Sidney Opera Evi yeniden açıldı, Ulusal Ragbi Ligi'nde Grand Final maçında Melbourne Storm, Penrith Panters'ı yenerken 80 bin kişilik ANZ Stadium'da tribünlerde 37 bin 303 taraftar vardı.

Avrupa ve ABD, corona virüsü ile ikinci dalga mücadelesi verirken 26 milyon nüfuslu Avustralya, virüsün yayılımını neredeyse tamamen durdurmak üzere.

Toplamda ise 27 bin 643 vakanın görüldüğü Avustralya'da Covid-19 nedenli ölümlerin sayısı ise 907. Covid-19 nedeniyle hastanelerde toplam 18 kişi yatarak tedavi görürken bunlardan yalnızca biri yoğun bakımda. Melbourne'de ise 30 Ekim'den bu yana yeni vaka çıkmıyor.

[special_article_template title="" desc="Sıfır vakaya ineceğimizi asla düşünmemiştim. Bu harika bir şey. Bir süredir durmak bilmeden dışarı çıkıyorum; restoranda yiyorum, alışveriş yapıyorum, tırnak bakımımı yaptırıyorum, saçlarımı kestiriyorum..." who="Peter Doherty Institute for Infection and Immunity (Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü) Başkanı Sharon Lewis">

Kuzey Amerika, Avrupa, Hindistan, Brezilya, ülkemiz Türkiye ve daha pek çok farklı ülke günlük çıkan binlerce yeni vakayı kontrol altında tutmak için yoğun bir çaba sarf ederken Avustralya, Yeni Zelanda ile birlikte herkes için adeta canlı bir yol haritası çiziyor. Aynı zamanda Avustralya bu sayede virüsü kontrol altında tutma başarısının da Güney Doğu Asya ülkeleri Singapur, Güney Kore, Tayvan veya Çin ile Vietnam'la sınırlı olmadığını da göstermiş oldu.

Melbourne'de 111 günlük sokağa çıkma yasağı 28 Ekim'de sona erdi. Yeni vakaya rastlanmayan şehirde halkın keyfi yerinde. Sol üstteki fotoğrafta yer alan duvar yazısında "Yeniden hoş geldin Melbourne" ifadesi yer alıyor. Fotoğraflar: Reuters


Uzmanlar bu başarıyı anlamlandırmaya çalışırken bazı faktörleri de öne çıkarıyor. Bunların başında Avustralya'nın özellikle Avrupa'ya kıyasla çok daha hızlı ve sert bir şekilde uyguladığı sınırları kapatma politikası geliyor. Bununla birlikte ABD'nin uygulamasının aksine Avustralya, ülke içinde de seyahat kısıtlaması getirdi ve eyaletlerin büyük bir kısmı kendi sınırlarını da büyük ölçüde kapattı.

HALK, ÇAĞRIYI CİDDİYE ALINCA...


İkinci büyük faktör de Avustralya halkının virüsle ilgili algısını ve salgının ciddiyetini kavramasını sağlayan yaklaşım oldu. Halk, iki dünya savaşında bile kaybetmediği sivil özgürlüklerinden mahrum kalma korkusuyla karşı karşıya gelirken University of New South Wales'te epidemiyolojist olarak görev yapan ve aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'ne danışmanlık yapan Marylouise McLaws, "Halka şunu dedik: Bu çok ciddi bir durum ve sizden de işbirliği ve dayanışma istiyoruz" diyor. Bu elbette neredeyse her hükümetin halkına söylediği bir şey ancak Avustralya'da çağrı daha bir ciddiye alınmış olsa gerek.