Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; “Enflasyonda eylül ayı gibi 2019’da tek haneli rakamları göreceğiz” demişti. Sözünü tutamayan bakana kim inanır ki?
Altyapı çoktan hazırlandı. Başkanlık sistemi ile beraber bir kararname yayınlandı. İstatistik kurumu, Berat Albayrak’a bağlandı. İlk iş olarak enflasyonu düşürme programı kapsamında enflasyonu hesaplayan adamı görevden aldı.

★★★

İyi de enflasyonu hesaplayan görevden alındı. Enflasyonu bu hale getirenler yerinde kaldı. Yine de Berat Bey haklı! Görevden alması gayet yerinde ve doğru bir karardı.
Enflasyonu düşük açıklayamıyorsan, o koltukta oturmayacaksın arkadaş. Enflasyon oranını yüksek çıkartmak sureti ile benim milletime karşı algı yaratıp moral bozuyorsan, kusura bakma sen o koltukta oturamazsın.

★★★

Halbuki o kadar da büyüme yöntemini değiştirmişti. Demek yeterli değildi! Türkiye yerinde otursa bile büyüyordu. Neden enflasyonu hesaplama yöntemini bir kez daha değiştirmek onun aklına gelmedi? Bence bir şansı daha hak etmişti!
Bak Berat Bey’in enerji bakanlığından arkadaşına verdi koltuğu... Gelir gelmez öyle bir düzenleme yaptı ki, enflasyonun kaderini değiştirdi adeta!

★★★

Haliyle fiyatları indiremediklerine göre alternatif çözüm arayışlarına girdiler. Enflasyonu kesin olarak tek haneye indirecek yeni hesaplama yöntemleri üzerinde çalıştılar.
İstatistik kurumu gizemli bir marketten alışveriş yapıyor. Enflasyon düşüyor. Fiyatlar geriliyor!
Zira ciro bazlı örneklemeye geçildiği yönünde bir açıklama ocak ayında yapıldı. Alışveriş yapılan yerlerin enflasyon ağırlıkları değiştirildi. Hop, enflasyon geriledi. Şans işte!

★★★

Önceleri IMF kıstaslarına göre hesaplamalar yapıyorduk. Sonrasında OECD’ye göre hesapladık. Baktık olmuyor, Avrupa Birliği kıstaslarını uyguladık.
Daha iyi çıkacağını bilsek NASA, UEFA, FİFA kriterlerini de kullanabilirdik ama maalesef onların öyle bir hesaplama yöntemleri yoktu. Biz de kendi kriterlerimizi yarattık.
Tam 14 milyar yıllık evrende, sen git AKP’nin yönettiği 2019 Türkiye’sine denk gel... Şans işte!

Bir füze uçak gemisi batırabilir mi?




Milli gemisavar füzemiz “Atmaca”nın gücünü anlatan Roketsan üst düzey yöneticisi; “Bununla uçak gemisi bile batırırız. Yeter ki hassas noktasından vuralım” dedi. Füze bile uçarken bu kadar yükselmedi.
Yönetici gençliğinde Star Wars seyretmiş belli ki... Galaksinin en büyük uzay gemisi Death Star, çömez bir pilotun ikinci denemede egzoz borusundan attığı bir bomba patlamıştı.
Günümüzde uçak gemilerinin korkunç derece bir hava savunma ağı var. Bırakın füzeyi sinek yaklaştırmazlar. Kaldı ki tek başlarına dolaşmazlar. Ez az 10 tane tam donanımlı savaş gemisi eşlik eder.
Hadi gemi manda gibi duruyordu sende isabetle vurdun diyelim. Hatta cephaneliğinden vurdun. Yine mümkün değil! Adam milyar dolarlık araştırmalarla, en zeki mühendisleri toplayıp uçak gemisi yapıyor. Senin oraya füze atacağını kestiremiyor. Amiral battı oyunumu bu?
Tamam, güzel bir gelişme de... Böyle abartınca ne oluyor? Birileri birilerine daha fazla mı yaranıyor?

İstanbul seçimi tekrarlanmayacak!


Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşın seçimin yenilenmesini istediğini, şaibenin ortadan kaldırılmasının hem YSK’yı aklayacağını, hem de milletin gönlünü ferahlatacağını söyledi.
İyi de ben istemiyorum. Vatandaş sayılmıyor muyum?
Oylar tekrar tekrar sayıldı. Geçersizler bile sayıldı. Değişiklik olmadı. Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı ulaşım ve su indiriminden dolayı mı acaba? Alışık değil vatandaşın bünyesi indirime? Seçim yenilensin istiyor haliyle!
İstanbul seçiminin tekrarlanacağına inanmıyorum. Lakin bu sayede; “Görün bakın işte Türkiye’de adalet ve hukuk var” denilecek. Yıllar boyu her adaletsiz kararda örnek gösterilecek.
Üstüne üstlük “mağdurluk” sürecek. Bütün hikaye bundan ibaret!

Karar piyasaları nasıl etkiler?




Tahmin ettiğim gibi seçimler tekrarlanmazsa piyasalarda geçici bir bahar yaşanır. Artık hukuk ve adalete ne kadar aç kalmışsak, borsa toparlanır, döviz geriler, faizler düşer.
Bir süre sonra piyasalar tekrar ülke gerçeklerine döner. Yine tedirgin bir biçimde Amerika ile ilişkilerin durumunu izler.
Seçim tekrarlanırsa gerek kalmaz Amerika’dan gelecek mesajlara... Bakkaldan un, yağ, şeker alıp başlayın ufaktan kavurmaya...