Orta Doğu’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayıp Bahreyn’le devam eden İsrail’le ilişkileri normalleştirme adımlarında sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD'nin girişimiyle Suudi Arabistan'ın da bu sürece dahil olacağıyla ilgili iddialar gerçeğe dönüşüyor gibi görünüyor. Bugün İsrail medyası çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi.

İsrail Ordu Radyosu, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun dün gizlice Suudi Arabistan'a gittiğini öne sürdü. Habere göre Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte Suudi Veliaht Prensi Selman'la görüştü.

MOSSAD BAŞKANI DA GİTTİ

Üçlü görüşmenin basına kapalı olarak gerçekleştiği belirtilirken, Haaretz gazetesi zirvenin Neom şehrinde yapıldığını yazdı.

Gazete, Netanyahu'yu taşıyan jetin uçuş verilerini gösteren bir haritaya da yer verdi. İsrail Başbakanı'na bu ziyarette eşlik edenler arasında İsrail gizli servisi Mossad'ın başkanı Yossi Cohen'in de yer aldığı öğrenildi.

[caption id="attachment_6137509" align="alignnone" width="1200"] 7 ülkelik bir tura çıkan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, görüşmenin gerçekleşmesini sağlayan isim olarak dikkat çekiyor.[/caption]

EĞİTİM BAKANI DOĞRULADI

İsrail cephesinden söz konusu görüşmeye ilişkin ilk doğrulama Eğitim Bakanı Yoav Galant'tan geldi. Ordu Radyosu'na konuşan Galant, görüşmeyi 'inanılmaz bir başarı' olarak niteleyerek, "Görüşme kamuoyundan gizli yapılsa da, yarı resmi olduğu halde bile büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Söz konusu iddianın doğrulanmasıyla, Netanyahu Suudi Arabistan'a giden ilk İsrail Başbakanı oldu.

BABA-OĞLUN ARASI AÇILDI

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), geçtiğimiz haftalarda Kral Selman ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın arasının İsrail yüzünden açıldığını yazmıştı.

[caption id="attachment_6137510" align="alignnone" width="1200"] Kral Selman.[/caption]

Stephen Kalin, Summer Said ve Felicia Schwartz imzalı makalede, İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi konusunda Kral ve Veliaht Prens’in farklı görüşlere sahip olduğu belirtilmişti.

WSJ'nin analizine göre Prens Selman, İsrail’le ekonomik ilişkiler kurarak İran’a karşı beraber hareket etme taraftarıyken, babası ise İsrail boykotunu sürdürerek Filistin’e olan desteği devam ettirmeyi savunuyor.

[old_news_related_template title="Suudilerde İsrail anlaşması çatlağı! Kral ve Prens Selman'ın arası açıldı" desc="Orta Doğu'da İsrail'le normalleşme adımları atan ülkeler Suudi Arabistan'da kriz yarattı. Kral Selman Filistin'e desteğe devam etme taraftarıyken, Prens Selman ise İran'a karşı İsrail'le beraber hareket etmek istiyor. WSJ'ye göre bu görüş ayrılığı baba ve oğlun arasını açtı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/19/iecrop/kral-selman-prens-selman-reuters_16_9_1600519669.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/suudilerde-israil-anlasmasi-catlagi-kral-ve-prens-selmanin-arasi-acildi-6045598/"]

 

[old_news_related_template title="Pompeo'ya Türkiye üzerinden analiz: Herkesi trollüyor" desc="ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, görevi bırakmasına sayılı günler kala çıktığı Avrupa-Orta Doğu turuyla uluslarası kamuoyunun gündeminde. Pompeo'nun başta Türkiye'de bakanlarla görüşmeyi reddetmesi gibi hamleleri, 'Son iki ayını dünyayı trolleyerek geçiriyor' yorumlarına neden oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/23/iecrop/pompeo-gezi-reuters-3_16_9_1606114875.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/pompeoya-turkiye-uzerinden-analiz-herkesi-trolluyor-6137107/"]