Çin'e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin yönetiminden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan'a "tam erişim" izni vermesini istedi.

Ortak mektupta şu ifadeler yer aldı:

* Bize ulaşan güvenilir raporlara göre Sincan'da (Doğu Türkistan), bir milyondan fazla insan keyfi olarak 'siyasi eğitim' kamplarında gözaltında tutuluyor.

* Bölgede giderek artan ağır insan hakları ihlali raporları gördük. Uygur kültürünün yanı sıra din veya inanç özgürlüğü, serbest dolaşım, dernek kurma ve ifade özgürlükleri ile ilgili çok ciddi kısıtlamalar var.

* Pekin yaygın gözetleme ve orantısız bir şekilde Uygurları ve diğer azınlıkları hedef almaya devam ediyor. Ayrıca zorla çalıştırma ve kısırlaştırma dahil, zorunlu doğum kontrolü hakkında çeşitli raporlar var.

* Sincan'daki insan hakları durumunu ele alarak, hiç bir ülkenin buradan gelen sığınmacıları geri göndermemelerini istiyoruz.



Euronews'ta yer alan habere göre, Almanya misyonunun yazdığı mektupta, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.

[special_article_template title="" desc="Çin'in dünyaya eğitim merkezi olarak lanse ettiği toplama kamplarında 3 milyon civarında Uygur Türkü zorla tutuluyor. Toplama kamplarına götürülen kişilerin çocuklarının ellerinden alındığını ve bir daha göremediklerini belirtiyor. Toplama kamplarına götürülenlerin büyük bir kısmından bir daha haber alınamıyor." who=""]

[old_news_related_template title="ABD'den Çin'e şok: Uygurlara şiddete karşı kara listeye aldı" desc="ABD Ticaret Bakanlığı Çin'in Uygurlara karşı insan hakları ihlali olarak nitelendirdiği muamelesinde rol oynadıkları gerekçesiyle 11 Çinli şirketi kara listeye aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/21/iecrop/uygur-ruters_16_9_1595322446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdden-cine-sok-uygurlara-siddete-karsi-kara-listeye-aldi-5943455/"]