BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Roma'daki Yabancı Basın Derneği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Salvini, dün Senato'da yapılan oylamayla dokunulmazlığını yitirmesi ve yargılanmasının önünün açılması dahil ulusal ve uluslararası konularda soruları yanıtladı.

Salvini, Libya krizi konusunda mevcut İtalyan hükümetinin politikalarına karşı çıktı, hükümetin hem Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez al Sarrac hem de General Halife Hafter ile görüşmesini eleştirdi.

İtalyan hükümeti, Libya'da siyasi çözüm için tüm taraflarla diplomatik ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini savunuyor ve iki tarafla da görüşmelere devam ediyor. Son olarak dün Sarrac ile bir araya gelen İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun bugün de Hafter ile görüşmesi bekleniyor.

"FRANSIZLAR, TÜRKLER, ALMANLAR VE İNGİLİZLER SEÇİMLERİNİ YAPTI"

Kamuoyu araştırmalarına göre İtalya'da en fazla desteğe sahip partinin lideri olan Salvini ise İtalyan hükümetinin Libya'da bir seçim yapmayarak inandırıcılığını yitirdiğini söyledi. Salvini şöyle devam etti:

"İtalyanlar, hükümetin Libya'da bir seçim yapmamasının bedelini ödüyor. Sarrac'la görüştüğünde Sarrac'ın yanında olduğunu, Hafter ile görüştüğünde de Hafter'in yanında olduğunu söylersen tüm güvenilirliğini kaybedersin. Fransızlar seçimlerini yaptı, Türkler seçimlerini yaptı, Almanlar seçimlerini yaptı, İngilizler seçimlerini yaptı. İtalya hükümeti ise her zaman olduğu gibi biraz o tarafla biraz bu tarafla. Hem onla hem bunla olursan her iki tarafa karşı da güvenilirliğini kaybedersin."

[old_news_related_template title="Salvini 15 yıla kadar hapisle yargılanacak!" desc="Aşırı sağcı lider Matteo Salvini, İçişleri Bakanı olduğu dönemde Akdeniz'de kurtarılan göçmenleri 'alıkoyduğu' gerekçesiyle yargılanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/12/iecrop/salvini-reuters_16_9_1581534028.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/salvini-15-yila-kadar-hapisle-yargilanacak-5621628/"]

"BEN MEŞRU HÜKÜMETLE GÖRÜŞÜYORUM"

Eski Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Salvini, Libya'da halen meşru olarak tanınmış bir hükümetin bulunduğunu vurgulayarak, "Ben meşru olarak tanınan hükümetten muhataplarla konuşuyordum. O hükümetin İçişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Başbakanı ile görüşüyordum" dedi.

Salvini, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin geçen ay Roma'daki başbakanlık sarayında, hem Hafter hem de Sarrac ile görüşme girişiminde bulunmasını da "gerçeküstü" diye niteledi.

Conte, 8 Ocak'ta başbakanlıkta önce Hafter'i ağırlamış, ardından da Sarrac ile görüşeceği açıklansa da Sarrac bu görüşmeyi son anda iptal etmişti. İtalyan basını Sarrac'ın Roma ziyaretini iptal etmesinde, Hafter'in kendisinden önce resmi biçimde ağırlandığını öğrenmesinin etkili olduğunu yazmış ve İtalyan hükümetini "diplomatik bir gafa" imza attığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Matteo Salvini ise Başbakan Conte'nin bu girişimini eleştirerek, "Palazzo Chigi'de (Başbakanlık Sarayı) İtalya Başbakanı'nın Libya Başbakanı'ndan önce Libya havaalanını bombalayan kişi ile görüşmesi gerçeküstüydü. Elbette Libya Başbakanı bu görüşmeye gitmedi. Güvenilirlik böyle kaybedilir" dedi.

[old_news_related_template title="Aşırı sağcı İtalyan lider Salvini, Türk fındığı içerdiği için Nutella yemeyecekmiş!" desc="İtalya'da aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, Türk fındığı içerdiği için İtalyan çikolata ürünü Nutella'yı yemeyeceğini söyledi. Salvini, daha önce de, 'Türkiye AB'ye giriyorsa biz çıkalım' ifadelerini kullanmıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/06/iecrop/salvini_16_9_1575656439.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/asiri-sagci-italyan-lider-salvini-turk-findigi-icerdigi-icin-nutella-yemeyecekmis-5494695/"]