Pekin Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisi’nde çalışan bilim insanları tarafından araştırılmaya başlanan corona virüsünün mutasyona uğradığı ihtimali üzerinde duruluyor.

National Science Review dergisinde yayımlanan ön çalışmada, corona virüsünün mutasyona uğrayarak ikiye ayrıldığını ve iki mutasyonun S ve L olarak adlandırıldığı ifade edildi.

DAHA ZARARLI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Virüsüm ilk yayılan türüne yakın ve bulaşıcılık özelliğinin daha düşük olduğu S-cov’un yanı sıra L-cov olarak adlandırılan ikinci türün ise bulaşıcılığının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu belirtildi.

S-cov’un virüse yakalananların yüzde 30’unda görüldüğü, L-cov’un ise yüzde 70’de görüldüğü araştırma makalesinde yayınlandı.

'KESİN DEĞİL, FARKLI ÖRNEKLERE İHTİYAÇ VAR'

Öte yandan projedeki bilim insanları, makalenin bir ön çalışma olduğunu ve sonuçların kesinleşmiş olarak adlandırılamayacağını vurguladı. Çalışmada incelenen örneklerin yalnızca Çin'den sağlandığı, daha çok bilgiye ulaşabilmek için hastalığın görüldüğü diğer ülkelerden de örneğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

ABD'nin Iowa Üniversitesi'nde SARS ve MERS üzerine çalışmalar yürüten mikrobiyoloji uzmanı Dr. Stanley Perlman, makalede bir türün diğerinden daha hızlı ve daha agresif olduğuna yönelik kanıt sunulmadığını savundu. Perlman, "Şu an için iki tür var gibi görünüyor ama bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyoruz" dedi.



DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: SALGIN KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'den dünyaya yayılan Corona virüsü salgının kontrol altına alınabileceğini söylerek, "Her ülkeyi hızlı ve kararlılıkla hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.

Bazı ülkelerin Corona virüsünü yeterince dikkate almadıklarını belirten Tedros, "Vazgeçme ve bahanaler üretme zamanı değil" ifadesini kullandı.

İRAN'DA BİR MİLLETVEKİLİ KOMADA

İran'da İslami Koalisyon Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Tahran Milletvekili Fatıma Rehber'in Corona virüsü nedeniyle durumunun ağırlaştığı ve komada olduğu belirtildi.

İRANLI BÜYÜKELÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İran'ın eski Suriye Büyükelçisi ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in bir önceki danışmanı Hüseyin Şeyhülislam'ın Corona virüsü nedeniyle yattığı hastanede 67 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

İNGİLTERE'DE VİRÜSTEN İLK ÖLÜM

İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada virüs nedeniyle Birmingham kentinde ilk ölümün resmi kayıtlara geçtiği duyuruldu.

Hastane yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* Üzülerek belirtiyoruz ki hastanemize farklı sağlık sebebiyle gelen yaşlı hastamız tüm müdahalelerimize rağmen hayatını kaybetmiştir.

* Hastamızın geliş sebebi korona olmamakla birlikte, yapılan test sonuçlarında korona virüsü belirtileri pozitif çıkmıştır.

* Zorlu zamanlardan geçtiğimizi ve bu üzücü durumdan dolayı vefat eden hasta yakınlarının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

CORONA VİRÜSÜNDE SON DURUM:

Fransa’da Corona virüsü taşıdığı teyit edilen 92 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 377’ye çıktığı belirtildi. Ülkede ölü sayısı 6'ya yükseldi.

İtalya'nın Lombardiya bölgesinde Corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 73'ten 98'e yükseldi. Ülkede virüs nedeniyle toplam 107 kişi hayatını kaybederken, 3 binden fazla kişininde karantina altında olduğu belirtildi.

Irak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kerkük’te 2 ve Vasıt kentinde 1 kişi olmak üzere 3 yeni Corona virüs vakası daha tespit edildiği ifade edilirken, ülke genelinde toplam Corona virüs vakasının 41’e yükseldiği duyuruldu.

Açıklamada hastaların tedavilerinin devam ettiği belirtilirken, hasta yakınlarının da sağlık kontrollerine tabi tutuldukları ifade edildi. Irak’ta bugüne kadar Bağdat’ta 2 ve Süleymaniye’de 1 kişi olmak üzere toplam 3 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

İrlanda'da sağlık yetkilileri, ülkede karantina alınan vaka sayısının 13'e yükseldiğini açıkladı.

Macaristan, corona virüsü vaka sayısının 3'e yükseldiğini açıkladı. Macaristan hükümet yetkililerinin açıklamasına göre, Milan'dan dönen bir kişide Corona virüsü tespit edildi.(REUTERS, İHA, DHA)

[old_news_related_template title="Fransa'dan bir kötü haber daha! Corona'dan ölenlerin sayısı arttı" desc="Fransa'da Corona virüsü nedeniyle 2 kişinin daha öldüğü açıklandı. Ülkede virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/05/iecrop/corona-fransa-reuters_16_9_1583421147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/fransadan-bir-kotu-haber-daha-coronadan-olenlerin-sayisi-artti-5663058/"]

[old_news_related_template title="İstanbul'dan kalkan uçakta 'corona virüsü' çıktı haberlerine bakandan açıklama" desc="Sağlık Bakanı Koca, Singapur’da corona virüs tanısı konan THY yolcusunun Fransız vatandaşı ve transit yolcu olduğunu söyledi. Koca, 'Virüs Türkiye'ye ulaşmadı ama salgın kapımızda' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/05/iecrop/saglik-b-dha-1_16_9_1583165534_16_9_1583412259.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/istanbuldan-kalkan-ucakta-corona-virusu-cikti-iddiasina-bakandan-aciklama-5662562/"]

[old_news_related_template title="Üç ilde Corona virüsü paniği! Bir kişi ölü bulundu" desc="Bugün üç ilde Corona virüsü paniği yaşandı. Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yer alan Seka Devlet Hastanesi otoparkında park halinde bulunan yabancı plakalı bir araç içerisinde yabancı uyruklu bir şahıs ölü bulundu. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler özel kıyafetleriyle araca müdahalede bulundu. Ekipler Corona virüsü şüphesi nedeniyle bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Karabük'te ise umreden dönen çift öksürük şikayetleri üzerine Corona virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/04/iecrop/corona-dha1_10778836_16_9_1583338175.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/umreden-donen-cift-coron-avirusu-suphesiyle-gozlem-altinda-5660955/"]