Corona virüsüyle ilgili dünyanın dört bir yanından haberler gelmeye devam ediyor. Cenevre'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı (DSÖ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, teyit edilmiş vakaların yüzde 3,4'ünün hayatını kaybettiğini, virüsün gripten daha ölümcül bir etkiye sahip olduğunu ancak kontrol edilebileceğini belirtti. Açıklamasının devamında Tedros, henüz virüse karşı bir aşının bulunmadığını ifade etti.

İşte Corona virüsünde son durum:

ABD
ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsünün yoğun olarak görüldüğü bölgelere ABD'nin seyahat yasağı getireceğini açıkladı.

Washington Devlet Sağlık Departmanı ise, eyalette ölü sayısının 9'a, vaka sayısın ise 27'ye yükseldiğini duyurdu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD'li Senatör Patrich Leahy , Corona virüsüne karşı acil finansal bir tasarının hazırlanabileceğini ve Cuma günü Trump'ın onayına sunulabileceğini belirtti.

İtalya

İtalya Sivil Savunma Dairesi, ülkede son 24 saat içinde 27 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ölü sayısının 79'a yükseldiğini açıkladı.

Sivil Savunma Dairesi Başkanı Angelo Borrelli, "Hiçbirimiz hastalığın gidişatından emin olamayız, bu hafta ne olacağını anlamak için önemli bir hafta" dedi.

Öte yandan, 2 bin 502 virüs vakasının bulunduğu ülkede artan ölüm ve vaka sayısının ardından sağlık makamlarının, salgının kontrol altına alınması amacıyla yeni bir karantina bölgesi oluşturabileceği ifade edildi.

İngiltere
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, İngiltere'de teyit edilen Corona virüsü vakalarının sayısının 51'e yükseldiğini söyledi.

İrlanda
İrlanda Sağlık Bakanlığı, İtalya'ya seyahat eden bir kadında Corona virüsüne rastladıklarını duyurdu. Ülkede Corona virüsü vaka sayısı 2'ye yükseldi.

İspanya
İspanya'da sağlık yetkilileri, Valensiya kentinde bir kişinin Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Virüs nedeniyle karantina altına alınan kişi sayısı ise 153.

Fransa
Fransa'da 1 Mart'ta 100'ü aşan Corona virüsünde vaka sayısı 2 günde ikiye katlandı. Fransa Kamu Sağlığı Kurumu, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e, vaka sayısının ise 212'ye yükseldiğini duyurdu.

Ülke çapında virüs tedbirinin ikinci dereceye yükseltildiği aktarıldı. Öte yandan ülkede Louvre Müzesi artan virüs vakaları nedeniyle kapatılmış, birçok etkinliğin de iptal edildiği bildirilmişti.

FOTO: İHA


İran
İran Sağlık Bakanlığı, ülkede şu ana kadar 2 bin 336 onaylanmış vaka olduğu ve 77 kişinin de virüsten dolayı öldüğünü açıkladı. Yapılan bilgilendirmede toplam 435 kişinin iyileşip taburcu edildiği belirtildi. Öte yandan, İran'da 23 milletvekiline yapılan Corona virüsü testinin pozitif çıktığı belirtildi.

Güney Kore
Güney Kore'de, 600'den fazla yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 5 bin 196'ya çıktı. Ülkede, söz konusu hastalık nedeniyle şu ana kadar 28 kişi yaşamını yitirdi.

Bahreyn
Bahreyn'de 6 yeni virüs vakası tespit edildi. Vakaların ikisinin Rus, ikisinin İtalyan, diğer iki kişinin ise Alman ve Kolombiyalı olduğu açıklandı. Yeni vakalarla birlikte Bahreyn'de karantina altına alınanların sayısı 49'a yükseldi.

Rusya
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, 24 kişinin hastanede gözlem altında tutulduğunu söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Bakanlığı, ülkede Corona virüsü vaka sayısının 27'ye ulaştığını açıkladı.

Açıklamada, "Corona virüsü semptomları olan kişiler için yapılan sürekli periyodik muayene sonucu tespit edilen 6 yeni Corona virüsü vakası, ülkede toplam vaka sayısını 27'ye çıkardı" denildi. Virüs tespit edilen hastaların gözlem altında tutulduğu belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde virüs nedeniyle tüm okulların 4 haftalığına kapatılacağı açıklandı.

Arjantin
Arjantin Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia yaptığı açıklamada, ülkedeki ilk Corona virüsü vakasını doğruladığını belirtti. Virüs bulaşan hastanın 43 yaşında bir erkek olduğu, 1 Mart'ta İtalya'dan Arjantin'e döndüğü ifade edildi.

Fas
İtalya'dan gelen bir Fas vatandaşının Corona virüsü taşıyıcısı olduğunun doğrulanmasının ardından Fas Sağlık Bakanlığı, aynı uçaktaki mürettabat dahil 104 kişinin daha karantinaya alındığını duyurdu.

Fas'ın Kazablanka şehrindeki ilk vakanın ardından bu sabah da Kenitra'da Çin uyruklu bir kişinin Corona virüsü semptomları göstermesi nedeniyle karantinaya alındı.

Şili
Şili'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede ilk Corona virüsü vakasına rastlandığı duyuruldu. Hastanın başkent Santiago'nun güneyinde yer alan Talca şehrinde 33 yaşında bir erkek olduğu belirtildi.



TÜRKİYE'DE KRİTİK CORONA TOPLANTISI

Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantıda, Yeni Coronavirüs'e (COVID-19) karşı Türkiye’de uygulanan takip ve yönetim sistemi ile alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar ele alındı.



CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor. (Reuters, İHA)