Geçen hafta Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi üçüncü kez toplandı. Benim derdim toplanması değil adının kısaltması...
FİKKO... Bu ismi sen, ben koysak, yasadışı örgüt propagandası yapmaktan içeri atarlar iki yıl iddianame yazmazlar.

★★★

Muhtemelen toplantıda çeşitli öneriler masaya yatırıldı. Para olmadığı için isteseler de bir şey yapamayacakları anlaşıldı. Milli reyting şirketinin kurulacağı on beşinci kez açıklandı!
O kadar toplandık, bari boş çıkmayalım en azından bir açıklama yapalım diye düşünülmüş olmalı...

★★★

Dünyadaki büyük kredi derecelendirme kuruluşlarının tamamı, Türkiye’nin notunu düşürüp ülkeyi “yatırım yapılamaz” kategorisine değerlendirdiğini düşünürsek mantıklı...
İşin özeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Zaten biz bunları dehledik” beyanı...

★★★

İyi de dehlediğimiz bu beygirler dünyadaki kredileri yönlendirirler. Kredi maliyetlerini belirlerler... Hepsi asırlık şirketler...
Haliyle bu şirketler bizimkiler gibi sanki her şey yolundaymış tadında davranamaz. Ekonomi daha iyiye gidecek türünden gaz ile çalışmaz.

★★★

Dünyada en çok güvenilen kredi derecelendirme şirketleri Moody’s, Fitch ve S&P... Üçü de Amerikan menşeili...
Hadi onları anladık da elin Japon’u bile uyardı; “Hai! Kötü gidiyor sizin ekonomi!” Sonra da notumuzu indirdi. Japon’un bizimle ne derdi olabilir ki?
Reyting kuruluşumuzu kuralım kurmasına da... Bir ara “Avrupa Kredi Derecelendirme Kuruluşu” tartışıldı, vazgeçildi. Kurulsa bile kimse iplemeyecekti.
Mesela, ACRA ismini duydunuz mu? Muhtemelen hayır! Rusya’nın kredi derecelendirme kuruluşu kendisi...
Ya Dagong? Her yıl milyarlarca dolarlık satın alımlar yapan, trilyonlarca dolar fazlası olan ve bununla çılgın gibi yatırım yapan Çin’in kredi derecelendirme kuruluşu.
Ne işe yarıyor? Daha da önemlisi kim takıyor?

★★★

Hani dükkana girseniz, cihaz alırken garantisini sorarsınız, çakal esnaf “garantisi benim” der ya... O hesap... Sana yatırım yapacak olan ülke senin derecelendirme kuruluşunu mu ciddiye alacak?
Kuruluş biçimi bile ofsayt... “Yerli ve milli” değil “bağımsız” olması gerekir. Kim bana bu ülkede bağımsız kurumları sayabilir?

★★★

Peki, ne olacak? Durun anlatayım... Koca bir bina tutulacak. Bir sürü yönetim kurulu üyesi, danışman ve müdür atanacak. Son model arabalar kiralanacak. Ekipman, bilgisayar, mobilya falan alınacak.
Finansçı diye dolgun maaşlı, takım elbiseli, onlarca insan çalışacak. Hemen hepsi AKP ile ilişkili olacak ya da birilerinin eşi, dostu, çocuğu, sınıf arkadaşı sıfatını taşıyacak.

★★★

KPSS’de 90-95 alanı bile mülakatta eleyen, notu 60 olan torpilliyi yüksek mülakat notu ile yerleştiren sistemi düzeltin önce... Sonra reyting şirketi kurar not veririsiniz gönlünüzce...