Belarus'ta sular durulmuyor... 1994 yılından beri ülkeyi demir yumrukla yöneten Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun geçen ay yapılan seçimlerde yüzde 80'lik ezici bir üstünlükle zaferini ilan etmesinin ardından başlayan gösteriler dün Lukaşenko'nun yemin töreniyle alevlenmişti.

Başkent Minsk'te dün çok sayıda gösterici ile güvenlik güçleri karşı karşıya gelirken 26 yıldır ülkeyi yöneten Lukaşenko'ya karşı devam eden dış baskı da sürüyor. Altı dönemdir ülkeyi yöneten ve muhalefetin, "Seçimlere hile karıştı" iddiasında bulunduğu Lukaşenko ile ilgili Avrupa Birliği'nden kritik bir açıklama geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lukaşenko'yu Belarus'un cumhurbaşkanı olarak tanımadıklarını duyurdu. Borrell, "Aleksandr Lukaşenko'nun 23 Eylül 2020'de sözde göreve başlaması ve bir dönem daha yetkisini sürdürmesinin demokratik meşruiyeti bulunmamaktadır" dedi.

ÖĞRETMENİ GERİDE BIRAKMIŞTI
Borrell, seçimlerden sonra gösterilerin arttığını ve ülkede siyasi bir krizin oluştuğunu dile getirerek gösterilerde polisin çok sert müdahale ettiğini de gündeme getirdi.

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan seçimde Lukaşenko, oyların yüzde 80.1'ini alırken bir öğretmen olan ve muhalefet lideri eşi Sergei Tikhanovsky'nin gözaltına alınmasıyla birlikte bir anda kendini siyaset sahnesinde bulan Svetlana Tikhanovskaya, oyların yüzde 10.12'sini almıştı. Seçimlerden sonra Tikhanovskaya ülkeden kaçma zorunda kalmış ve gösteriler de iyice alevlenmişti.

Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere birçok ülke seçimlerin tekrarını isterken Rusya, Belarus'a destek çıkmış ve tatbikat düzenleme kararı almıştı.

[old_news_related_template title="Lukaşenko'nun yemin töreni sonrası Belarus sokakları karıştı!" desc="Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun yemin töreninden sonra Lukaşenko karşıtları yeniden sokaklara inince protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/23/iecrop/belarus-iha2_16_9_1600885513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/lukasenkonun-yemin-toreni-sonrasi-belarus-sokaklari-karisti-6051652/"]