ABD Savunma Bakanı Mark Esper, protestolarla ilgili yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı'nı politikadan uzak tutmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

"Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum" diyen Esper, "Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalıdır ve yalnızca en acil, en vahim anlarda gerçekleşmelidir. Şu an öylesi bir durumda değiliz" ifadesini kullandı.

George Floyd'un ölümünün "korkunç bir suç" olduğunu belirten Esper, polislerin bu cinayetten sorumlu tutulması gerektiğini, böylesi trajedilerin çok fazla tekrar ettiğini söyledi.

Esper, Ulusal Muhafızlar'ın bu göreve daha uygun olduğunu ifade ederek "Bunu yalnızca bir Savunma Bakanı olarak değil, eski bir asker ve eski bir Ulusal Muhafız olarak da söylüyorum" dedi.

Esper'in, bu ifadelerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına ters düşmesi dikkat çekti.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ GELMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Valiler ve belediye başkanları şiddet olayları son bulana kadar kolluk kuvvetlerinden karşı konulamaz kuvvette bir güç oluşturmak zorundalar. Eğer bir şehir ya da eyalet vatandaşların canını ve malını koruyacak önlemleri almazsa oraya orduyu gönderecek ve onlar için sorunu hızla çözeceğim” sözleri ise göstericiler arasında olduğu kadar ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) da ciddi bir tepkiye sebep oldu.

Dün Trump’ın açıklamasından birkaç saat Brooklyn’de binlerce insan “adalet, hemen şimdi!” şeklinde slogan atarak yürüdü. Yanlarından geçen araçların da korna çalarak protestoculara destek verdiği görüldü.

"PENTAGON RAHATSIZ"

Pentagon’dan yetkililer de yerel basına konuşarak Trump’ın açıklamasının Savunma Bakanlığı nezdinde rahatsızlığa sebep olduğunu duyurdu.

CNN’e konuşan Bazı Pentagon yetkilileri ise eyaletlerin valilerinden bu yönde bir talep gelmediği sürece aktif askerleri bölgelere göndermeyeceklerini açıklarken, bir yetkili, “Yerel güvenlik güçlerinin göreve devam etmesi yönünde güçlü bir istek var” dedi.

CNN’e konuşan savunma bakanlığından bir diğer yetkili ise, “Federal, devlet ve yerel güçler kademeli olarak önlemler almalı. Fakat orduyu göreve çağırmak son seçenek olmalı” ifadesini kullandı. (SOZCU.COM.TR - BBC Türkçe)

 

[old_news_related_template title="ABD, Çinli havayollarının ülkeye girmesini yasakladı!" desc="Corona virüsü salgını ve ticaret anlaşması görüşmeleri nedeniyle tansiyonun sürekli yükseldiği ABD ile Çin arasında gerginliği tırmandıracak yeni bir olay daha yaşandı. Trump yönetimi, Çinli havayolu şirketlerinin ülkeye uçuşunu yasakladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/03/iecrop/2020-06-03t134457z_202788570_rc2p1h9ikwm8_rtrmadp_3_usa-china-airlines_16_9_1591194824.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-cinin-ucaklarinin-ulkeye-girmesini-yasakladi-5853386/"]

[old_news_related_template title="ABD'li uzmanlar uyardı: Protestolar vaka sayısını 3 kat artıracak" desc="ABD hem corona virüsü salgını hem de George Floyd'un ölümü sonrası düzenlenen protestolar nedeniyle zor günler geçirirken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi. CDC uzmanları, protestolar dinmezse vaka sayısının üç kat artabileceğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/03/iecrop/floyd-gosteri-reuters_16_9_1591188301.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdli-uzmanlar-uyardi-protestolar-vaka-sayisini-3-kat-artiracak-5853124/"]