Bundan 191 yıl önce, 1828’de... İzmir’de yapılan ekmek zammına tepki gösteren kadınlar üç gün boyunca sokakları işgal etti. Bu protesto sonunda zam geri çekildi.
Bundan 85 yıl önce, 1934’de... Kadınlara eşit seçme hakkı tanındı Türkiye’de...
Bundan 64 yıl önce, 1955’de... Kadınlarımızın yüzde 72’si işgücüne dahildi... Çalışıyor, üretiyor, kalkındırıyordu memleketi...

★★★

Bugün... Her 100 kadından sadece 34’ü işgücüne dahil... İş gücüne dahil olmak çalışmak demek değil... Çalışmak istemek! Çalışabilen kadın sayısı her 100 kadından 29 tanesi... Nerede gerisi?
Krizdi, dolardı, faizdi... Kafanızdaki bütün ekonomi modellerini silip atın. Nüfusun yarısı kadın... O yarının sadece üçte biri çalışmaya niyetliyse nasıl kalkınabilir bu ülke?

★★★

Araştırma yapıldı, 144 ülke sayıldı... Türkiye, cinsiyet eşitliğinde 131’inci sırada kaldı. Bu ülkeyi yönetenler bu tablo karşısında biraz olsun utanmadı.
Kadınların işgücüne katılımında bu ülke 132’inci sırada yer aldı. Yüzleri bile kızarmadı!

★★★

Bizi kıskanan Avrupa’da kadın çalışma oranı yüzde 66’da... Hadi onlar gelişmiş ülkeler...
İşi Müslümanlığa vuracaksanız, İran’da bile kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 35’te... Yine bizden önde...
Eğer ileri süreceğiniz bahane “ortam müsait değil” ise, savaştaki Afganistan’da çalışan kadın oranı yüzde 30 ile bizden fazla!
Kadın ne iş yapar bu ülkede? Bizzat Cumhurbaşkanı söylüyor; “Kadın kolları... Kapı kapı dolaşmaya hazır mıyız? Sandıkları patlatmaya hazır mısınız?” Nasıl olsa işleri güçleri yok!
Türkiye’de kadınların belediye başkanlığı oranı yüzde 2.86... Üç bile değil... Bari kapı kapı dolaşsınlar, erkeklere oy toplasınlar. Politikacıların gözünde başka ne işe yararlar? Ancak sandık patlatırlar.

★★★

Duyuyorsunuz mitinglerde... Uçacak, coşacak bu ülke... Milletin yarısı ayaklarından zincirlendikçe, geri kalanı nasıl yükselecekse göklere?
Türkiye’de kadınlara soruyorsun, yüzde 34’ü paralı işte çalışmak istediklerini, yüzde 53’ü her ikisini de yapmak istediğini, sadece yüzde 12’si de ailenin bakımını üstlenmek istediğini söylüyor. Demek ki kadınları çalıştırmak birilerinin işine gelmiyor!

★★★

No woman, no cry... Ağlama kadınım diyor şarkı... Tamam, kadın ağlamasın ama kadınlar çalışmadığı için bizim anamız ağlıyor.
İktidarın anladığı tek mecra, para... Oradan anlatayım onlara... Türkiye kadın işgücü katılım oranını OECD ortalaması olan yüzde 63’e yükselirse, yılda fazladan 250 milyar dolar cepte...
Kaç saray yaparsın o parayla... Kazarsın Kanal İstanbul’u bir baştan bir başa... Yeni yollar yaptırırsın yandaşa... Bir de böyle anlatsak ikna olurlar mı acaba?