Türkiye’de yoga patlaması yaşanıyor!
Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yoga furyası var:
Yin Yoga... Hatha Yoga... Hamile Yoga... Çocuk Yoga... Yüz Yoga... 60-70 yaş üstü Yoga... Dinamik Yoga... Vinyasa Yoga... Yoga Beslenme... Saymakla bitmez yoga çeşidi!
-Hayattan mı sıkıldınız; yoga!
-İşinizden mi bunaldınız; yoga!
-Sevgilinizden mi ayrıldınız; yoga!
-Bedeninizden mutlu mu değilsiniz; yoga!
Özellikle kimi kadın dizi oyuncuları Instagram’a yoga yaparken fotoğraflarını mutlaka koyuyor. ABD’de Demi Moore’dan Madonna’yaJennifer Aniston’dan Lady Gaga’ya kadar popüler kültür ikonlarının yoga fotoğrafları magazin gündeminin başlıca konusu. Tabii ki Victoria’s Secret mankenlerini unutmamak lazım; onlar da yoga yapıyor! Sosyal medyada binlerce takipçisi olan yoga fenomenleri var...
-Türkiye’de Yoga Akademisi var...
-Vivekananda Yoga Üniversitesi var...
-Yoga Antrenörler Derneği var...
-Türkiye Ulusal Yoga Federasyonu (ULUYOF) var...
-Ayrıca Yoga Federasyonu (IYSF) var...
-Uluslararası Yoga Federasyonu var... Ki, Türkiye’de kuruldu.
Bedenini büken kişi “hoca” sertifikası alıyor!
Evet, yoga moda yapıldı! İstanbul Ümraniye’nin ara sokaklarında bile “yoga okulu” var.
Türkiye’de iyi kâr getiren bir alan oldu yoga. Baksanıza; film-reklam yapımcısı Sinan Çetin bile  “Cihangir Yoga” adlı yer açtı!
Sadece yoga merkezleri değil, kitaplara- DVD’lere de talep çok. Mesele sadece yogadan para kazanmak olamaz.
Neler oluyor sahiden?

“Casus hocalar”


Geçen günlerde arkadaşımla buluştum. Yoga dünyasında neler döndüğü anlattı:
-“Yogada bir hocalar, bir de müritler var!”
Doğal değil mi; öğretenler varsa öğrenciler de vardır.
Güldü; “Bunlar” dedi; “ABD’den dünyaya yayılan yeni cemaat-tarikatın müridi!”
Yani, spiritüel OSHO gibi oluşumlar farklı isimler altında faaliyetini sürdürüyordu.
-“Beş büyük ekolün merkezi Hindistan gösterilse de ana üs ABD. Dikkat edersen bu tür ritüelleri dünyaya içini boşaltarak hep ABD dağıtır!”
Arkadaşıma göre mesele sadece yoga felsefesinin değiştirilmesi değildi...
-“Ankara, İzmir, İstanbul’daki yoga merkezlerinde hep yabancı hocalar var; kim bunlar?”
Nereden bileyim...
-“Çoğu Amerika’dan gelen bu yoga hocalarını, ABD’nin 1960’larda Türkiye’ye gönderdiği Barış Gönüllüleri’ne benzetiyorum!”
Barış Gönüllüleri, Amerikan emperyalizminin projesiydi Amaçları gittikleri ülkelere Amerikan kültürünü anlatmaktı! Zamanla bunların istihbarat görevlisi oldukları ortaya çıktı. Ne yani, Türkiye’ye gelen yoga öğretmenleri de ajan mı? “Herkesin günahını almamak lazım” dedim...
-“Tamam öyle olsun! Bu ‘hocalar’ bir ülkeye giriyorlar, özel evlerde kalıyorlar, ne yapıyorlar bilen yok! Zaten gerçek isimlerini de kullanmıyrlar. Hemen hepsi kendine -OSHO gibi- isim uydurmuş! Sence böylesine bir alan, casusların sevdiği bir ortam olmaz mı?”
Haydaa!

Merkez ABD


Dünyayı dolaşan “yoga hocalarının” asıl mesleklerini ortaya çıkarmak benim işim değil! Takıldığım soru: “ABD’den dünyaya nasıl bir yoga kültürü yayılıyor?”
Sharon Gannon - David Life, Cyndi Lee, Paul Grilley, Sarah Powers, Rainbeau Mars gibi dünyanın önde gelen yoga eğitmeleri ABD’den çıkıyor!
“Ra-Yoka” gibi yoga tarzlarını bunlar “icat” ediyor! ABD’de oğlakların sırtta dolaştırılmasıyla yapılan yoga bile var! Binlerce yıllık “yogasutra” felsefesi neye dönüştürülüyor?
Dinler tarihi uzmanı Zehra Elçin Özdener ile antropoloji uzmanı kızı Gülnihal Özdener, kafalardaki yoga karışıklığını gidermek için, “Sujala Yayıncılık” adlı yayınevi kurdular.
Hindistan Cumhurbaşkanlığı tarafından “Seçkin Hindolog” unvanı verilen, Ankara Üniversitesi DTCF Hindoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Korhan Kaya’ya beş nitelikli tercüme yaptırdılar: “Hinduizm”, “Yogasûtra”, “Elmas Sûtra”, “Lotus Sûtra”, “Bhagavadgita/Tanrı’nın Şarkısı”...
Prof. Kaya, “Yogasûtra” çeviri kitabının önsözünde bir noktanın altını çiziyor:
-“Türkiye’de yoga çevreleri Sanskrit dilini bilmedikleri için, çeviri yaptıkları İngilizce, Fransızca, Almanca gibi Avrupa dillerinin fonetik özelliklerine göre çeviri yapmaktalar; bu da hem yazılış hem de anlam olarak büyük kayıpların yaşanmasına neden olmakta...”
-“İngilizceden yapılmış çevirilerin birbirinden çok farklı olduğu gözden kaçmaz. Yabancı dillerden yapılmış Türkçe çevirilerde de birlik bulmak mümkün değildir...”
-“‘Yoga yapmak’ diye ifade edilen eylem her şeyden önce yoga felsefe sistemini izlemek olmalıdır...”
-“Yoga sisteminde, aklın ve bedenin kurtuluşa erişmeye uygun duruma gelebilmesi için sekiz basamaklı egzersizler serisini yapmak gerekir. Bunları yaparken bedene çok yüklenmek hatadır.”
Sonuçta:
Yoga mistik bir gelenek olmaktan çıkıp, nefesi-duyguları aklın kontrolüne bırakan bir felsefe sistemi.
Yogayı salt spora indirgemek hata...
Yogayı salt sağlığa indirgemek hata...
Yogayı ABD eliyle Yahudi öğretisi Kabbala’ya dönüştürmek hata...