Almanya'da 16 eyalet ve federal hükümet, ülkede normal hayata dönüş takviminde anlaştı. Dün Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında dört saat süren toplantının ardından, adım adım coronadan çıkış takvimi belirlendi.

Kararları açıklayan Angela Merkel "Ara bir anlaşma sağladık. Vardığımız başarı, henüz çok kırılgan. Çok ileri bir umut vermek istemiyorum. Bir aşı ya da genel uygulanacak bir ilaç bulunana kadar bu virüsle uzun süre yaşamak zorundayız" dedi.

14 GÜNDE BİR DEĞERLENDİRME

Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher ve Başbakan yardımcısı Olaf Scholz’un da katıldığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Merkel, iki haftada ya da üç haftada bir yeniden değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

İşte Almanya’nın coronadan normalleşmeye doğru adımları:

* Almanya çapında, insanlar arasındaki 1,5 metrelik sosyal mesafe uygulaması ve temas yasağı 3 Mayıs’a kadar devam edecek. Buna uymayanlara para cezası kesilecek.

* Maske zorunluluğu yok. Alışverişte veya toplu taşıma araçlarında maske kullanılması öneriliyor.

* Okullar, 4 Mayıs’tan sonra kademeli olarak açılacak. Bunun için ön çalışmalar yapılacak. Öncelik lise bitirme sınavlarına verilecek. Okul ve tatil planları hazırlanacak ve sınıflar küçültülecek.

* 800 metreye kadar alanı olan marketler pazartesiden itibaren açılabilecek. Bu marketlerde özel hijyen kuralları uygulanacak.

* Kurallara uyan berberler 4 Mayıs’tan sonra açılacak ancak berberler zorunlu olarak maske takacak.

* İbadet yapılan yerlerde toplanmalar ve toplu ibadetler henüz yasak. Bununla ilgili önümüzdeki haftalarda yeniden değerlendirme yapılacak.

* Toplantılar ve seyahetlere ilişkin kısıtlamalar devam edecek.

* Büyük toplantılar, Türk düğünleri ya da benzeri şenlikler, sinema ve tiyatro gibi kalabalıkların olduğu büyük salonlardaki etkinlikler 31 Ağustos’a kadar yasak. Müzeler ve spor alanları kapalı kalacak.

* Sosyal mesafe kontrolünün mümkün olmayacağı değerlendirilen restoran, bar, meyhane gibi yerler kapalı kalacak. Oteller ise sadece turistik zorunluluk nedeniyle hizmet verebilecek.

* 30 Nisan’da yeniden bir değerlendirme toplantısı yapılacak. Bu toplantıda 3 Mayıs’tan sonra neler yapılacağının takvimi çizilecek. 14 günlük periyotlarla karar verilecek.

[old_news_related_template title="Almanya, ABD ve Danimarka'dan iyi haberler... Remdesivir komadan çıkarıyor" desc="Tıp dünyası corona virüsünün neden olduğu COVID-19'un tedavisine odaklandı. Bu çalışmalarla ilgili Almanya, ABD ve Danimarka'dan iyi haberler geliyor. Başta Almanya olmak üzere dünyadaki 50 hastanede, diğer tedavilerin fayda etmediği, yoğun bakım altındaki corona hastalarına verilen Remdesivir adlı Ebola ilacının ilk sonuçları açıklandı. Konu, Avrupa basınında ve tıpla ilgili yayın organlarında geniş yer buluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/15/iecrop/covid-19-shutter_16_9_1586941125.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/almanya-abd-ve-danimarkadan-iyi-haberler-remdesivir-komadan-cikariyor-5749462/"]

[old_news_related_template title="Almanya'nın virüsle mücadele sırrı: Cimrilik" desc="Corona virüsle mücadele karşısında en başarılı ülkeler arasında gösterilen Almanya'nın bu başarısı sıkı maliye politikası sayesinde oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından 'para harcamama fetişisti' olarak eleştirilen Alman maliyesi yıllardır verdiği bütçe fazlaları ile corona virüsüne karşı 756 milyar euroluk bir kurtarma paketi açıklayabildi. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ileride bir kriz olabileceğini düşünerek ülkenin borcunu hep düşük seviyede tuttuklarını söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/14/iecrop/merkel-reuters_16_9_1586848927.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/almanyanin-virusle-mucadele-sirri-cimrilik-5746730/"]