Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan corona virüsü kısa sürede dünya çapında bir krize dönüştü. Virüs başlangıç noktasında etkisini büyük ölçüde yitirirken, Avrupa ve ABD'de ise tam gaz yıkıma devam ediyor.

İşte Worldometers'ın verilerine göre 1.7 milyon vaka ve 103 bin can kaybının olduğu salgınla ilgili son gelişmeler:

ABD'DE 500 BİN VAKA AŞILDI

Corona virüsünün en çok New York, Michigan ve Louisiana eyaletlerini vurduğu ABD'den korkunç rakamlar gelmeye devam ediyor. Günlük can kaybı ilk kez bir ülkede 2 binin üzerine çıkarken, ABD'de 24 saatte 2 bin 28 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam ölü sayısı böylelikle 18 bin 798'e ulaşarak ABD'yi İtalya'nın hemen arkasına taşıdı.

New York'ta toplu mezarlarda defin yapılıyor.


35 bin 579 kişinin daha testlerinin pozitif çıkmasıyla toplam vaka sayısı ise 505 bin 478'e yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine sunulan raporlar doğrultusunda 200 bin can kaybıyla süreci atlatmanın başarı sayılacağını söylemişti.

İTALYA'DA YASAKLAR UZATILDI

Salgının en çok can kaybına yol açtığı İtalya'da günlük ölü sayısı düşmeye devam ediyor. Ülkede günlük rakam zirve yaptığı 980'den son olarak dün 570'e kadar düştü. Son açıklanan toplam can kaybı sayısı ise 18 bin 849.

Başbakan Giuseppe Conte.


Öte yandan düşüş eğilimi dikkat çekse de Başbakan Giuseppe Conte, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ülke genelindeki kısıtlamaların süresini 3 hafta daha uzatan Conte, "Bu zor ama gerekli bir karar. Bununla ilgili tüm politik sorumluluğu üstleniyorum" dedi.

FRANSA'DA 13 BİN ÖLÜM

Virüste en çok kayıp veren dördüncü ülke olan Fransa'da bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Ülkede son 24 saatte yaklaşık 1000 kişi daha hayatını kaybetti. 554 kişinin hastanelerde, 433 kişinin ise bakım ve huzur evlerinde can verdiği açıklandı. Son paylaşılan verilerle ölü sayısı 13 bin 197'ye yükseldi.

İSPANYA'DA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Corona virüsünün en çok can aldığı üçüncü ülke olan İspanya'da salgının seyri düşüşe geçmeye başladı. 2 Nisan’da 950’ye kadar çıkarak zirve yapan günlük can kaybı sayısı, takip eden dönemde dört gün düşüp üç gün yeniden artmıştı.

Son üç günde yeniden düştüğü gözlenen rakamlar ülkede umut ışığı doğurdu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkedeki durumla ilgili son verileri kamuoyuyla paylaştı.



Buna göre son 24 saatte 510 kişi hayatını kaybetti, toplam ölü sayısı ise 16 bin 353'e yükseldi. Toplam vaka sayısı da 157 bin 22'den 161 bin 852'ye ulaştı.

Ülkede virüse karşı önlemler kapsamında alınan OHAL kararı 26 Nisan'a kadar uzatılmıştı.

İRAN 70 BİN VAKAYI GEÇTİ

Salgının en çok ölüme yol açtığı altıncı ülke olan komşu İran’da Sağlık Bakanlığı yetkilileri son verileri kamuoyuyla paylaştı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur'un aktardığına göre ülkede son 24 saatte 125 kişi daha virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Böylelikle İran’da toplam ölü sayısı 4 bin 357’ye, toplam vaka sayısı da 70 bin 29’a yükseldi.

JOHNSON KARANTİNADAN ÇIKTI

Corona virüsüne yakalanarak başbakanlık konutunda kendini karantinaya alan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, durumunun kötüleşmesi üzerine yoğun bakıma alınmıştı.

Başbakan Johnson yoğun bakımdan böyle çıktı.


Johnson 3 gece geçirmesinin ardından dün yoğun bakımdan çıkarıldı. Başbakan Johnson'ın durumunun iyiye gittiği, iyileşmenin ilk aşamasında olduğunu belirtildi.

SİNGAPUR'DAN ZOOM YASAĞI

Corona virüsü önlemleri kapsamında uzaktan eğitim yapan ülkelerden Singapur'da 'zoom' adlı uygulama yasaklandı. Bilgisayar korsanları tarafından hacklenen ders sırasında uygunsuz görüntülerin paylaşılması üzerine bu kararın alındığı öğrenildi.

GÜNEY KORE'DE BİLEKLİK UYGULAMASI

Güney Kore, karantina kurallarını ihlal edenlere elektronik bileklik takılmasının planlandığını duyurdu. Akıllı telefonların evde bırakılarak dışarı çıkılması üzerine böyle bir çalışma yapıldığı belirtilirken, mahremiyetle ilgili kaygıların da dikkate alınacağı öğrenildi.