Rahibin, XI. Ramses'in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı biliniyor. Antik Mısır'ın Waset şehrinde rahiplik yapan Nesyamun, şarkı söylemeyi de içeren dini ritüeller için güçlü bir sese ihtiyaç duyuyordu. Nesyamun öldüğünde sesi de susmuş oldu, ancak ölümünden 3 bin yıl sonra bilim insanlarından oluşan bir ekip, sesini hayata döndürmeyi başardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; bilim insanları, Nesyamun'un ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyalayarak günümüze taşıdılar. Araştırmacılar çalışmaları neticesinde 'e' sesli harfi benzeri bir ses elde etmeyi başardılar.

Ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürüldüğü düşünülüyor. Bilim insanları gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun'un sesinden cümleler elde etmeyi umuyor.

'TABUTUNDA YAZIYORDU'

Londra Üniversitesi, York Üniversitesi ve Leeds Şehir Müzesi tarafından yürütülen araştırma, Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayımlandı. Araştırmacılardan York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, "Sesi yeniden yaratma tekniği bize uzun zamandır ölü olan bir kişinin sesini yeniden duyma imkanı verdi" diyor.

Profesör Fletcher, BBC'ye yaptığı açıklamada, Nesyamun'un ölümden sonra sesinin duyulmasının hayattayken dile getirdiği isteklerinden biri olduğunu söylüyor: "Tabutunda bu isteği yazılı. İstediği buydu. Bir nevi bu dileğini yerine getirmiş olduk."

NESYAMUN KİMDİR?

Nesyamun, Nil Nehri kıyısındaki günümüzün El Uksur şehrinde bulunan Karnak kasabasındaki Amun Tapınağı'nın üst düzey bir rahibiydi.

Araştırmalar, Nesyamun'un diş eti hastalığından ve diş çürümesinden muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları muhtemelen alerjik bir reaksiyondan ötürü 50'lerinde öldüğünü tahmin ediyorlar.

XI Ramses döneminden kalan tek mumya olması nedeniyle Nesyamun, antik Mısır'ın daha iyi anlaşılması için önemli bir bilimsel kanıt niteliği taşıyor.

Nesyamun'un mumyalanmış kalıntıları İngiltere'deki Leeds Şehir Müzesi'nde sergileniyor.

[old_news_related_template title="Gizemli lahit sonunda açıldı... Kimse bunu beklemiyordu!" desc="Mısır'ın İskenderiye kentinde keşfedilen ve Büyük İskender’e ait olabileceği iddia edilen yaklaşık 2 bin 500 yıllık lahit açıldı. Birçok spekülasyona konu olan ve lanetli olduğu bile düşünlen lahidin içinden çıkanlara kimse inanamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/misir-lahit-reuters-2-1_16_9_1532069816.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/gizemli-lahit-sonunda-acildi-kimse-bunu-beklemiyordu-2530913/"]

 

[old_news_related_template title="5 bin yıllık mumyada keşfedildi... Formülü bilinenden daha eski..." desc="Antik Mısır döneminden kalma bir mumyanın üzerinde yürütülen kimyasal analizler, mumyalama için kullanılan balsamın formülünü ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/mumya-universite_16_9_1534417630.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/5-bin-yillik-mumyada-kesfedildi-formulu-bilinenden-daha-eski-2578278/"]