Seçim sonuçları kuşkusuz en çok CHP’yi memnun etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Antalya’da seçimi kazanacağız” dediğinde, CHP’de de bunu tebessümle karşılayanlar, “Genel başkan amma da abartıyor” diyenler vardı. Seçim sonucu, CHP içindeki muhalif kanadın hesabını da bozdu.

Her siyasi parti seçim sonucunu kendisine göre yorumluyor. Onları dinlediğinizde seçimin hiç kaybedeni yok.  Daha önce CHP Parti Meclisi üyelerini seçmen listeleri, taşıma seçmen konuları başta olmak üzere seçim hilelerine karşı bilgilendiren ODTÜ’lü bir grubun, son çalışması ve bulgularını yönetici Mehmet Günal Ölçer’den dinledim.

AKP’DE BÜYÜK KAYIP

A) AKP bu seçimin en büyük kaybedenidir. 73 belediye ve bu belediyelerde yaşayan toplam 20 milyondan fazla seçmen.
B) HDP bu seçimin kaybedenidir. 25 belediye ve bu belediyelerde yaşayan 700 bine yakın seçmen.
C) CHP bu seçimin en büyük kazananıdır. 31 belediye ve bu belediyelerde yaşayan 22 milyona yakın seçmen.
D) İYİ Parti bu seçimin kazananıdır. 19 belediye ve bu belediyelerde yaşayan 740 bin seçmen.
E) MHP bu seçimin hem kazananı hem de kaybedenidir. Belediye sayısı 35 artmasına karşılık, yönettiği belediyelerdeki seçmen sayısı 2 milyondan fazla azaldı.
F) MHP’nin belediye sayısındaki artış küçük yerlerdeki kazanımlarından ileri geliyor. MHP’nin kazandığı ilçe belediyelerinden yüzde 56.6’sında seçmen sayısı 15000’den azdır.
G) Siyasi partilerin seçmen sayısı 15000’den az olan yerlerde kazandıkları belediyelerin toplam kazandıkları içindeki payını incelediğimizde MHP yüzde 56.6, AKP yüzde 41.1, CHP yüzde 28.8, İYİ Parti yüzde 26.3, HDP yüzde 12 gözüküyor.
H) MHP’nin yönettiği belediyelerdeki seçmen sayısı 7.9 milyondan 5.7 milyona düştü.

CUMHUR İTTİFAKININ DURUMU

Mehmet Günal Ölçer, “Cumhur İttifakı seçimin kaybedeni, Millet İttifakı seçimin kazananadır” görüşünü bulgularına dayanarak şöyle açıklıyor:

“Cumhur İttifakı bu seçimin kaybedenidir. 38 belediye ve 22.5 milyonluk bir etki alanını kaybetti. Millet İttifakı ise bu seçimin kazananıdır. 50 belediye ve etki alanında 22 milyon 670 bin seçmenlik artış oldu. MHP güç kazandığı yerlerde AKP’nin aleyhine olarak kazandı. MHP’nin kazandığı toplam 145 ilçe belediyesinden 75 tanesi geçen dönem AKP tarafından yönetilmekteydi. Bu 75 ilçenin 73 tanesinde, Haziran-2018 Milletvekili Seçimi’nde AKP oyları MHP oylarından fazlaydı.

Bu durum, AKP’nin yerel seçimlerdeki performansının genel seçimden daha düşük olduğunu göstermektedir. Bunun sebepleri; yerel seçimlerin dar alanlarda sonuçlanması, yerel seçimlerde fazla sayıda aday olması nedeniyle AKP’nin sandık hakimiyetinin eksilmesi olarak düşünülmektedir.”

“OLMAZ OLMAZ” DEMEYİN

Bir seçim geride kaldı ama AKP, İstanbul’da seçimin yenilenmesi için bütün gücünü kullanıyor. Ancak, iddialarının
önemli bir bölümü şu ana kadar boş çıktı. İstansul’u, Ankara’yı, Antalya’yı kaybetmek kuşkusuz AKP’ye çok ağır geldi. Mehmet Günal Ölçer, “Bu seçim sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı için büyük bir yenilgi olmuştur ve doğuracağı sonuçların bir yerel seçim sonuçları etkisinden çok fazla olacağı anlaşılmaktadır” diyor.

Gözler, Yüksek Seçim Kurulu’nda. YSK’nın ilçe seçim kurullarından istediği belgeler geldi. Şimdi inceleme zamanı. YSK’nın yerleşik kararlarına baktığınızda nasıl bir karar verilmesi gerektiği ortada. Ama, “Olmaz olmaz” da diyemiyorsunuz.

2014 ve 2019 yerel seçimlerine göre partilerin durumu