Çin’in Hubei eyalatine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü(2019-nCoV) ile ilgili son rakamlarda belli oldu. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Corona virüsü ile ilgili son gelişmeleri ve rakamları açıkladı.

Yeni tip Corona virüs salgını hakkındaki gelişmelerin gündemdeki sıcaklığını halen koruduğunun altını çizen Wei, şu ifadeleri kullandı:

* Bulaşıcı bir hastalık olduğu için herkes endişe ediyor. Bu sebepten dolayı sizlerle bu salgınla ilgili birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Salgına neden olan virüs, Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Wuhan Şehri’nde bulunan bir deniz ürünleri pazarında ortaya çıktı.

* Söz konusu virüs, yani yeni tip Corona virüsün gen dizisini araştırmalar sonucu tamamen tespit ettik ve Dünya Sağlık Örgütü’yle paylaştık.

Pazarda satılan deniz ürünleriyle alakası olmadığı tespit edilen bu virüs, pazarda yasa dışı yollarla satılan yabani hayvanlarla alakalı olduğu düşünülüyor. Fakat henüz kesin olarak hangi yabani hayvan olduğu tespit edilmedi.

[old_news_related_template title="'Corona virüsü kahramanı' hakkında soruşturma başlatıldı!" desc="Çin yönetimi virüsü bulan doktor Li Venliang'ın ölümüyle ilgili soruşturma başlattı. Ülkede virüsten ölenlerin sayısı ise 600'ü aştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/07/iecrop/doktor-li-reuters_16_9_1581088277.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusu-kahramani-hakkinda-sorusturma-baslatildi-5612464/"]

“YARASA, ÇİN MUTFAĞINDA KESİNLİKLE YER ALMIYOR”

Cui Wei, “Hatırlatmak isterim ki, sosyal medyada bu salgına yol açtığı iddia edilen yarasa çorbasını içen Çinli kadının çektiği o video, aslında 2016 yılında Güney Pasifik’te çekilmiş bir videodur. Yarasa, Çin mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almıyor” diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

* Virüs tespit edildikten sonra, virüs teşhisi için testler geliştirildi ve büyük oranda üretilmeye başlandı. Bunun üzerine, sağlık kurumları hızlı ve başarılı bir şekilde bu virüsten etkilenmiş hastaları teşhis edebilecek konuma geldi.

* SARS ile mücadele deneyiminden istifade edilerek, ilgili mevcut ilaçlar ile tedavi yöntemi belirlendi. Şu ana kadar beşinci versiyonu olarak geliştirilen bu tedavi yöntemi içinde, durumu kritik ve ağır olan hastalar, durumu ağır olan hastalar ve durumu ağır olmayan hastalara farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor.

* Wuhan’da 10 gün içerisinde toplam 2500 yataklı 2 özel hastane yapıldı ve akabinde hizmete girdi. 2 gün içerisinde 10 bin yataklı, 11 tane kabin hastaneye dönüştürüldü. Ayrıca 11 milyon nüfuslu Wuhan Şehri’nde tecrit uygulanıyor.

* Çin’deki diğer eyaletlerde de birinci derece acil durum ilan edilerek, Wuhan’ı ziyaret etmiş olan herkes tek tek araştırılıyor, onların Wuhan sonrasında temasta bulundukları tüm kişiler tespit ediliyor ve birçok farklı tedbir alınıyor.

[caption id="attachment_5615116" align="alignnone" width="660"] Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei (FOTO: DHA)[/caption]

KESİN VAKA SAYISI 33 BİN 791

Corona virüsü ile ilgili son rakamları da paylaşan Başkonsolos Cui Wei, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

* Böyle eşi benzeri görülmemiş tedbirler uygulanmaya başlayalı iki hafta oldu ve iyi neticeler de elde edilmeye başlandı. İlk olarak, hasta ve şüpheli vakalar tespit edildi.

* Pekin saatiyle 9 Şubat saat 00.00'a kadar, Çin’de mevcut kesinleşen vaka sayısı 33 bin 791, şüpheli vaka sayısı 28 bin 942’dir. Bizi mutlu eden haberler ise, yeni tespit edilen hasta sayısı ve şüpheli vaka sayısı her geçen gün azalmasıdır. Ayrıca, iyileşip taburcu olanların sayısı da hızla artıyor.

* Aynı zamanda, kesinleşen vakaların çoğu Hubei Eyaleti’nde, diğer eyaletlerdeki kesinleşen vaka sayısı ve ölü sayısı Hubei’e göre çok daha düşük bir seviyede seyrediyor. Son olarak da bu virüs Çin’e nazaran diğer ülkeleri daha az etkiledi, şimdiye kadar 24 ülkede 302 vaka tespit edildi ve 1 kişi hayatını kaybetti.

* Bu virüsün özelliği, yüksek oranda bulaşıcı fakat öldürücü etkisi düşük olmasıdır. Şu an bu virüsün öldürücü etkisi yüzde 2,1 oranındadır. Hayatını kaybedenlerin çoğu yaşlı, alt hastalıkları bulunan, hassasiyeti yüksek ve bağışıklığı düşük kişilerdi.

* Öldürücü etkilere baktığımızda, SARS yüzde 10, H1N1 yüzde 17,4 ve MERS yüzde 34,4 oranında idi.

[old_news_related_template title="Çin'den Türkiye'ye corona virüs tepkisi" desc="Hayvanlardan insanlara bulaştığı bilimsel olarak kanıtlanan corona virüsten kaynaklı ölüm vakaları artarken Türkiye, Çin'den canlı veya cansız hayvan ithalatını durdurdu. Karara Çin'den tepki geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, 'Bu kararı büyük şaşkınlıkla karşılıyoruz, ciddi endişe duymakta ve şiddetle karşı çıkmaktayız' açıklamasında bulundu. Açıklamada, 'Türk tarafını ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz.' ifadesi de yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/08/iecrop/shutterstock_1489667033_16_9_1581154641.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/cinden-turkiyeye-corona-virus-tepkisi-5613613/"]

“VİRÜS DOĞADAN KAYNAKLANIYOR”

* Bazı Türk arkadaşlardan bu virüsün bir biyolojik silah olduğuna dair endişelerini duydum ama bu virüs doğadan kaynaklanıyor. DSÖ Genel Direktörü salgını uluslararası acil durum olarak ilan etmesine rağmen, seyahat veya ticari kısıtlamaların uygulanmasına katılmadığını hatta karşı çıktığını defalarca dile getirdi.

* DSÖ uzmanlara göre, yeni tip Corona virüs salgını, şu an küresel salgın formatında değil, sadece birkaç kaynak noktasında yer alıyor ve grup şeklinde bulaşıyor. Ayrıca gözlendiğine göre bu virüs hiçbir mutasyona da uğramadı.

* Tüm bunlar olurken, bazı ülkeler aşırı tepkileriyle kaosa neden oldu. Kamunun gerçekleri öğrenmesi karıştırıldı ve daha da panik olmalarına sebep oldu.

[old_news_related_template title="Çin'den korkutan corona virüs haberi: Ölü sayısı kritik sınırı geçti" desc="Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra yayılan corona virüsü ile ilgili korkutan bir resmi açıklama bugün geldi... Dün sadece tek bir günde 86 kişi yaşamını yitirirken bu rakamın ardından Çinli yetkililer, toplam ölü sayısının bugün itibariyle SARS salgınında ölenlerin sayısını geçtiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/09/iecrop/wuhan-youtube_16_9_1581227510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-cinden-korkutan-corona-virusu-haberi-olu-sayisi-sars-krizini-gecti-5614521/"]

“PANİK VE RİVAYETLER VİRÜSTEN DAHA KORKUNÇ”

Panik ve rivayetlerin virüsten daha korkunç olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Wei, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

*1999’daki Marmara Depremi’nin hemen ardından, Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevim esnasında, uzun ve aralıksız mesai saatleri harcayarak, Türkiye’ye yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini göndermek için istişarelerde bulunmuştum.

* İki halk dayanışma içinde bu zorluğu birlikte aştı. Bugün de İstanbul’da salgın ile ilgili çalışmalar esnasında, Türkiye’nin büyük desteğini gördüm. İnanıyorum ki, Çin’in tıbbı ve güçlü yöntemlerinin yanında, sizin de desteğiniz ile bu virüsün üstesinden geleceğiz.

* Virüs o kadar korkunç değil, virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler virüsten daha korkunç.

* Herkesin, bu salgına karşı soğukkanlı olmasını ve mantık çerçevesinde bakmasını ve davranmasını rica ediyorum. Çin İstanbul Başkonsolosluğu, son gelişmeler ile hepinizi haberdar etmeye devam edecektir.



KORKUTAN HABER: ÖLÜ SAYISI SARS'I GEÇTİ

Corona virüs salgınından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısının 811’e çıktığı açıklandı. 2002-2003 yıllarında küresel ölçekte panik yaratan SARS virüsünde 774 kişi yaşamını yitirmişti. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bugün açıkladığı rakamlarla birlikte Corona virüsü, SARS’ı (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) geçti. (DHA)

[old_news_related_template title="Corona virüsünün merkezinden akılalmaz görüntüler" desc="Dünyanın son yıllarda karşı karşıya kaldığı en ciddi salgınlardan biri olarak değerlendirilen ve önü bir türlü alınamayan corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artıyor. Virüsün patlak verdiği Çin'in Wuhan kentinden ise dehşet verici fotoğraflar geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/08/iecrop/spot_16_9_1581160194.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusunun-merkezinden-akilalmaz-goruntuler-5613813/"]