Almanya’da bu yıl 56.sı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı bünyesinde, Dışişleri Bakanları seviyesinde toplantı düzenlendi. Toplantının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame’nin yardımcısı Stephanie Williams ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Libya’ya ilişkin bir “takip komitesi” kurulduğunu ifade eden Maas, böylelikle Berlin’deki Libya Konferansı’nın kararlarından birinin uygulamaya koyulduğunu kaydetti.

Maas, takip komitesinin Berlin’deki kararların gerçekten uygulamaya konulmasını sağlayacağını ve Libya içindeki süreci takip edeceğini ifade ederken, Berlin’deki Libya Konferansı’nda yer alan tüm katılımcıların Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit ettiğini kaydetti.

Toplantıda silah ambargosuna ilişkin yapılan ihlallerin konuşulduğunu aktaran Maas, katılımcıların bunun neden olmasına ilişkin çeşitli düşüncelerin ifade edildiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Macron'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Libya suçlaması!" desc="Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i misafir eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, basın toplantısında Libya konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı suçlayan açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Macron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan için sarf ettiği ifadelere yanıt verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/29/iecrop/macron-erdogan-iha_16_9_1580316153.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/macrondan-cumhurbaskani-erdogana-libya-suclamasi-5595864/"]


Maas, herkesin çatışmanın taraflarını destekçilerinden ayrılmasına ilişkin takip edilen yolun iç savaşı bitirmek için doğru bir yol olduğunu konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirtirken, Berlin’deki Libya Konferansı’ndaki kararlarının BM Güvenlik Konseyi’nden de geçmesinin önemine işaret ederek, böylelikle bu kararların Berlin’deki toplantıya katılmayanlar için de geçerli olduğunu vurguladı.

Maas, Libya’ya çatışmanın tarafları üzerindeki baskının sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Afrika Birliği’ne sürece katkılarından dolayı teşekkür eden Maas, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin dışişleri bakanlarının da yarın bir araya geleceğini ve silah ambargosunu izlemesine ilişkin nasıl bir katkı yapabileceklerini görüşeceğini dile getirdi.

Bakan Maas, bir sonraki başkanlığının İtalya’da olacağını ve toplantının da mart ayında Roma’da düzenleneceğini kaydetti. (İHA)



[old_news_related_template title="Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması!" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'ya ilişkin tüm atılacak adımların siyasi süreç dahil sahadaki ateşkesin sürdürülebilir olmasına bağlı olduğunu ve Birleşmiş Milletler çatısı altında denetim mekanizması kurulması gerektiğini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/16/iecrop/cavusoglu-iha_16_9_1581865429.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cavusoglundan-libya-aciklamasi-5628566/"]