Corona virüsü dünya genelinde can almaya devam ederken, pek çok ülkede aşı ve ilaç araştırmaları aralıksız devam ediyor. Ebolaya karşı geliştirilen ve corona tedavisinde de etkili olduğu öne sürülen Remdesivir ilacıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Remdesivir'in corona virüsü tedavisinde kullanımına tam onay verilen ilk ilaç olduğunu açıkladı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün verilerine göre, California merkezli Gilead şirketinin 'Veklury' ismiyle satışa sunacağı ilacın iyileşme süresini ortalama 15 günden 10 güne düşürdüğü belirtiliyor.

[caption id="attachment_6094191" align="alignnone" width="1181"] İlaç Gilead şirketi tarafından geliştirildi.[/caption]

Daha önce bahar aylarında acil durumlarda kullanımına onay verilen Remdesivir'le ilgili tam kullanım şartları da belli oldu. FDA, corona virüsü nedeniyle hastanede tedavi gören 12 yaş ve 40 kilonun üzerindeki hastaların ilacı kullanabileceğini ifade etti.

5 GÜNLÜK DOZ 24 BİN 784 TL

Ticari olarak Veklury adıyla satılacak ilacın 5 günlük dozunun, ABD'deki satış fiyatının 3 bin 120 dolar (24 bin 784 TL) olacağı belirtiliyor. Gilead ilacı şu anda sadece ABD için üretebildiğini, Ekim sonundan itibaren diğer ülkelerin de alım taleplerini karşılayabileceğini vurguladı.

DSÖ ETKİSİ YOK DEMİŞTİ

FDA'nın bu kararı akıllara geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün Remdesivir'le ilgili yaptığı çalışmayı getirdi. DSÖ, 30 ülkeden 11 bin 266 hastanın tedavi sürecindeki verileri inceledikten sonra, söz konusu ilacın Covid-19 tedavisinde iyileşme ve hastanede kalma süresine bir etkisinin olmadığını savundu.

GILEAD: VERİLER TUTARSIZ

Gilead ilaç şirketi ise DSÖ’nün elde ettiği bulgulara itiraz ederek, "DSÖ verileri tutarsız görünüyor. Akademik dergilerde yayımlanan, kontrol edilmiş araştırmalar Remdesivir’in etkisini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Corona hastalarının tedavisinde ‘mucizevi ilaç’ olarak gösterilen Remdesivir ABD Başkanı Donald Trump’ın tedavisinde de kullanılmıştı.

[old_news_related_template title="DSÖ'den mucize ilaç olarak gösterilen Remdesivir açıklaması: Bir işe yaramıyor" desc="Dünya Sağlık Örgütü, corona hastalarının tedavisinde 'mucizevi ilaç' olarak gösterilen Remdesivir'in, virüse karşı bir etkisinin olmadığını açıkladı. İlacın üreticisi Gilead ise örgütün verilerinin tutarsız olduğunu öne sürdü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/16/iecrop/remdesivir-reuters-1_16_9_1602846290.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/dsoden-mucize-ilac-olarak-gosterilen-remdesivir-aciklamasi-bir-ise-yaramiyor-6084032/"]

[old_news_related_template title="Çin'de ilk kez ortaya çıktı! Corona virüsü dondurulmuş gıdada canlı kalabiliyor" desc="Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin'de dondurulmuş gıdalarla ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Daha önce dondurulmuş gıdada izleri bulunan corona virüsünün, bu kez paketlerin üzerinde canlı kaldığı tespit edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/20/iecrop/dondurulmus-gida-shutter-2_16_9_1603176016.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/cinde-ilk-kez-ortaya-cikti-corona-virusu-dondurulmus-gidada-canli-kalabiliyor-6088850/"]

[old_news_related_template title="Virüs mutasyon geçirdi: Corona artık daha bulaşıcı" desc="ABD'de yapılan bir araştırma corona virüsünün mutasyon geçirerek daha bulaşıcı hale geldiğini ortaya koydu. Uzmanlar buna karşın virüsün öldürücülüğü konusunda bir değişim olmadığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/24/iecrop/corona-hasta-reuters_16_9_1600955820.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdde-korkutan-arastirma-virus-mutasyon-gecirdi-corona-artik-daha-bulasici-6052960/"]