Bir özdeyişimiz var, “Tekerlek kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur” diye. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bakıyorsunuz yine “sahte seçmen”, öldüğü halde sağ gözüken, “yığma seçmen”lerle ilgili haberler eksik olmuyor. Hatırlatalım, öldüğü halde seçmen listesinde sağ gözükenler olduğunu ilk CHP Parti Meclisi Üyesi Haluk Pekşen gündeme taşımıştı. İş işten geçmeden, partiler seçim hilelerine karşı hazırlıklı olmalı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Meclisi üyelerine 15 gün önce ulaştırılan, önceki seçimden sonra seçmen kaydırmaları, seçim hileleriyle ilgili olarak CHP Parti Meclisi’ne bilgi sunan ODTÜ’lü bir grup, partiden destek almasa da yine çalışıyor.

KÜÇÜK FARKLARLA 

Yerel seçim sonuçlarının 7 il ve 106 ilçede küçük farklarla sonuçlanacağı hesaplanıyor. Bu durum “Yapay seçmen yer değiştirmelerinin” erken belirlenip yapay seçim sonuçlarının engellenmesini gerekli kılıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takviminde, siyasi partilere, Muhtarlık Bölgesi Askı Listesi (MBAL) ile Sandık Bölgesi Askı Listesi (SBAL) arasındaki farkların belirlenmesi, sahada kontrol edilmesi ve itiraz edilmesi için verilen 33 saatlik sürenin yetmeyeceğini YSK yetkilileri de biliyor.
Geçen seçimlerde MBAL’ın yayınlanması ile SBAL’ın yayınlanması arasındaki zaman diliminde İstanbul’da 242 bin 612, Türkiye genelinde ise 1 milyon 180 binden fazla seçmen yer değiştirdi. Yerel seçimde, daha çok seçmenin yer değiştireceği anlaşılıyor. Çalışmayı yürüten grubun başında bulunan Mehmet Günal Ölçer’e göre, Ankara, Burdur, Bursa, Çanakkale, Kırşehir, Yalova, Zonguldak’ta kazanan ile ikinci arasındaki oransal fark yüzde 3 civarında olacak.
İstanbul’da 15 ilçede kazanan ile ikinci arasındaki sayısal farkın 8 bin 500’den az olacağı hesaplandı. İzmir’de CHP’nin, Kemalpaşa ve Kiraz ilçelerinde İYİ Parti ittifakı ile diğer 28 ilçede ise tek başına yerel seçimleri kazanacağı Parti Meclisi’ne verilen raporda belirtiliyor. Tersi bir sonuç ancak “Yapay Seçmen” hareketleri ile gerçekleştirilebilir.

SEÇMEN KAYDIRMA

31 Mart yerel seçimleri için yapılması gereken, yapay seçmen hareketlerine karşı gerekli önlemlerin alınmasıdır. Örneğin Foça İlçesi’nde 24 Haziran öncesinde, MBAL ile SBAL arasında önemli fark vardı. MBAL’de olmayan ancak SBAL’de olan 2 bin 852 seçmen ilçedeki toplam seçmenlerin yüzde 11.8’ini oluşturuyordu. Yapılacak benzer bir operasyon ilçede yerel seçimi kazanmalarını sağlar.
AKP+MHP, seçim kazanmasının söz konusu olmadığı ilçelerden bir bölüm seçmenini başka ilçelere yönlendirebilir. Söz gelimi İzmir’in Karşıyaka, Ankara’nın Çankaya ilçelerinden seçimi kazanamayacağı bilindiğinden, seçmenin bir bölümünü çevre ilçelere aktarması da mümkün.
Seçmen hareketlerinin nasıl olacağını Mehmet Günal Ölçer, CHP Parti Meclisi üyelerine gönderdiği raporunda şöyle belirtiyor:
-İstanbul’un Esenler, Bağcılar, Sultangazi ve Sultanbeyli ilçelerinde AKP+MHP’nin başka ilçelere aktarabileceği fazla oyu var.
-Afyonkarahisar’da AKP+MHP’nin sadece Dinar İlçesi’nde 100 oy farkla seçim kaybetmesi söz konusudur. Komşu ilçelerden buraya seçmen aktarması beklenmeli.
-Bartın’da, AKP+MHP’nin Amasra’da 200 oyla kaybedeceği, Kurucaşile’de ise 200 oyla kazanacağı hesaplanıyor. Bu ilçelere, seçimi kazanacağı hesaplanan merkez ilçeden seçmen kaydırması da muhtemeldir.
-Niğde’de, CHP+İYİ Parti ittifakının sa­dece Ulukışla İlçesi’nde 200 oy farkla se­çim kazanacağı hesaplanıyor. AKP+MHP, buraya seçmen aktarması yapar. (Nitekim rapor verildikten sonra seçmen aktarması da ortaya çıkarıldı.)

ŞU SORULARA CEVAP


Mehmet Günal Ölçer, “Seçmen hareketleri izlenerek yoğun hareketliliğin olduğu ilçelerde gerekli önlemler alınabilir” diyor. Hazır bir yazılımla tüm ilçeler için ilçeden giden ve ilçeye gelen seçmen listeleri oluşturulabilir. Bunun için şu sorulara cevap aranmalı:
-AKP+MHP’nin kazanması kesin olan il/ilçelerden göç var mı? Varsa nereye?
-AKP+MHP’nin kaybetmesi kesin olan il/ilçelerden göç var mı? Varsa nereye?
-AKP+MHP’nin az farkla kazanıp / kaybedeceği, il/ilçelere göç var mı? Varsa nereden?
Aslında bunların programları da var. Yeter ki CHP bu konu üzerinde önemle dursun, “Bir şey yok” deyip konuyu kapatmasın.