Hani “Kriz yok” diyorlar ya... 82 milyonluk ülkede ocak ayında 10 bin 979 otomobil satıldı. Geçen yıl ocakta 26 bin 611 satılmıştı. Yarısından bile az... İyi dedikleri ekonominin alametifarikası...
Ülkede patlıcan satılamıyor, otomobil mi satılacak? Yine iyi satıldı. Çoğunu filo kiralama şirketleri aldı. Lakin bankalar kredileri kısınca eski sayıların çok uzağında kaldı.

★★★

Bunlar iyi analiz edilmesi gereken verilerdir. Halkın içine düştüğü krizin göstergesidir. ÖTV-KDV indirimleri devam ettiği halde araba alacak para yok millette... Seçimden sonra ne olacak öyleyse?
Asıl üzülmesi gereken devlet bence... Üretmediği bir üründen vergilerle üretenden daha çok para kazanan bir devlet için üzücü haberdir haliyle...
İkinci el piyasada da yaprak kımıldamıyor. Sonbahardan beri durum vahim... Satış yok, ekspertiz firmaları, noterler sinek avlıyor.

★★★

Diğer yandan halkımız Türkiye’de üretilen araçları tercih etmedi ki, geçen yıl satılan toplam 486 bin otomobilin 323 bini yurtdışından geldi.
Bu durumda asıl üzülmesi gereken yurtdışındaki araba fabrikaları... Japon’u, Koreli’si, Fransız’ı, Alman’ı... Onların malları satılmadı!

★★★

Türkiye’de satılan her 100 otomobilden sadece 33’ü Türkiye menşeli... 2018’de satılan her 100 otomobilden 67’si ithal edildi! Döviz artışı ile satışlar bıçak gibi kesildi.
Ülkede 6 otomobil fabrikası var. O 6 fabrika iç pazara kalsa çoktan kapatmıştı. Neyse ki bütün üretimleri ihracata dayalı...

★★★

100 bin liranın altında elle tutulur sıfır otomobil kalmadı. Kredi faizleri de arttı. Vatandaş için otomobil almak çok uzaklarda kaldı. Sahi bunlar yolları, köprüleri, tünelleri kimin için yaptı? Amerikalı bir vatandaşın bizim beş katımız kazanıp 15 bin dolar verdiği arabaya biz 150 bin lira veriyorsak tabii ki bu ülkede araba lükse girer. Krizde satışlar düşer.

★★★

Sahi ne oldu bizim yerli araba işi? Hani Babayiğit 1.6 SLX yakında yollardaydı? Yerli üretim arabanın satılmadığı aşikar... O zaman kime satacaklar?
Yurtdışına pazarlasa, Türk malı araba ile mi uğraşacak? Aynı fiyata gidip Mercedes alacak. Ya da Türk malı otomobilin yurtdışı fiyatı, Türkiye’de satılanın yarısı olacak!
Basında yazılana göre ortaklar oluşturdukları heyetlerle çalışmalarını gizlilik içerisinde yürütüyor. Nasıl bir gizlilikse fabrika arsasının yeri bile hâlâ bilinmiyor!

★★★

Esas ilginci, geçen yıl boyunca kaydı yapılan otomobillerin rengi... Bire bir milletin ruh hali... Araçların yüzde 56’sı beyaz renkli, yüzde 22’si gri... Siyah seçenler yüzde 7...
Bütün araçların sadece yüzde 15’i renkli... Herhalde onların çoğu da taksi... Ne oldu kırmızıya, turuncuya? Nerede yeşil ile mavi? Ülke önce renklerini kaybetti!

                                 

Fenomen ekonomi programı Ekopa­razit bu akşam saat 21:00’de TeLe1’de izleyicilerle buluşuyor. Murat Muratoğlu ve Erkin Şahinöz’ün ekonomide olup bitenleri, merak edilenleri, piyasalara iliş­kin gelişmeleri değerlendirdiği program, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu basit bir dille anlatıyor. Ekono­mide perde arkası gelişmeleri öğrene­bileceğiniz, konuşulmayanların konu­şulduğu Ekoparazit, artık her çarşamba akşamı TeLe1’de yayınlanacak.