ROKETSAN var.
Devlet şirketi.
Çok başarılı.
ASELSAN var.
Devlet şirketi.
Çok başarılı.
TAI var.
Devlet şirketi.
Çok başarılı.
TANK PALET var.
Devlet şirketi.
Çok başarılı.
Bunlara bakarak devlet bir “TANKSAN” şirket modeli geliştirebilirdi. Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın teknolojik bilgi birikimini de TANKSAN’ın içinde eritebilirdi. Niçin bunu yapmadı da; Ethem de Ethem diyor? Devlet desteğiyle yeni bir özel savunma sanayi devi yaratılıyor. Ethem’in ortağı da Katarlı. Bıyıksız bir Katarlı mı, beyaz entarili bir Katarlı mı orası da bilinmiyor?

★★★

30 günün neredeyse üç haftasını bahçe içinde bir köy evinde geçiriyorum. Benim evimden, havanın bulutsuz açık olduğu günlerde Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası görünüyor. Şu sırada işte bu Tank Palet Fabrikası’nın “işletme hakkının devletten özel sektör BMC firmasının sahibi Ethem Sancak’a 25 yıllığına devri” konuşuluyor.
Fabrika işçileri kızgın.
Sendikaları, öfkeli.
Muhalefet, “ballı-kaymaklı-kayırmalı-avantalı satış var” diyor.
Olay nedir?
Gerçekte ne oluyor?
Tank ile palet, et ile tırnak gibidir. Tank, palet üstünde yürüyen, makineli tüfek ve onu kullanacak eğitimli askeri içinde taşıyan kocaman bir kamyona benzer ama tank, kamyon değildir. Buzdolabı, çamaşır makinesi, şimdi çok güncel ithal kuru soğan da değildir.
Kuru soğanın alıcısı halktır.
Kamyonunun alıcısı çoktur.
Tankın tek alıcısı vardır.
O da devlettir.

★★★

Dünyanın hiçbir ülkesinde TV’lerde halka tank, roket, füze, savaş gemisi satışı artırmak için reklam yayınlandığını göremezsiniz. “Dört çekerli, rüzgar gibi hızlı, zırhı devetüyü rengi tanklar, yılbaşına kadar yüzde 30 indirimli” diye bir reklam filmi oynatılmaz.
Tankın, füzenin.
Roketin, geminin.
Alıcısı devlettir.
Tank fabrikası zarar etmez.
Kriz oldu, satışları düşmez.
Savaş sanayi “imtiyazlı üretimdir” ve dünyanın her yerinde böyledir. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsrail, Çin, Rusya’da böyledir. Dünyanın her yerinde tank üretimi için gerekli araştırma geliştirme masrafını devlet şirkete öder. Bir ülkenin ordusuna tank yapmak için kurulmuş bir şirket; maliyetinin üzerine kârını koyar, tankını devlete satar.

★★★

Bizde ne oldu?
İlginçtir: BMC kurulduğundan beri müflisti yani batıktı. Kâr eden bir şirket değildi. Sahibi batınca, BMC devletin (TMSF’nin) eline geçti. TV’de canlı yayın ihaleye çıkarıldı. Özel sektörden yeni alıcı Ethem Sancak, eskiden sol görüşlü biriydi, AKP iktidar olunca Müslüman sakalı bırakmış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için, “oğlum-kızım-bütün ailem ona kurban olsun” demiş biriydi. BMC Ethem Sancak’a geçti “Kirpi” adlı zırhlı araç yapıp orduya satmaya başladı. O sıralarda devlet de “Altay Tankı” adında yerli bir milli tank geliştirme projesi hedefine yöneldi. Koç Holding Firması Oto Kar’a devletten 50 milyon dolar ödendi. Koç Holding 50 milyon doları aldı, projeyi geliştirdi. Altay Tankı yapma ve devlete satma işi (3.5 milyar dolar deniliyor) Ethem Sancak’ın BMC şirketine verildi. Şimdi Tank Palet Fabrikası’nın işletme hakkı da Ethem Sancak’ın Katar ortaklı BMC firmasına transfer ediliyor.