Meslekte 50 yıl...
Dile kolay, bu yarım asır boyunca kimler geldi, kimler geçti!..
Bu gözler, üç dönem yaptığı belediye başkanlığının ardından çoluk çocuğunu namerde muhtaç etmemek için kendi elleriyle yetiştirdiği soğanları çuvallara doldurup, yüzlerce kilometre ötedeki bir sebze ve meyve haline götürdükten sonra, taşıma parasından tasarruf etmek için sırtında taşıyanları... Rant vurgununa engel olacak kararından vazgeçmesi halinde kendisine yüklü rüşvet, belediyeye de araç-gereç imkanı sağlayacaklarını söyleyenleri teybe kaydedip, ahlaksız teklifleri şehir hoparlöründen halka dinleten başkanları... Kaçak yapıları yıkmaya önce kendi yakın akrabalarından başlayan erdem timsali yöneticileri... Çıkarlarına mani olduğu için ölüm tehdidinde bulunanlara yer ve saat belirterek randevu veren, bu cesareti dürüstlüğünden alan mangal yürekli yerel siyasetçileri...

★★★

Kısacası boğazından tek bir haram lokma geçmediği gibi, toplum yararına kendi haklarından bile vazgeçen unutulmaz büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarını da gördük, üniversite öğrencisi iken idolümüz olan, ama belediye başkanı seçildikten sonra yıkılması gereken fabrika ve işletmelerin sahiplerini haraca bağlayıp, müteahhit adamı aracılığıyla her ay torbayı rüşvetle doldurduğunu kanıtladığımız, siyaset sahnesinden bir yaz meltemi gibi ardında hiçbir iz bırakmadan geçip giden sözde başkanları da!..

★★★

50 yılda hayal kırıklıklarını da yaşadık, efsanelerle tanışmanın ve onlara kamu yararı için destek olmanın eşsiz mutluluğunu da...

★★★

Önceki gün, bu efsane başkanlardan biri olmasını yürekten dilediğim, güzel İzmir’de yüzde 58’lik oyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer’i ziyaret edip, hem kutladım hem de koltuğa oturduktan bugüne kadar yaptığı hizmetleri sordum.

Mazbatayı alır almaz, kampanya döneminde verdiği sözü yerine getirmiş ve ilk iş olarak, en az oy aldığı mahalleye gitmiş. 356 geçerli oydan sadece 17’sini alabildiği Kiraz İlçesi’ndeki Dokuzlar Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçlarını belirledikten sonra, hemen taleplerini karşılamaya koyulmuş.

★★★

İzmir’e hizmet aşkıyla dopdolu olduğunu ve heyecandan yerinde duramadığını söyleyen Başkan Soyer, önümüzdeki beş yıl boyunca başdanışmanının, doğrudan İzmir halkının olacağını belirtiyor.

★★★

Ayrıca devrim gibi bir projenin ipuçlarını veriyor. Anladığım kadarıyla önümüzdeki süreçte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Tunç Soyer, ortak hareket edecekler. Bu amaçla önce bir proje havuzu oluşturacaklar. Örneğin Ekrem Beyin “Kent Enstitüleri Projesi” sadece İstanbul’da değil, İzmir’de de uygulanacak. O da İzmir’in “Masal Devleri Projesi”ni İstanbul’da hayata geçirecek. Bunlar sadece iki örnek... Mansur Yavaş’ın uygulamaları da bu havuza aktarılacak.
Böylece yerelden başlayan, demokrasiyi büyütmeyi ve kalkınmayı sağlamayı amaçlayan radikal değişim, tüm ülkeye damgasını vuracak. Değişim rüzgarı CHP’yi de güçlendirecek. Tunç Soyer’in Seferihisar Belediyesi’ni yönettiği dönemde başkanlığını üstlendiği Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM), çok daha etkin hale getirilecek ve değişimin lokomotifliğini yapacak.

★★★

İzmir’in yeni başkanı, 31 Mart itibariyle bu uygulamaların önünün açıldığını ve Türkiyemizi güzel günlerin beklediğine inanıyor.
Kararlılığını vurgularken de “Seçim öncesi üzerimize çok gelindi. İnanılmaz saldırılar yapıldı, akla hayale gelmedik iftiralarla linç girişimlerinde bulunuldu. Ama asla yılmadım, eğilmedim, bükülmedim. Göreceksiniz, söz verdiğim her şeyi yapacağım” diyor.