Bugün 25 Nisan...
Bundan tam 104 yıl önce, 25 Nisan 1915 gecesi, Çanakkale Boğazı’ndaki Deniz Savaşı’nda perişan olan İngilizler, sömürge askerleri, Anzaklar ve Fransızlar, Seddülbahir önlerine geldiler... Bu kez karadan Çanakkale’yi geçmeye kararlıydılar...
308 savaş ve nakliye gemisi ile büyük çıkarmayı başlattılar. İngiliz Başkomutanı, uygulanabilse çok çabuk sonuç verecek bir plan yapmış, ancak “Çılgın Türkler”i hesaba katmamıştı!.. Çünkü bir tabur asker, tam 36 saat süreyle dünyanın en güçlü ordusunu durduracak ve tüm planı mahvederek kesin ve son yenilgiye uğratacaktı!..
Nitekim Kara Savaşları’nda da yenilen İngilizler ve Fransızlar, peşlerine taktıkları sömürge askerlerini de alıp kaçtılar. Emperyalizmin Çanakkale’deki tek başarısı buydu: Kaçmak!..

★★★

İngilizler’in Çanakkale Savaşı hakkında 2 ciltlik bir askeri tarihi var. Uzmanlara, örneğin merhum tarihçi Turgut Özakman”a göre; bazı ayrıntılar dışında objektif anlatıyorlar. Türkçe’ye 3 kez çevrilen bu kitapta Atatürk için ‘‘Çanakkale’de geleceği elinde tutan komutan, üstün şahıs, Mustafa Kemal’di. Çanakkale Savaşı’nın kaderini Mustafa Kemal tayin etmiştir’’ deniliyor. Turgut Bey, bunları anlatırken, “Bazı amatör tarihçileri ve bilim (!) adamlarımızı okur ve dinlerken, hakikat adına utanıyorum. Bari düşman kadar hakikate saygılı davransalar! Dört büyük zaferi vardır ve bu zaferlerle başkent İstanbul yollarını düşmana kapamıştır: 27’nci Alay’la birlikte Arıburnu Zaferi, Anafartalar Grup Komutanı olarak 1’inci Anafartalar Zaferi, Conkbayırı Zaferi, 2’nci Anafartalar Zaferi” derdi...
Ayrıca bu son savaşın Çanakkale’deki en büyük savaş olduğunu söylerdi.

Fevzi Çakmak’ın kardeşi şehit Üsteğmen Mehmet Nazif Efendi.


Sevgili okurlarım,
25 Nisan 1915’in yıl dönümünde, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in yazdığı bir mektubu paylaşıyorum.
Muhterem Kardeşim Paşa Hazretleri,
5 Eylül tarihli mektubunuzu dün aldım. Övgülerinize ve yakın duygularınıza teşekkür ederim.
Kutsal vatanımızı çiğnemeye çalışan hain düşmana ancak yüksek gayretli arkadaşlarımızın canlarını vermeleri sayesinde iyi dersler verilmektedir. Vatanın kurtuluşu için büyük bir istekle onurlu kanlarını cömertçe döken arkadaşlarımızın gayretleriyle düşmanın gelecekte yapacağı her türlü girişime engel olunacağı hakkındaki inancım tamdır.
Ancak bu derecedeki fedakarlıkların ortaya çıkardığı bazı acılara dayanmanın zorunlu olduğu yüksek şahsınız tarafından da kabul görecektir. Bu zorunluluğa sığınarak sizi kedere uğratacağı doğal olan kardeşinizin şehadet haberi beni gerçekten üzmüş ve gözyaşlarına boğmuştur.
Rahmetli şehit kardeşiniz 8 Ağustos 1915’de millet ve memleketin hayat ve memat noktası olan Conkbayırı’nda düşmana saldıran safların en önünde idi.
Üzüntülerinize bütün saflığım ve kalbimin samimiyeti ile katılır, Allah’ın size ve kederli ailesine sabır vermesini sevgi ve en derin dostluk duygularımla dilerim efendim.
Anafartalar Grubu Komutanı
Mustafa Kemal
8 Eylül 1915”

Mustafa Kemal’in Fevzi Çakmak Paşa’ya kardeşinin şehadeti nedeniyle yazdığı mektubun orijinali...


Okuduğunuz mektubu kime yazıyor biliyor musunuz?
Küçük kardeşi 64’ncü Alay, 2’nci Tabur, 1’nci Bölük Mülazım-ı Evvel’i (Üsteğmen) Mehmet Nazif Efendi’yi kaybeden, Fevzi Çakmak Paşa”ya...
O Fevzi Çakmak Paşa ki Dumlupınar Zaferi’nin sağlanmasındaki büyük başarısı nedeniyle Büyük Önder Atatürk’ün önerisi ve Gazi Meclis’in onayıyla Mareşal ünvanını almış ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ilk Genelkurmay Başkanı olmuştur.

★★★

Bu tarihi belgeyi, hakikati çarpıtmaktan utanmayıp Atatürk’e düşmanlarının bile atmaktan çekindikleri iftiraları yapıştırmaya çalışan içimizdeki müfterilerin suratlarına çarpıyor, başta Mustafa Kemal olmak üzere Çanakkale’yi geçilmez kılan ve bu kutsal topraklar uğruna can veren tüm şehitlerimizi sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.