Ülke olarak topyekün borca gömülmüş durumdayız. Devlet borçlu, kamu borçlu, özel sektör borçlu, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler borçlu, hane halkı borçlu... Hatta bu ülkenin üzerinde uçan kuş bile borçlu!
İşin kötüsü sadece borçlu değil aynı zamanda sorunlu! Resmi verilere göre banka bilançolarında 382 milyar TL sorunlu kredi var. Tabii sorunlu demek işin kibarcası... O kredilerin çoğu zaten battı!

★★★

Dahası da var! Şirketlerin dönmeyen kredilerini yapılandırıp sanki batak değilmiş gibi davranıyoruz. Özel sektör bankaları geçen yıl bu yapılandırmalardan ağızlarının payını aldı. Kamu bankaları ise seçim nedeniyle daha da gaza bastı.
Yılbaşından beri kredi artışı yerli özel bankalarda 3.1 milyar lirada kaldı!.. Yabancı bankalarda ise 4 milyar lira azaldı. Ya kamu bankaları? Verdiği yeni kredi 63 milyar lirayı aştı.
Bunun anlamı mevcut sermaye, kaynak, kârlılık verileri ışığında bankacılık sektörünün büyümeyi finanse edecek takatinin kalmadı. Peki, kamu bankaları nereden buluyor parayı?
Mevduatı mı artıyor? Hayır! En basit anlatımıyla; tam tabiriyle para basılıyor. Kamu bankalarına veriliyor. Peki, kamu bankaları bu parayı kredi olarak kimlere dağıtıyor? Herkes onları biliyor!

★★★

Kamu bankalarının anormal şekilde kredi dağıtması, sanki kriz yokmuş gibi davranması TL’deki değer kaybının başlıca nedenlerinden biri... Sonrasında nasıl durduracaksın dövizi ve faizi?
Sahi şirketler kamu bankalarından krediyi alınca ne yapıyor? Tüketim ve üretim daralırken yatırım için makine mi alıyor? Yoksa sadece zaman mı kazanıyor? Hem de daha da borçlanarak!

★★★

Alınan kredi, nakit üretmiyor. Günü kurtarıyor. Vadesi gelince ödeyemeyen yine ödeyemeyecek. Batacak olan yine batacak. Merak ediyorum kamu bankalarının batık oranı daha nereye kadar çıkacak?
Peki, bankalar yeni kredi vermek için kaynağı nereden bulacak? Bulamayacak! Yurtdışından ekstra borçlanamıyoruz, mevcut olanı bile eksik döndürüyoruz. Maliyetler her geçen gün yükseliyor. Kimse ucuza kredi alamıyor. Alınan kredi kârlı olmuyor.

★★★

Bu durum nereye kadar gider? Türkiye Hazinesi bulduğu her kuruşu borç alıp hanesine yazıyor. Yıllardır aynı davranışı sergileyip farklı sonuç bekliyor.
Kamu bankalarının hesabına para geçerek, özel sektör bankalarını kredi vermeleri için tehdit ederek ekonomi nereye kadar gidecek? Çok değil, yaz aylarında ülke ekonomisi fena terleyecek!