerikalılar kısa bir süre sonra Tikrit Hava Üssü’nün adını değiştirdi ve ölen pilot Scott Speicher’in adını koydular.
Peki neden?
Çünkü Amerikalılar kindardı, gaddardı ve Speicher, dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in damadıydı.
Amerikalılar 13 Aralık 2003’te Saddam’ı yakaladı ve bir bayram sabahı 30 Aralık 2006’da idam etti.
Durun daha bitmedi.
Üssün adını değiştiren Amerikalılar 2010 sonu Irak’tan çekilince Irak ordusu üssü, hava harp okulu öğrencilerinin eğitimi için kullanmaya başladı.
9 Haziran 2014’te Musul ve çevresini işgal eden IŞİD bir hafta sonra yüzlerce zırhlı araç ve tankla üsse saldırdı. IŞİD’çileri havadan gören Amerikan uçakları müdahale etmeyip seyredince, ruh hastası IŞİD’ciler üsse girdi ve bir günde 1700 genci feci bir şekilde öldürdü. Alıp götürülenlerle birlikte kayıp sayısı 4 bin civarındaydı.
Çoğunluğu Şii’ydi.
Amerikalılar bir pilotun intikamını yalnız Irak’ı işgal etmekle kalmadı aynı zamanda ‘En sadık hizmetkar’ radikal İslamcıları kullanarak Müslümanları Müslümanlara kırdırdı.
Libya, Suriye, Yemen ve tüm İslam coğrafyasında olduğu gibi...
Rezalet ve sefalet diz boyu.
Cehalet, yoksulluk ve dinsel aldatmaca işin bonusu.
Sonra da birileri çıkıp ‘Amerika icat oldu mertlik bozuldu’ diyor.
Sanki vardı!