Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün ve bugün düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, zirve hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Zirve’de Türkiye konusunun dikkatle ele alındığını vurgulayan İtalyan Başbakan, "Türkiye ile ilişkilerde kısır döngüler için değil, tansiyonun düşmesi için çalıştık ve dengeli bir çözüm bulmak için sıkı şekilde müzakere ettik" dedi.

Türkiye ile ilişkilerde olumlu gündem ve diyalog kanallarını açık bırakıldığını vurgulayan Conte, "Ankara hükümetine tatmin olmadığımızı belli edecek bir işaret vermemiz gerekiyordu. Bu nedenle AB'yi ilgilendiren ve kabul edemeyeceğimiz kışkırtıcı ve tek taraflı girişimler karşısında bazı bireyleri listeleme şeklinde bir yaptırım rejimi belirledik" ifadesinde bulundu.

Başbakan Conte, zirvede Euro Bölgesi kurtarma fonları olarak adlandırılan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve AB bütçesinin vetoların kaldırılarak kabul edilmesini “tarihi” olarak nitelendirdi. (İHA)

[old_news_related_template title="AB zirvesi sonrası Merkel ve Macron'dan Türkiye açıklaması: Müsaade yok" desc="AB Liderleri Zirvesi'nin ardından Avrupa Konseyi Başkanı Michel, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan Türkiye'yle ilgili açıklamalar geldi. Merkel, silah ambargosunun NATO kapsamında tartışılması vurgusu yaparken, Macron ise 'Yaptırımlar, AB'nin bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyen eylemleri kabul etmeyeceğini gösteriyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/11/iecrop/macron-merkel-reuters_16_9_1607685106.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ab-zirvesi-sonrasi-merkel-ve-macrondan-turkiye-aciklamasi-musaade-yok-6163327/"]

[old_news_related_template title="AB'nin yaptırım kararı sonrası Dişişleri'nden ilk açıklama: Yanlı tutumu reddediyoruz" desc="Brüksel'deki AB Liderleri Zirvesi'nde alınan Türkiye kararları sonrası Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, 'AB dürüst arabulucu rolünü üstlenmeli; ilkeli, stratejik ve aklıselimle davranmalıdır' denildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/11/iecrop/ab-turkiye-shutter_16_9_1607677493.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abnin-yaptirim-karari-sonrasi-disislerinden-ilk-aciklama-yanli-tutumu-reddediyoruz-6163175/"]