Toplam 70 maddeden oluşan ve 18 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı Kanun’un bazı hükümleri yayımı tarihinde, bazı hükümleri de ilerleyen zamanlarda yürürlüğe giriyor.

7161 sayılı Kanun ile 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda da çok önemli değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yayıncılık sertifikası” verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edilmiştir. Yani kitapta uygulanan %8 KDV, bakanlık tarafından yayıncı sertifikası verilmiş yayıncılardan kitap alınması halinde kaldırılmış oluyor.

Buna göre 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren yayıncılar, stoklarında bulunan veya yeni yayınlayacakları kitapların dağıtımcılara ve kitapçılara yapılan toptan satışlarında veya e -ticaret ya da doğrudan yayınevinden KDV mükellefi olmayan nihai tüketicilere perakende satışlarında KDV uygulamayacaklar.

Yayıncılık sertifikasına sahip yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların tesliminin KDV’den istisna olması; bu tür kitap ve yayın tesliminde fatura veya perakende satış fişi düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Yapılan bu düzenleme ile okur, kitabı kitapçıdan satın aldığında %8 KDV ödeyecek, doğrudan yayınevinden satın aldığında ise KDVödemeyecek.

SERTİFİKA UYGULAMASI

Sertifika uygulaması; fikri mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla, sadece süreli yayınlar basan yerler dışında fikir ve sanat eserleri tespit edilmesi ve çoğaltılmasına ilişkin materyalleri üreten veya bu materyallerin dolum, çoğaltım ve satışını yapan ve herhangi bir şekilde yayan ve umuma arz eden yerlerin sertifikalandırılmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulanan bir sistemdir.

Sertifika uygulamasının yasal dayanağı; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolum Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik’tir. Fikir ve sanat eserlerinin çoğaltım, dağıtım ve satışını yapan matbaalar ve yayınevleri sertifika almak zorundadır.

İSTİSNA ŞARTI

KDV Kanunu’nun 13. Maddesi’nde düzenlenmiş bulunan diğer istisnalarda olduğu gibi; kitaplara ilişkin KDV istisnasından faydalanabilmek için 100 TL ve üzeri alışveriş yapmak gerekmektedir. Bu istisna düzenlemesi yapılırken, istisnadan yararlanacak olan rakamın 100 TL ve üzeri olması kuralı getirilmiştir.

Bu rakam, 13. Madde’de düzenlenmiş olan diğer istisnalar için çok küçük bir rakam olarak kalmakla birlikte; kitap teslimine getirilen KDV istisnasının, anlamlı hale gelmesi için alt sınır 100 liradan sıfıra indirilmelidir. Düşünün; bir okur, bir yayınevinden 90 TL’ye kitap aldığında % 8 KDV ödemek zorunda, 100 TL’lik bir kitap aldığında ise KDV ödemek zorunda değil. İstisnanın alt sınırını belirleyen rakamı sıfırlama yetkisi Cumhurbaşkanı’na tanınmıştır. Dolayısıyla bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile istisnadan yararlanmanın sınırı 100 TL  yerine sıfıra indirilmelidir. Zaten sadece sertifikalı yayıncıdan yapılan kitap alışverişine istisna tanıyıp, bir de bunu 100 TL ve üzeri alışverişe bağlamak son derece yanlış olur.

SERTİFİKASI OLMAYANIN DURUMU

Okuma alışkanlığının çok düşük seviyelerde kaldığı ve kitap satışlarının yerlerde süründüğü ülkemizde, kitap satışlarını artırmak için çeşitli teşvikler getirmekte fayda vardır. Bunlardan birisi de, kitapta uygulanan %8 KDV’yi kaldırmaktır. Dünyada İngiltere ve İrlanda’da kitapta KDV oranı 0’dır. Şili hariç Latin Amerika ülkelerinde de bu oran uygulanmaktadır. Eğitim seviyesi yüksek Japonya’da bile, bizim gibi %8 KDV oranı mevcuttur.

Kitap üzerindeki vergi yükünün tamamen kaldırılmasının ülkemizde okuma alışkanlığını artırmasını umut ederek; getirilen istisnanın sadece yayıncı belgesi olan yayınevlerinden kitap alınması durumunda değil; nereden alırsanız alın, kitap alınmasında % 0 olarak uygulanması gerekmektedir. Ayrıca istisnadan yararlanmanın alt sınırının 100 liradan sıfıra indirilmesi de gerekmektedir.

Hükümet kitaptan KDV’yi kaldırma noktasına geldiğine göre, bu işi tam yapalım. Bilindiği üzere 01.01.2019 tarihinden itibaren e-gazete, e-dergi, e-kitap ve benzerlerinde KDV oranı %18 olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu ürünlerde de KDV’nin %18’den %0’a indirilmesi gerekmektedir.

“Okuyarak dünyamızı, tarihimizi ve kendimizi keşfederiz.” -Daniel J. Boorstin