Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül'de Dağlık Karabağ'da başlayan çatışmalar, Ermenistan’ın savaşı kaybettiğini ilan etmesinin ardından sona erdi.

Rusya'nın arabulucuğunda ortak bir bildiriye imza atılırken, Dağlık Karabağ ve Laçin koridorunda bir barış gücü oluşturulmasına karar verildi. Rus birliklerinin bulunacağı koridorda 1.960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 araç ve özel teçhizattan oluşan barış gücü devriye gezecek.

ALİYEV: TÜRKİYE DE OLACAK

Söz konusu barış gücüyle ilgili bugün birbiri ardına açıklamalar geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, barış gücünde Türkiye'nin de rol alacağını söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Dağlık Karabağ'da ateşkesin izlenmesi için Rusya ve Türkiye'nin ortak gözlem merkezi kurmasını görüştü.

'AYRI BİR ANLAŞMA KONUSU'

Kremlin'den ise bu açıklamaya yanıt gecikmedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Dağlık Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmadığını açıkladı. Peskov, Dağlık Karabağ dışında kurulacak olan ateşkes gözlem merkezinin ayrı bir anlaşmanın konusu olduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev ile ortak basın toplantısında konuya değinen Çavuşoğlu, "Son günlerde bu girişimler olduğu zaman gerek Azerbaycan ile gerekse Rusya'yla hep temas halindeydik, görüşmelerimizi sürdürdük. Dün gece ateşkes imzalandı üç ülke arasında. Şimdi bunun nasıl gözetleneceği, denetleneceği konusunda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

[old_news_related_template title="Aliyev: Paşinyan anlaşmayı imzalamak zorunda kaldı" desc="Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konferans yöntemiyle görüştü. Görüşmeden sonra, açıklamalarda bulunan Aliyev, 'Bugün, Azerbaycan Dağlık Karabağ ihtilafına son koyulmuştur' dedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın anlaşmayı imzalamak zorunda kaldığı belirten Aliyev, 'Ama çok fakir, çok sefil bir durumda. Bu bildiriyi büyük bir gurur ve sevinçle imzaladım' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/10/iecrop/aliyev-dha-125898521_12589852-10-kasim_16_9_1604977557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/aliyev-pasinyan-anlasmayi-imzalamak-zorunda-kaldi-6118835/"]

 

[old_news_related_template title="Paşinyan: Çok acı verici bir anlaşma imzaladım" desc="Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurarak, bu bildirinin kendisi ve Ermenistan halkı için 'acı verici' olduğunu söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bu bildiri uzun süre devam eden işgali sonlandırıyor. Laçın ve Kelbecer bölgelerinin kan dökülmeden geri verileceğini gösteriyor” dedi. Anlaşmaya göre Azerbaycan ordusu bugüne kadar kurtardığı mevzilerde kalacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/09/iecrop/azerbaycan-reuters_16_9_1603880117_16_9_1604961480.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-ermenistan-karabagdan-cekilmeyi-kabul-etti-6118688/"]