ABD başkanını arıyor ve tüm dünyanın gözleri gelecek sonuca çevrilmiş durumda. ABD Başkanı Donald Trump ise ilk döneminin ya da belki de tek döneminin son günlerinde dünyanın tadını kaçıran bir icraatı daha tamamladı.

ABD, iklim değişikliği tehdidine karşı küresel tepkiyi güçlendirmek için 2015’te hazırlanan Paris İklim Anlaşması'ndan resmen çekildi. Peki Paris İklim Anlaşması nedir, neyi amaçlıyor? ABD nasıl oldu da bu anlaşmadan çıkan ilk ülke oldu? Çıkışın resmiyete döküldüğü tarihin seçim gününe denk gelmesi manidar mı? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız...

'Çekilme' neden seçim günü resmiyet kazandı?

ABD, 4 Kasım 2016 tarihinde Paris İklim Anlaşması'na imza atmıştı. 8 Kasım'da Donald Trump başa geçecek ve bu anlaşma Barack Obama döneminin son büyük icraatı olarak öne çıkacaktı. Trump göreve geldiğinden bu yana muhalif olduğu anlaşmadan çıkacaklarını 1 Haziran 2017'de açıkladı. 4 Ağustos 2017'de ise ABD resmen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nden (UNFCCC) çıkacağını duyurmuştu.

Ancak bu yetmiyordu. Kurallara göre, ABD'nin çıkış talebinde bulunabilmesi için anlaşmada üç yıl geçirmiş olması gerekmekteydi ve çıkış, resmi başvurudan tam bir yıl sonra yürürlüğe giriyordu. Haliyle başvuru 4 Kasım 2019'da resmiyet kazandı. 4 Kasım 2020'de de ABD, anlaşmaya imza atan 197 ülke arasından çekilen ilk ve tek ülke oldu.

6 Aralık 2015'te Paris'te Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP 21 toplanmış ve Paris İklim Anlaşması'nın temelleri atılmıştı. Fotoğraf: Depo Photos


Geri dönüş mümkün mü?

Evet, mümkün. UNFCCC Genel Sekreteri Patricia Espinosa Reuters’a yaptığı açıklamada "ABD’nin çekilmesi Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmasına yönelik küresel çabalarda büyük boşluk yaratacak" dedi ve "UNFCCC, ABD'nin Paris Anlaşması’na yeniden katılması için her türlü çabada yardımcı olmaya hazır" diye ekledi. Joe Biden da seçilirse Paris İklim Anlaşması'na yeniden imza atılacağının sözünü verdi.