İktisatçı Mustafa Sönmez, pazar günü sabaha karşı 03.00’te düzenlenen bir şafak operasyonuyla gözaltına alındı. Sanırsın İnterpol’ün arananlar listesindeydi.
İktisatçı bunlar... Nankör olurlar. Elektrik, su, doğalgaz her şeyleri var. Dert etmişler, pahalı diyorlar. Sana ne el alemden? Sonuçta her koyunu kendi bacağından asıyorlar!

★★★

İktidar, kıdem tazminatınızı bile sizin adınıza emin ellerde tutmaya hazırlanıyor. Adam hiç laftan anlamıyor. Devamlı eleştiriyor. Bir de serbest bırakılıyor! Gözaltı gerekçesi; sosyal medya paylaşımları... Aralarından 5-6 tanesine baktım. Hangisi olduğunu anlamadım. Oysa ekonomi tweet’leri bile belli ki başlı başına suç sebebi!

★★★

Ne demiş Mustafa Sönmez?
Ülkenin ekonomi yönetimi Amerika’da JP Morgan Bankası’nın düzenlediği yatırımcı toplantısına katılıyor...
Sönmez; “Şu JP Morgan, seçim öncesi, ‘TR’nin kırılganlıklarını alt alta sıralayıp döviz rezervleri çok zayıfladı, dolar çıkar, alın’ dediği için, BDDK ve SPK’nın spekülatör diye suçlayıp soruşturma açtırdığı JP Morgan mı?” eleştirisini yapmış.

★★★

“TÜİK 2018 büyüme verilerini açıklarken, 4.83 TL’lik dolar kurunu 4.72 almış, milli geliri 16 milyar dolar abartmış” diye hesaplamış.
“Haneleri kasıp kavuran sorunlardan biri bankalara borç... Kredi kartı ile borçlanmalar ve tüketici kredisi şeklindeki borç stoku 310 milyar TL’nin üstünde... Borcunu ödemekte zorluk çeken bankalarla mahkemelik... Kaç kişi mi? Türkiye Bankalar Birliği’ne göre 3.4 milyon kişi halen yasal takipte...” yazmış.

★★★

“Batık kredi oranı nedir? Türkiye Bankalar Birliği’nin verdiği oranlar yüzde 4.4... Oysa sunumda yüzde 15’e ulaşmış batık kredi sorunu olduğunu anladık. Özellikle bahsettiği enerji ve inşaat, TBB risk verilerinde düşük görünüyor. Şununla yüzleşin artık. Nedir batık oranı?” hasebiyle meraklanmış...
“Seçim öncesi swap karambolünde çıkan 1.3 milyar dolarlık yabancı yatırım, seçim sonrası da durmamış, yaklaşık 200 milyon dolarlık hisse senedi ve devlet kağıdı daha satıp çıkmışlar” haberini yansıtmış...

★★★

“Ekonomi küçülürken bile cari açık veriyor. Şubatta 718 milyon dolar açığa ocaktaki eklenince cari açık 2 ayda 1.3 milyar doları buldu. Küçülürken açık vermek, vücudun bir tarafının felçli olması gibidir” tespitini dile getirmiş.
Yetmiyor; “Enerji ve inşaattaki batık firmaların hisselerini bankalara önerecekler. Borç-hisse takası ile batık şirketler bankalara yamanacak. Bakalım hangi yandaşlara öncelik verilecek?” diye sormuş.

★★★

Belli ki adam tehlikeli... Ben olsam hazır tutardım helikopteri, panzeri... Saat 08’i bekleselerdi, iktisatçı kaçabilirdi. Yakalamışlar neyse ki! Sahi, niye bıraktılar ki? Ülkede ileri demokrasi çok ilerledi. Sonunda gözden kaybettik kendisini...