Bu hafta sonu hem ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alarak yaz tatiline girecek. Hem de üniversite okuma hayali kuran milyonlarca öğrenci sınavda ter dökecek.
Zira kanun geçirdiler, iş hayatında en dandik işlerde bile tecrübe bekleniyorken, 18 yaşına basınca direkt milletvekili seçilebiliyor gençler! Neden uğraşıyorlar sınavla, üniversiteyle?

★★★

Gelişmiş bir ülkenin olmazsa olmazı nedir? Para mı? Doğal kaynak mı? Hepsi hikaye... Önce iyi bir eğitim gerekiyor... Sonrasında para da, demokrasi de, adalet de, gelişmişlik de, kaliteli yaşam da arkasından geliyor.
İyi eğitim derken? Türkiye’deki mevcut sistemle değil iyiye ulaşmak, vasatı yakalarsan öp başına koy.

★★★

Ot gibi biten özel üniversitelere ne demeli? Parası olup da mezun olamayanı dövüyorlar. O derece...
Bir binayı çevirip, üniversite yapıyorlar. İçeride eğitmen namına ne profesör var ne doçent... Ders seçiyorsun, dersi kimin vereceğini bilmiyorsun! Sadece parasını veriyorsun.

★★★

Devlet üniversitelerine gitse ne fark edecek ki? Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Cumhurbaşkanı’na yağ çekmek için tanzim satış manavı kurulmuştu.
Güzel sanatlar fakültesinde çiğ köfte... Mimarlık fakültesinde tuhafiye... Hukuk fakültesinde züccaciye... Bakın, bunların hepsi mühim proje...

★★★

Aslında ülkede halen diploma veri bankası ve sorgulama sistemi olmadığından okula gitmeye bile gerek yok! Gir internete, istediğin okulun istediğin bölümünden beş dakikada mezun ol!
Hatırlasanıza, sahte diploma ile TÜBİTAK’a girdiği belirlenen eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yeğeninin eşi vakasını...
Ya da 16 yıl boyunca 16 özel hastane, bir ambulans firması, 3 devlet hastanesi ile üniversite hastanelerinde doktorluk yapan sahte diplomalı adamı...

★★★

Sahte diploma olur da sahte üniversite olamaz mı? Tabii o iş biraz da yurtdışı destekli... İşe de yarıyor hani... Parası karşılığında istediğiniz bölümün diplomasını yolluyorlar.
Gayet şık hazırlanmış diplomanızın yanına, tüm dersleri içeren bir de transkript ve tam üç adet referans mektubu da hediyesi...

★★★

Bitmedi! Olur da biri işe uyanıp arar sorar diye çoğu telefon ile teyit hizmeti de veriyor. Yani işe başvurduğunuzda diplomanızdan şüphelenirse açacağı telefonun karşısına biri çıkıyor ve mezuniyetinizi teyit ediyor. Kısaca parayı hak ediyorlar!
Bu üniversitelerden birinin diplomasını alan ve şimdiki meşguliyeti milletvekili olan eski şoför tanıdığınız illa vardır. Üniversite diplomasına bile gerek yoktu ki! Şoförü olması yeterliydi hâlbuki...

★★★

Sayısı bilinmese de en fazla talebin Türkiye’den geldiği söyleniyor. Sahte üniversitelerde Türkçe bilen eleman çalıştıranlar öncelikli tercih sebebi oluyor. Belli ki bizden daha meraklısı yok!
Sahi şu bizim milletvekillerinin diplomasını bir araştırsak mı? Ohoo milletvekillerine gelene kadar kimler var! Onlar da ülkeyi yönetiyorlar!