"Biden Trump’ın 10 puan önünde...Büyük bir sürpriz olmazsa ABD’nin 43’üncü başkanı olacak. Kritik eyaletlerde Biden önde gidiyor." Bu cümleleri ABD seçimlerine sayılı günler kala defalarca kez duydunuz fakat durum pek de böyle olmadı.


ABD seçimlerine günler kala Demokratik Parti’nin adayı Joe Biden’ı önde göstermeyen anket hemen hemen yok gibiydi. Fakat Türkiye'de sabah kalkan vatandaşlar başa baş bir başkanlık yarışına tanıklık ettiler. Yarışın yarına kadar sürmesi bekleniyor.

TSİ: 13:00 sonuçlar. 270 delegeye ulaşan ABD'nin 43'üncü başkanı olacak.


İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde görev yapan siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan’a göre seçim anketlerinin telefonla yapılması, anketin yapılacağı insanların seçildiği örneklem havuzunun kamuya açık olmaması gibi sebepler anketlerin yanılmasında büyük ölçüde etkili oldu.

'YÖNTEM HATALI'


ABD seçimlerinde geçen sefer anketlerin büyük ölçüde ülke ortalamasını tutturabildiğini anlatan Erdoğan, “Anketlerin yanılmasının tamamen yöntem hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Özellikle kritik eyaletlerde yanıldılar. Bu yanlış yöntem de telefon anketi yapmak” diyor.