Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağanüstü ilk toplantısı cumartesi günü yapıldı. Bir gün önce de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’li meclis üyeleriyle bir araya gelmişti. Anlaşılıyor ki belediyelerde çoğunluğa sahip Cumhur İttifakı, CHP’li başkanları çalıştırmamak için her şeyi yapacak.

İstanbul’da, Ekrem İmamoğlu’na Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatası verilmediğine göre, meclisin ilk gerilimli toplantısı da Ankara’da yapıldı. Cumhur İttifakı’nın 107, Millet İttifakının 42 oyunun bulunduğu mecliste, AKP’lilerin önceliği kentin sorunlarına nasıl çözüm getirileceği değil, belediye şirketlerine yönetim kurulu üyeliği oldu.

“TİCARİ SIR” DİYORLAR  

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANFA Güvenlik, ANFA Limited, Anket A.Ş., BELKA A.Ş., BELKO Limited, BELPA A.Ş., BELPLAS, BELTAŞ, BELPEMA, BUĞSAŞ, Halk Ekmek, Metropol, Portaş, Seğmen Su, TOBAŞ şirketleri var. Mansur Yavaş, şirketlerin önemli bir bölümünün zarar ettiğini açıkladı.

Bu şirketlerle ilgili olarak önceki dönem Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Doğan Yılmazkaya, hemen her şirketle ilgili soru önergesi verdi. Bugün, büyük yolsuzlukların bulunduğu gündeme getirilen ANFA şirketinin gelirleri konusunda bilgi edinmek amacıyla 9 Kasım 2015’de verdiği soru önergesine, Melih Gökçek imzasıyla 20 Ocak 2016 tarihinde cevap verildi. Cevabın hepsi şu kadar: “Önergenize konu edilen ANFA Limited şirketi gelirleriyle ilgili bilgiler ticari sır niteliğindedir. Bilgilerinizi rica ederim.”

Büyükşehir Meclisi’nde AKP ve MHP grupları, daha ilk toplantıda başkanın şirketler üzerindeki yetkilerini yok etmek istediler. Oysa bunun Belediye Kanunu’na aykırı olduğunu da biliyorlar. Yetinmediler, şirket yönetim kurullarına meclisin atama yapmasını istediler. Bu da Türk Ticaret Kanunu’na aykırı. Çünkü bu yetki şirket genel kurullarındadır.

YÖNETİMİ ELE GEÇİRME

Mecliste Cumhur ittifakı çoğunlukta. Oy hesabıyla şirketleri ele geçirme planını uygulamaya koyacaklarını  sandılar ama Mansur Yavaş, meclis çalışma yönetmeliğine göre hukuk ve kanun dışı bu önergeyi iade ederken, başkana ait yetkilileri savundu. Aslında, devamı gelecek bir yetki darbesini önledi. Mansur Yavaş o önergeyi iade etmemiş olsa, şirketlerin yönetim kurullarına belediye meclis üyelerini yani kendilerini atayacaklardı.

Önergede, yönetim kurulu üyeliğinin 9 kişiye çıkarılması, bunun da 5’inin AKP’li, 2’sinin MHP’li, 1’inin CHP’li, 1’inin de İYİ Partili meclis üyesi olması planlandı. Bunların hemen hepsi zaten zarar eden şirketler. Ankara’nın onca sorunu varken verdikleri ilk önerge, kendilerine yönetim kurulu üyeliği almak. Mansur Yavaş, önergeyi CHP ve İYİ Parti alkışlarıyla reddetti.

AMAÇ UYUMLU ÇALIŞMAK

Belediye Meclisi, yapılacak işleri belediyeye bağlı şirketlere veriliyordu. Örneğin hafriyat işini verdiniz belediyenin ANFA şirketine. Belediyenin, kendi şirketine iş yaptırmasına CHP’liler de karşı çıkmıyordu. Ama durum daha sonra farklılaşıyordu. Örneğin, ANFA şirketinin aldığı iş, bu şirket tarafından Osmanlıspor’a veriliyordu. Onlar da üçüncü şahıslara bu işi veriyordu. İşte, olan da bundan sonra oluyordu.

Mansur Yavaş, şirketlerle ilgili bilgileri aldıktan sonra neler yapılacağına karar verecek. CHP’nin amacı meclisin uyumlu çalışması. CHP Grup Başkanı Coşkun Torun, AKP ve MHP grup yöneticileriyle de bunun için görüştü. Yapılan üçüncü toplantıda en azından gerilim yaşanmadı.