ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde yarış kıran kırana devam ediyor. Seçimde büyük öneme sahip “salıncak eyaletler” başkanın belirlemesinde büyük rol oynarken, kritik öneme sahip 16 delegeli Michigan'da Demokratların adayı Joe Biden yarışı yüzde 49.4 oy oranı ile önde götürüyor.

Michigan'da şu ana kadar oyların yüzde 49.1'ini alan Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın şansı ise halen devam ediyor. 10 delegeli Wisconsin eyaletinde de yarışı önde götüren Biden, şu ana kadar oyların yüzde 49.6'sını alırken, Trump ise yüzde 48.9 oranında.

Salıncak eyaletlerden bir diğeri olan 20 delegeli Pensilvanya eyaletinde ise Trump oyların yüzde 54.4'ünü alırken, Biden ise yüzde 43.9 oy oranına sahip. Trump, Pensilvanya'da yaklaşık 618 bin oyla yarışı önde götürüyor.

WISCONSIN'DA KAZANAN BIDEN OLDU

Resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Wisconsin'i kazandı. Biden eyalette oyların yüzde 49.6'sını alırken, Trump ise oyların yüzde 48.9'una sahip oldu. Wisconsin Seçim Komisyonu Başkanı Meagan Wolfe oyların yüzde 98’inin sayıldığını, Richard County bölgesinde oy sayımının devam ettiğini açıkladı.

Donald Trump’ın seçim kampanya merkezinden yapılan açıklamaya göre, Wisconsin’de yeniden sayım istenecek. Trump’ın seçim kampanyası yöneticisi Bill Stepien yaptığı açıklamada, "Oy verenleri bastırmak için kullanılan saçma oy verme sistemi taktiklerine rağmen Wisconsin’in bıçak sırtı inceliğinde bir yarış olacağını biliyorduk" dedi.

Stepien ayrıca Wisconsin'in birçok bölgesinde sıra dışı olayların raporlarının geldiğini ve bunun oy sonuçlarını etkilediğinden endişe ettiğini belirtti. Stepien, Trump'ın yeniden sayım isteme için haklı nedenleri bulunduğunu ve bunu hemen yapacaklarını bildirdi.

Wisconsin Valisi Scott Walker ise katıldığı bir gösteride Biden ile Trump arasındaki farkın yeni sayıma gerek olmayacak kadar farklı olduğunu ifade etti.

Wisconsin eyaleti kanunlarına göre yeniden seçim yapılması için kazanan kişi ile kaybeden aday arasında farkın yüzde 1’den az olması gerekiyor.

"HER YERDE BIDEN OYLARINI BULUYORLAR"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Donald Trump, oy sayım işlemi devam eden eyaletlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da, her yerde Biden oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü!



ABD'de 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim Başkanlık koltuğuna oturacak. Trump'ın delege sayısı 213, Biden'ın delege sayısı ise 237'de. (İHA)

[old_news_related_template title=" ABD seçimi: Biden, Trump'ın önünde" desc="Sadece ABD'de değil bütün dünyada nefesler tutuldu... 240 milyondan fazla kayıtlı seçmenin olduğu ABD, yeni başkanını seçmek için sandık başına akın etti... Dört yıldır ABD'yi daha önce hiç kimsenin yönetmediği şekilde yönlendiren Donald Trump ile ülkenin eski başkan yardımcısı Joe Biden arasındaki rekabet kızışırken gelen ilk sonuçlara göre Biden, Trump'tan daha çok Seçiciler Kurulu'na temsilci gönderiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/04/iecrop/trump-reuters11_16_9_1604454326.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-kritik-secimde-ilk-sonuclar-geliyor-biden-trumpin-onunde-6110811/"]

[old_news_related_template title="ABD'de Senato için yarış başa baş gidiyor! Eski astronot ve ilk trans birey seçildi" desc="ABD'de NASA'da görevli eski astronot Mark Kelly, Arizona'dan seçilerek Senato'ya girerken, Sarah McBride, Delaware Eyalet Senatosu'na seçilen ilk trans birey oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/04/iecrop/senato-reuters_16_9_1604485864.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdde-senato-icin-yaris-basa-bas-gidiyor-eski-astronot-ve-ilk-trans-birey-secildi-6111436/"]