Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan corona virüsü, kısa sürede global bir krize dönüştü. Dünya genelinde 1 milyonu aşkın insanın ölümüne yol açan virüsle ilgili bir yandan aşı çalışmaları devam ederken, diğer yandan da hastalığın şifreleri çözülmeye çalışılıyor.


İngiltere'de yapılan bir araştırma corona virüsünün yarattığı tahribatlar konusunda kritik önem taşıyor. Sonuçları British Medical Journal'da (BMJ) yayınlanan araştırmada 45 yaşındaki bir corona virüsü hastası ele alınıyor. Adı açıklanmayan erkek hasta 10 gün corona virüsü belirtileri gösterdikten sonra hastaneye başvurdu.

ÇINLAMAYLA BİRLİKTE BAŞLADI

Astımı dışında herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan adam, durumu ağırlaşması üzerine yoğun bakım servisine alındı. 30 gün boyunca solunum cihazına bağlanan hasta, durumunda iyileşme sağlandıktan sonra normal tedavisi sürdürüldü. Ancak hasta solunum cihazından çıktıktan 1 hafta sonra, önce kulak çınlaması ardından da işitme kaybı yaşadı.

Yapılan incelemelerde herhangi bir tıkanıklık ya da enfeksiyon izine rastlanmadı. Remdesivir tedavisi uygulanan hastağının işitme duyusu kısmi olarak geri geldi. Çalışmayı yürüten University College London'dan Dr. Foteini-Stefania Koumpa, duyma kaybının Covid-19'la bağlantılı olduğunu savundu.

ORTA KULAĞA SALDIRIYOR

Koumpa, "Virüs iç kulakta hücre ölümüne yol açmış veya enfeksiyona neden olan kimyasallar salgılanmasına neden olmuş olabilir. Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir" dedi.

Yapılan geçmiş araştırmalar, akciğerlerdeki hücreleri hedef alan corona virüsünün, orta kulaktaki hücrelere de bulaştığını ortaya koymuştu.

[old_news_related_template title="Çarpıcı corona araştırması! Aylarca süren etkilerin sebebi bulundu: Virüs kalbi vuruyor" desc="ABD'li uzmanlar corona virüsünün vücutta yarattığı uzun dönemli tahribatları gözler önüne serebilecek bir çalışmaya imza attı. Buna göre nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi şikâyetlerin geçmemesi, virüsün kalp kaslarına verdiği zarardan kaynaklanıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/24/iecrop/corona-yogun-bakimm-reuters_16_9_1600931443.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/carpici-corona-arastirmasi-aylarca-suren-etkilerin-sebebi-bulundu-virus-kalbi-vuruyor-6052023/"]

[old_news_related_template title="Corona hastalarında yeni belirtiler tespit edildi" desc="ABD'nin Chicago kentindeki hastane ve tıp merkezinde bulunan 509 corona virüsü hastasının verileri üzerinde yapılan çalışma sonucunda, hastaneye yatışı yapılan hastaların çoğunda nörolojik belirtiler tespit edildi. En sık görülen nörolojik belirtiler arasında ise kas ve baş ağrısı yer alıyor.  " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/13/iecrop/bilim-reuters_16_9_1586681841_16_9_1602599112.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-hastalarinda-yeni-belirtiler-tespit-edildi-6079418/"]

[old_news_related_template title="Bir numaralı aşı çalışmasının başındaki isim konuştu: Hayat temmuza kadar normale dönmez" desc="Aşı çalışmalarında en önde gösterilen Oxford ve AstraZeneca'nın projesinin başındaki isim Prof. Dr. Andrew Pollard, salgınla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Pollard, aşının yılbaşından önce uygulanmasını beklemediğini ve hayatın 2021 yazına kadar normale dönmeyeceğini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/14/iecrop/corona-sedyeee-reuters_16_9_1602661887.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/bir-numarali-asi-calismasinin-basindaki-isim-konustu-hayat-temmuza-kadar-normale-donmez-6080290/"]