İşsizlik açıklandı. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişiye ulaştı. Seçim tadında işsiz sayımı... Geçersiz işsizler tekrar sayılsa tablo daha da kararırdı.
Sahi Maltepe’deki sandıkları 15 gündür sayamayanlar, işsizleri nasıl saydılar? Sayımı devletin bağımsız kuruluşu Anadolu Ajansı gibi yapıyorlarsa, geçerli işsiz sayısını en az ikiye katla! İstatistik Kurumu kırpa kırpa zar zor ulaştı bu rakamlara...

★★★

Bu son 10 yılın en kötü işsizliği diyenler var. Yanılıyorlar! Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kötü işsizliği... Türkiye İstatistik Kurumu’nun işsizlik tanımını değiştirdiğini ve eskiden işsiz sayılanların artık işsiz sayılmadığını unutuyorlar.
Sorsan, “varlık işsizliği” diyecekler. “Millet de var ki çalışmıyorlar” diye iddia edecekler. Neyse ki yıl sonuna kadar 2.5 milyon kişiye istihdam sözü veren bir Hazine ve Maliye Bakanı’mız var. Herhalde yeni işsiz kalanları da bu sayıya katarlar!

★★★

“Yeniden dengelendik, şimdi şahlanacağız” masalları ile nereye kadar? Bırak şahlanmayı, yere yapışmışsın! Son tahlilde, ülkede 82 milyon kişi yaşıyor, 27 milyonu çalışıyor! Bilmem anlatabildim mi?
Özel sektörde yatırım falan kalmadı. Yatırım yoksa ne yapacaksın fazla elemanı? IMF, 2019 yılı için Türkiye’de yüzde 2.5 daralma öngörüyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s biraz daha iyimser... “Yüzde 2 oranında küçülür Türkiye” diyor. Zira anlamadıkları, Türkiye büyümede de hesaplama yöntemini değiştirdi. İstese bile küçülemiyor!

★★★

İşsizliğin artmaması için Türkiye’nin yılda en az yüzde 2.5 büyümesi gerekir. İşsizliğin azalması için büyümenin yüzde 4 olması helaldir.
Böyle bir büyüme oranı en az 2 yıl görünmüyor. Bunun anlamı yüzbinler daha işsiz ordusunun neferi olmayı bekliyor.
İşin ilginç tarafı hem işgücü azalmış hem işsizlik artmış! İşgücü nasıl azalmış? İnsanlar parayı bol bulup “Artık çalışmak istemiyorum” deyip sahil kasabasına mı yerleşmişler? Yoksa “Mevcut işgücü ile biz işsizliği hesaplarsak açıkladığımız rakamın altından kalkamayız” mı demişler?

★★★

Geçen yıl Cumhurbaşkanı rica etmişti. “Her işletme en az 2 kişi işe alsın” demişti. Üzerine paketler açılmış, istihdam teşvikleri verilmişti. Ne oldu? İşçi aldık diye krediye başvuruldu. Krediyi kaptıktan sonra işçi kapıya konuldu!
Oysa dış mihraklar bizi kıskanıyordu. Almanya yüzde 3.1 işsizlik oranıyla çatlıyordu. Fransa ve Hollanda çekemiyordu. İngiltere haset ediyordu. Amerika ve Kanada imreniyordu. Çin, Kore gıpta ile bakıyordu. Hepsini geçtim, Rusya sıcak denizlere inme emelinden bile vazgeçmişti. Belli ki nazar değdi! Ülkeyi okutup, üfletsek mi?