İki haber üst üste geldi. Biri Amerikan gazetesi New York Times’ın haberiydi. Habere göre; “Türkiye’nin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiye’yi terk ettiği” belirtildi.
Diğer haber New York Times’ı doğrular nitelikteydi... Sabancılar aile boyu Malta vatandaşı olmuş.  Malta Resmi Gazetesi’ndeki bilgilere göre daha başka bir sürü zengin Türk vatandaşlık için başvurmuş.

★★★

Malta’da, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunduğu da hatırlarsak çok da yadırgamamak gerek...  Malta’ya “yavru vatan” mı desek?
Zira Türkiye’den göçü anlamak için gazetenin yazmasına gerek yoktu. Son beş yıldır ülkeye bakınca rahatlıkla görülüyordu. İmkânı olan, imkân bulan planlarını yapıyor. Ülke filikalara binenleri izleyen Titanik ahalisine benziyor.

★★★

Özellikle AKP’li işadamları devranın döneceğini anlayınca her biri yurtdışında hesap açmadı mı? Cumhurbaşkanı çıkıp; “Bazı haberler, sinyaller alıyorum bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretlerinin olduğunu duyuyorum” açıklamasını yapmadı mı? Kabineyi “tut, yakala, kaçmasın” diye göreve davet etmedi mi! Sonrasında lafı çevirmedi mi?

★★★

Kaçan sermaye çoktan kaçtı. Yapacak bir şey kalmadı. Esas problem genç beyinlerin Türkiye’den umudu kesmesi... Ülkeyi terk etmesi...
En büyük derdin bu olması gerekirken “Bunların bilet paralarını verip göndermek lazım. Çünkü bunlar ülkemize yük” demişti. Bir şarkı söylemedi! Zira lazım olan insanın eğitimlisi değildi!

★★★

Gidenler bu şartlar altında Türkiye’ye dönmez de, bari gidecek olanları engelle... İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 2017’de 254 bin kişi yaşamak için gitmiş gurbete... Ne yazık ki gidenlerin kalabalık bir kısmı 25-30 yaş aralığında.
Doldurdular bedeviyi kaçacak hale getirdiler milleti... Fırsatını bulan gitti. İktidar bu durumu gördü. Türkiye’ye dönen bilim insanlarına “24 bin lira maaş” teklif etti. Ertesi gün üniversitelerin akademisyenlerini karakola çekti!

★★★

Hadi yurda döndü... Ne yapacak? Liyakatin olmadığı yerde iyi niyet ve özveri ile çalışmanın hiç bir getirisi yolmadığını anlayacak. Kuvvetle muhtemel AKP üyesi olmaktan başka bir numarası olmayan yöneticisinin emirlerine uyacak.
İnsanlara emeğinin karşılığı verilmiyor. Adaleti bulamıyor. Demokrasiyi göremiyor. Fikrini söyleyen terörist ilan ediliyor. Yaşam tarzlarına saygı gösterilmiyor. İyi eğitim alamıyor. Torpilsiz işe giremiyor. Sanatın içine tükürülüyor. Ülke umut vermiyor. İşte ondan gidiyor.