Karar verme aşamasındaydım. Pencereyi açtım, aşağı baktım! İyi de ben ikinci kattayım. Atlasam en fazla bacağımı kırarım. Atlamaktan vaz geçtim. Yazmaya karar verdim.
Beni bu raddeye getiren Cumhurbaşkanı’nın sözleriydi.. “Milli gelirde satın alma paritesine göre 13’üncü olan Türkiye yılsonunda bir üst sıraya çıktığında herhalde kendilerini pencereden atarlar” demişti.

★★★

Bu satın alma paritesi işi ekonominin en anlamsız geyiği... İşin doğrusu bizim gibi ülkeler için züğürt tesellisi... Fakirleri aslında zengin olduklarına ikna etmek gibi...
Haliyle Türkiye’nin milli geliri yaklaşık 7 yıldır yerinde sayıp hatta vatandaşları fakirleşince en güzeli satın alma paritesi... Bu hesapla dünyada fakir ülke yok ki!

★★★

Satın alma paritesine göre Türkiye’de kişi başı gelir 25 bin doların üzerinde... Yok artık! “25 bin dolar değildir” diyeceksiniz.
Gerçekten öyle olsa yerinde duramazsın, sapıtırsın. İnananı var garibim ne yapsın? İçi seni dışı beni yakar! Zira mevcut ekonomik tabloyla insan içine çıkılmayacağı için, hesaplama yöntemini değiştirirsin.

★★★

Lakin uluslararası verilerde ciddi ciddi 25 bin doların üzerinde görünüyor. Şöyle ki yıllık kişi başı 136 bin lira eder. Dört kişilik ailenin 544 bin lira harcama potansiyeli olur. Aileler günde 1500 lira harcasalar bile sıkıntı olmaz.
Pencereden atlayacağına önce baksana hesabına... Var mı öyle bir para? Sahi madem böyle bir bolluk var, benim payımı kim alıyor?  Yarın şu birikmişi mi istesem devletten?

★★★

Verileri detaylı inceledim. Ohoo, Ekvator Gine’sinden Barbuda’ya, Kazakistan’dan Letonya’ya hepsi bizimle aynı kulvarda... Hepsinde aynı kişi başı satın alma paritesi...
Zengin ülkeler arasında ne İsveç ne Hollanda… ne İsviçre ne de Kanada var... Bunlar hep gariban... Zenginler kim? Mesela Hindistan... Dünyanın en zengin üçüncü ülkesi… Nedense sefaletten kırılıyor kendisi...

★★★

Rusya, Brezilya, Endonezya... Hepsi kendisine yer bulmuş ilk on arasında... Bizim önümüzde Meksika... Hani Trump duvar örmeye çalışıyor satın alma paritesine göre zengin ülkelerinden kaçıp Amerika’da ucuza çalışmasınlar diye...
Bu arada dünyanın en zengin ülkesi açık ara Çin! Peki, nedir hikmeti? Nüfus! İki ayrı ülkede yaşayan iki kişinin ikisinin de gelirini kendi ülkesinde harcadığı varsayımıyla hesaplanıyor. Bu hesaba göre ne kadar kalabalıksan onunla çarpılıyor. Bu arada fakir ama kalabalık kitleler zengin çıkıyor!

★★★

Daha önce gelirimizi IMF’ye göre hesaplıyorduk. Sonrasında OECD’ye göre hesapladık. Baktık olmuyor, Avrupa Birliği kıstaslarını uyguladık. Kişi başı geliri kullandık. O da olmadı satın alma paritesine geçtik.
Daha fazla çıkacağını bilsek NASA, UEFA, FIFA kriterlerini de kullanabilirdik ama maalesef onların öyle bir hesaplama yöntemleri yokmuş!