Geçen hafta pazarın ilk saatlerinde başlayan gerilimde sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef alan Ermenistan ordusunun saldırısı bugün de sürüyor... Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan'ın sivil yerleşim noktalarına yönelik dün gerçekleşen saldırıda 2 sivil hayatını kaybederken, 4 sivil de yaralandı.

 

Azerbaycan Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan tarafından dün akşam saatlerinde top bataryasıyla yapılan saldırılarda Beylagan bölgesinde 2 sivilin daha hayatını kaybettiği, 4 sivilin ise yaralandığı belirtildi. Ayrıca Beylagan’da bulunan evlerin ciddi zarara uğradığı bildirildi.

ERMENİSTAN GENCE'YE SALDIRDI

Dün gece bu şekilde açıklamalar gelirken, bugün Ermenistan ordusu saldırılarını Azerbaycan'da nüfusun yoğun olduğu Gence kentine yöneltti. Yine sivilleri hedef alan Ermenistan, TSİ 12:30 sularında nüfusun yoğun olduğu Gence'ye füze ve top atışı yaptı.

Azerbaycan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, başkent Bakü'den sonra ülkenin ikinci büyük kenti olan Gence kentinin Ermenistan tarafından bombalandığını açıkladı. Füze ve top atışlarının kent merkezinde yoğun yerleşimin olduğu yerlere isabet ettiği belirtiliyor.

Hacıyev, saldırıda hasar gören yerlerin görüntü ve fotoğraflarını da paylaştı. Ayrıca Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın askeri hedeflerine yönelik bombardımandan yeni görüntüler paylaştı.

[caption id="attachment_6066370" align="alignnone" width="581"] Ermenistan ordusunun Azerbaycan'ın başkent Bakü'den sonra en büyük kenti Gence'ye saldırdığı açıklandı.[/caption]

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada Ermeni ordularının füze saldırısı sonrasında 335.000 nüfuslu Gence kentinde 1 sivil yaşamını yitirirken ilk belirlemelere göre 4 insanın da yaralandığı kaydedildi.

Ermenistan'ın Azerbaycan şehirlerini vurması üzerine Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'den çok sert açıklamalar geldi. Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi olarak servis ettiği açıklamalarda Aliyev, "Ermeni askeri hedeflerini yok edeceğiz" dedi.

DIŞİŞLERİ: SALDIRILARI KINIYORUZ

Ermenistan'ın Gence'ye saldırı düzenlemesinin ardından Ankara bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'de sivil halkı hedef alan bugünkü saldırıları, Ermenistan'ın hukuk tanımaz tutumunun yeni bir tezahürüdür. Bu saldırıları kınıyoruz. İşgal ettiği Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ederek, işgal ettiği için çatışmalara sahne olan bölgelerin ötesinde de sivil yerleşim alanlarına saldırmaktadır. Bu saldırılar, Ermenistan´ın içine düştüğü çaresizliğin ve yasadışı işgalini sürdürmek için insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir. Baştan beri söylediğimiz üzere, Ermenistan bölgedeki barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir" ifadesi kullanıldı.

[caption id="attachment_6066382" align="alignnone" width="1021"] Ermenistan güçlerinin Gence'yi (kırmızı işaretli) vurduğu belirtildi.[/caption]

HARUTYUNYAN: GENCE'YE SALDIRI EMRİNİ BEN VERDİM

Bağımsızlığını ilan eden fakat hiçbir ülkenin tanımadığı Dağlık Karabağ’ın lideri Arayik Harutyunyan, Gence'ye düzenlenen saldırı ile ilgili kişisel Facebook sayfasından bir açıklama yaptı.

Harutyunyan, “Emrim üzerine savunma ordusu Gence kentindeki askeri tesisleri etkisizleştirmek için Gence Havalimanı’na saldırı düzenledi” dedi.

Harutyunyan, sivillerin hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için bu saldırıdan sonra bombardımanı durdurma emri verdiğini söyleyerek, "Düşman bundan gerekli dersleri almazsa güçlü ve orantılı saldırılara devam edeceğiz. Azerbaycan geç olmadan durmalı" ifadesini kullandı.

HARUTYUNYAN YARALANDI

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Haciyev, sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Başkanı Araik Harutyunyan’ın ağır yaralandığını söyledi.

Ermenistan yönetiminin liderlerinin Azerbaycan'a karşı savaş suçu işlediğini vurgulayan Haciyev, "Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin 'Smerch' ve 'Tochka-U' füze sistemleriyle Gence, Horadiz, Beylagan ve Terter şehirlerine düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralanan sivil vatandaşlar var. Son günlerde Azerbaycan’ın şehir ve köylerine 10 binden fazla top mermi düştü” dedi.

Ermenistan tarafından Azerbaycan’ın şehirlerine parça tesirli bombaların atıldığını belirten Haciyev, ”Ermenistan terörist bir devlettir. Azerbaycan bu saldırıların hiçbirini cevapsız bırakmıyor. Ateşin işgal altındaki topraklardan sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' Başkanı Araik Harutyunyan’ın emriyle açıldığı bildirildi. Araik Arutunyan’a burada hitap etmek istiyorum. Araik Arutunyan, bir sığınağa saklandınız, Azerbaycan ordusu sizi orada buldu. Araik Arutunyan, Azerbaycan ordusunun nokta atışı sonucu ağır yaralandı. Aynı kader diğerlerini de bekliyor" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’a Vardenis’ten Gorus şehri yakınlarında roket atıldığını vurgulayan Haciyev, “Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarında Ermeni silahlı kuvvetlerinin varlığı tüm bölge için bir tehdittir. Ermenistan’ın yönetimi de bölge için bir tehdittir. Gence, Terter ve diğer şehirlerin halkı bu saldırılardan korkmuyor. Bütün bunlar belgelenecek ve ilgili uluslararası kuruluşlara sunulacaktır. Azerbaycan uydusunu kullanarak fırlatılan roketlerin yörüngesi netleştirilecek ve uluslararası kuruluşlara bildirecek. Hankendi yakınlarında düşmanın topçu ateş noktaları imha edildi. BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre Ermeni silahlı kuvvetleri işgal edilen topraklardan çekilmelidir” dedi.

[caption id="attachment_6066480" align="alignnone" width="551"] Milli Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.[/caption]

MSB: CEBRAİL DE İŞGALDEN KURTARILDI

Milli Savunma Bakanlığı Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardığı bildirildi.

Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgilere göre; Azerbaycan ordusu Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardı" denildi.

AZERBAYCAN: İŞGALDEN KURTARDIK


Azerbaycan Savunma Bakanlığı, dün cephede şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirtirken, Terter yöresine bağlı Sugovushan ve Taliş yerleşimlerinin, Fizuli yöresine bağlı Aşağı Abdurrahmanly köyü ve Mehdili, Çakırlı, Aşağı Maralyan, Şeybey, ve Cebrayil bölgesinin Guyjag köylerinin işgalden kurtarıldığını açıkladı.

[caption id="attachment_6066307" align="alignnone" width="1200"] Dün akşam saatlerinde Azerbaycan askerlerinin Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ bölgesi Magadiz'de kutlama vardı.[/caption]

Bakanlık aynı zamanda, "Suqovushan-Ağdere istikametindeki çatışmada Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 77'nci  tank taburunun 4 tankı imha edildi ve 3 tank ele geçirildi. Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin 5'inci dağ tüfeği alayına yaptığı topçu saldırıları neticesinde alayın 4 aracı imha edilmiş, askerler arasında çok sayıda can kaybı ve yaralanma olmuştur. 5'inci dağ tüfeği alayının birkaç biriminin askeri personeli ise savaş pozisyonlarını terk ederek kaçtı" ifadelerini kullandı.


MSB'DEN AZERBAYCAN'A DESTEK MESAJI


Milli Savunma Bakanlığı'nca sosyal medyadan Türkiye-Azerbaycan ortak tatbikatına ilişkin fotoğraf paylaşılarak, Azerbaycan'a destek mesajı verildi.

[caption id="attachment_6066326" align="alignnone" width="1024"] MSB, resmi Twitter hesabı üzerinden Azerbaycan'a destek mesajı gönderdi.[/caption]

Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Aşkımız, sevdamız gönüldedir bizim, Derdimiz, dileğimiz derindedir bizim, Yazımız bir yazılmış bu ak alnımıza, Gücümüz, irfanımız birliğimizdedir bizim" denildi.

Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının yer aldığı mesaj ile tatbikatta çekilen fotoğraflar da paylaşıldı.

GERİLİMİN SEBEBİ ÇOK DERİN

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi.

Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.


Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.

[old_news_related_template title="Aliyev duyurdu: Madagiz'de Azerbaycan bayrağı göndere çekildi" desc="Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Ermenistan işgali altındaki Ağdere’nin Madagiz bölgesinde Azerbaycan bayrağını göndere çektiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/03/iecrop/aliyev-dha-1_16_9_1601739622.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/aliyev-duyurdu-madagizde-azerbaycan-bayragi-gondere-cekildi-6065815/"]