Yeni yıl yeni umutlarla beraber yeni arayışlar getirebilir. Aman sakin olun ve geçmesini bekleyin. “Ekonomi iyiye gidiyor” laflarına inanıp paranızı çar çur etmeyin.
Geçen yılın sonunda şunları yazmıştım; “Ne yapmak gerekir derseniz, para kazanma değil olanı koruma yılı 2018! Fal bakalım isterseniz... Faizler düşmez. Dolar inmez. Bir süre sonra kafayı kaldırır, yüreğimizi hoplatır. Borsanın bu yıl tadı kaçar. Gayrimenkul can sıkar. Türkiye 2017’yi arar!”

★★★

Müneccim değilim! Göstergeleri okumayı bilirim. Gidip de “müjde” diye verilen her habere inanıp gaza gelmeyin derim.
Yılın ilk üç ayı seçim zamanı… Geri alınan zamlar, aflar, barışlar… İnsanları rahatlatmak için atılacak adımlar. İyi de verilen her şeyin bir bedeli var!

★★★

Seçim sonuna kadar ülke ekonomisinin toparlanmasını sağlayacak hiçbir şey yapılmayacak. Para politikası ile döviz ve faiz düşük tutulmaya çalışılacak. Mevcut tüketim yapısına dokunulmayacak. Bu durum sorunları daha da ağırlaştıracak.
Başkanlık sistemi ile beraber krize uzunca yıllar çıkamamak üzere girdik. Yerel seçimlerden sonra daha net hissedilecek. Sonrasında dört yıl boyunca seçim olmayacak.

★★★

Çok zorlu, fakirleşerek girdiğimiz bir yıl bizi bekliyor. Döviz kurlarında bir derece istikrar sağlanmış gibi olsa da kur-faiz kıskacı içinde olduğumuz için reel ekonomi de ciddi ve kalıcı hasar gördü.
Tabloyu önümüze koyarsak 2019’da ödenmesi gereken dış borç 174 milyar dolar. Bunu yüksek faizle çevirsek bile bir kısmını ödememiz gerekecek. Bu durum beraberinde ekonominin iyice daralmasını getirecek.

★★★

Yanına vereceğimiz en az 35 milyar dolarlık cari açığı da ekleyelim. Etti mi size 210 milyar dolar... Sahi bu kadar parayı nereden bulacaklar?
İnsanın aklına takılan soru; “Yurtdışından para gelir mi?” Yüksek kazancı görürse bir kısım para gelebilir. Dediğim gibi “yüksek kazanç” ödenir. Kısa dönem idare edilir.

★★★

Türkiye’nin dış finansmana aşırı muhtaç olması nedeniyle ekonominiz iyi bile olsa, para küresel risk iştahının düşmesinden ötürü hiç gelmeyebilir.
Gelmeye niyetlense, sorun “hukuk sisteminin” çökmesi! “Demokrasinin” gözden kaybolması… Keyfe keder yönetilen, hukuk sisteminin doğru dürüst çalışmadığı bir ülkede neye yatırımını yapıp, hakkını nasıl koruyacaksın?

★★★

Tamam, dünyada para boldu lakin o çiçekler artık soldu. Çin’de bile yabancı sermaye yatırımları hızla geriliyor. Rusya ciddi anlamda sermaye kaybediyor. Gelişen ülkelerin tamamı para arıyor.
Türkiye’yi sevmemek dünyada moda oldu, imajımız dibe oturdu. Bu aşkın da sonu, ne yazık ki hicran, gözyaşı dolu!

★★★

2019 yılı finansal anlamda öldürmese de süründürecek. Bu durum 2020’de, 2021’de ve 2022’de devam edecek. Seçime kadar geçen üç aylık dönem, en erken 2023 yılına kadar hatırlayacağınız en güzel anınız olacak.