Amma yağmur yağdı deyince yağsın yağsın diyen tipler vardır ya... Bu ülke tam onlara göre... Hadi bir reklam arası versin de, yan yatarak üzüm yiyen Roma imparatoru gibi nefes alalım milletçe...
Şimdi de İran ambargosu çıktı başımıza... Amerika, İran’a katıksız ambargoyu başlatıyor. Muafiyetin son bulacağı 2 Mayıs’tan sonra Türkiye petrol ithalatında alternatif tedarikçilere yönelmek zorunda.

★★★

İyi de güzel kardeşim, adamlar bizim komşumuz, yok ki sorunumuz. Parasıyla alışveriş yaparken niye Amerika’ya soruyoruz?
Hani Erdoğan, TÜSİAD’a; “Taraf olmayan bertaraf olur” demişti ya... Amerika da aynı kafada...  Belli ki Türkiye olmadan bu ambargonun tadı çıkmıyor. Amerika işi bizi tehdit edip çözmeye çalışıyor.

★★★

İşte bütün bunları dünyanın en kırılgan ekonomisi pazubandını takmadan önce düşünecektik. Türk lirası aslında iyi, çevresi kötü, hep iyi niyetinden değer kaybediyor güzellemesini artık kimse yemiyor.
Dışişleri’nin; “Dayatmaları kabul etmiyoruz” açıklaması da hiç inandırıcı gelmiyor. Nitekim daha önce de böyle açıklamalar yapılmıştı. Sonrasında eve gelen faturayı görünce laik olan AKP sevdalıları gibi bir anda bakış açımız değişti...

★★★

Temmuz 2017’de Türkiye’nin ihtiyacı olan petrolü İran’dan karşılama oranı yüzde 37’ye ulaştı. Geçen yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 22’si İran’dan yapıldı.
Ambargo sözü ile beraber kasım ayında ithalat bir anda sıfırlandı. O zaman da kabul etmemiştik dayatmaları!
Sek sek basarak, bade süzerek belli ki kazık yine bize girecek! Sonuçta İran’la 560 kilometre sınırımız var. Bu büyük pazarın kapısı büyük ölçüde kapanacak. Oysa İran ödemede vade yapıyor. Çabuk teslim ediyor. Piyasadan daha ucuza satıyor. Karşılığında mal kabul ediyor.

★★★

Her ne kadar; “Yaptırımlar bizi bağlamaz” bile desek, fena bağlayacak! Reza Zarrab olayından Amerika iyi ders çıkarmış. Bu sefer işi sıkı tutuyor.
Karara uymayan firmalar, Amerika’nın finansal yaptırımları ile karşı karşıya kalacak. Oldu da bir firma yaptırım listesine girdi. Dünya para transferinin kontrolü Amerika’da... Firma hiçbir banka ile çalışamayacak.  Maaşları bile yatıramayacak.

★★★

Çalışacak banka bulursa, bu sefer o banka dünyadan soyutlanacak. Finansal yaşam hakkı tanınmayacak. Trump bu işle şahsen ilgileniyor. Adamın İsrail aşkı başka bir şeye benzemiyor.
Otobüse biner binmez oradan oraya savrulan figür gibi bizim ekonomi... Bir türlü dengesini bulamıyor. Şoför gaza da bassa, frene de bassa yere yapışıyor. Bakalım ne yapacağız, İran ambargoları başlıyor!