Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, sevilen, sayılan, harama el uzatmayan başkan olarak tanınıyor. Aday yapılmadı ama önemli bir göreve getirileceği söyleniyor.

AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin en yakınında olan isimlerden birisinin, Konya-Meram’dan getirip Kayseri Büyükşehir Belediye Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü’ne, Sular İdaresi Yönetim Kurulu üyeliğine getirdiği Refik Tuzcuoğlu. Diğerinin ise TRT’ye programlar yapıp iyi de para aldığı bilenen ve AKP döneminde alabildiğine yükselen Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan olduğunu duyurmuştuk.

MEMURLAR DA GÖTÜRÜLÜYOR

Özhaseki bakan olunca, Refik Tuzcuoğlu’nu müsteşar yardımcılığına getirdi, İller Bankası yönetim kurulu üyesi yaptırdı. Özhaseki başkan adayı ama şu anda belediyeyi fiilen yürüttüğü biliniyor. Belediye Genel Sekreteri Asım Balcı’ya Altındağ Belediye Başkanlığı adaylığı verilince, bu göreve hemen Refik Tuzcuoğlu getirildi. Oysa, belediyede bu işi yürütecek liyakat ve deneyimde personel olmasına rağmen, onlar “yok” sayıldı.

Daha önce de belirtmiştik, Tuzcuoğlu’nun o göreve getirilmesi Mehmet Özhaseki operasyonudur. Tuna’ya yaptırılamayacak işler, şimdi genel sekreter eliyle yürütülüyor. Melih Gökçek döneminde, ne kadar belediye işçisi, taşeron firmalar varsa hepsinin elemanları AKP’nin toplantılarına, mitinglerine götürülüyordu. En azından memurlar yerinde kalıyordu. Şimdi, memurlara da AKP’nin toplantılara katılma zorunluluğu getirilmiş. Mesai saatinde belediyeye gidip de, hiçbir memuru odalarda, salonlarda göremezsiniz

“TİCARİ SIR” DEMEYİN

Bu arada Başkan Mustafa Tuna döneminde belediye şirketi ANFA genel müdürlüğüne getirilen kişi tarafından da KDV’si ile birlikte 11 milyon lirayı geçen çanta, takvim ve ajanda ihalesi yapıldı.

Bunlar teslim alındı mı, ne kadarı dağıtıldı? Yoksa dağıtıldı gibi gösterilip dağıtılmadı mı? Ya da ne kadarlık bölümü dağıtıldı? Paranın bir bölümü seçim harcamaları için mi kullanılıyor? Bu konudaki söylentilerle ilgili olarak  Belediye Başkanı Mustafa Tuna, gerçeği açıklamalı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in bu konudaki soru önergesine “Ticari sır” deyip cevaplandırılmazlık yapılmamalı.

SİNAN BURHAN DA ADAY

Siyasetle gazetecilik birlikte yapılmazdı. Aday adaylığına başvuranın gazeteyle hemen ilişiği kesilirdi. Örneğin Oktay Ekşi, Hürriyet gazetesinin başyazarıyken siyasete atılınca, yazarlığı bırakmıştı. Rahmetli Esen Ünür, milletvekili adayı olunca gazetedeki bütün görevlerinden ayrılmıştı.

Ancak bu gelenek AKP döneminde bozuldu. Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan, değişik illerde ve yurt dışında devlet destekli organizasyonlar, TRT’de programlar yapıyor. AKP’den Kayseri Milletvekili aday adayı olan ancak listeye giremeyen Sinan Burhan, bu kez şansını Altındağ Belediye Meclisi beşinci sıra adayı olarak deneyecek. Seçilecek yerde olan Burhan, muhtemelen Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi de olacak.

Sinan Burhan, AKP’ye muhalif gördüğü yayıncıları vali ve bakanlık destekli etkinliklere davet etmez. Görevinden ayrılmayan Burhan, kuşkusuz bu tutumunu seçimden sonra da sürdürecektir.

Anlaşılıyor ki, gazetecilikle siyaset arasındaki sınırlar artık kaldırılmış.

Yeni çıkan kitaplar


Barış Pehlivan ve Barış Terkoğ­lu’nun gündem yaratan “Metastaz” kitabı, Kırmızı Kedi yayınlarından çıktı.
Abdurrahman Şimşek ve Nazif Kara­man’ın titiz araştırmasıyla elde ettiği bil­gileri, belgeleri Ferhat Ünlü kaleme aldı, Cemal Kaşıkçı cinayetinin karanlık sırları Turkuvaz yayınlarından çıkan Diplomatik Vahşet kitabıyla gözler önüne serildi.
Televizyoncu Erhan Çelik, Türkiye’yi sarsan suikastların ve önemli olayların hep Çarşamba gününe rastladığını belirledi ve Destek yayınlarından çıkan kitabına da “Karanlık Çarşamba” adını verdi.
Yıllarca sağlık muhabirliği-yazarlığı yapan Coşkun Bel, hastane koridorların­da yaşananları “Ağlama Anne” kitabında topladı. Bel, kitabında annelerin ağla­madığı, çocukların güldüğü sağlıklı bir toplum dileğini ortaya koydu.