Paris'in kuzeybatısında Conflans Sainte-Honorine'de bulunan bir okul yakınında saat 17.00 sıralarında meydana gelen olayın ardından bıçaklı saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

France Televisions, öldürülen zanlının 18 yaşında ve terörle mücadele servislerinde kaydı bulunmayan bir kişi olduğunu açıkladı. BFMTV ise saldırganın Moskova doğumlu olduğunu ve saldırdan hemen önce "Allah-u Ekber" diye bağırdığını ileri sürdü.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Figaro Gazetesi ise güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde saldırganın Rus uyruklu bir Müslüman olduğunu, 2002'de Moskova'da doğduğunu ve Eragny bölgesinde bir çeteye üye olduğunu ve bu çetenin üyeleri arasında polis kayıtlarında yer alan "aşırı dinci" bir kişi bulunduğunu yazdı.

Euronews'ta yer alan habere göre, olay yeri güvenlik kordonu altına alınırken, Antiterörizm Savcılığı konu hakkında terör bağlantılı cinayetten soruşturma başlattığını açıkladı. Fransız haber ajansı AFP, öldürülen tarih öğretmeninin 47 yaşında olduğunu, 5 Ekim'de öğrencilerinin aileleri tarafından Hz. Muhammed'in karikatürlerini sınıfta göstermesinden dolayı şikayet edildiğini belirtti.

MACRON: SALDIRGAN AYDINLIĞA SALDIRMAK İSTEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olay yerine giderek açıklamalarda bulundu. Macron şöyle konuştu:

* Bugün bir vatandaşımız eğittiği için, öğrencilere ifade özgürlüğünü, inanma ve inanmama özgürlüğünü öğrettiği için katledildi. Vatandaşımıza haince saldırıldı, terör saldırısının kurbanı oldu.

* Saldırgan cumhuriyet değerlerine, aydınlığa saldırmak istedi. Nereden gelirse gelsin, inansın veya inanmasın, çocuklarımızın özgür vatandaşlar olmalarına saldırmak istedi” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı halka birlik çağrısında bulunarak şu açıklamalarda bulundu:

* Bu akşam net şekilde söyleyeceğim, güvenlik güçleri, adalet çalışanları, eğitimciler, hepimiz engel olacağız. Gericilik ve ona eşlik eden şiddet kazanamayacak. Bizi bölemeyecekler, bunu istiyorlar.

* Hepimiz, tüm vatandaşlar, birlik olup engel olmalıyız, farklılık olmadan birlik olmalıyız, çünkü her şeyden önce aynı kader, tarih ve değerlerle bağlıyız. Bu birlik vazgeçilmez. Hükümetin ve benim kararlılığıma güvenebilirsiniz. Sert ve hızlı tepki vereceğiz.

"CUMHURİYETE HİZMET VEREN BİR ÖĞRETMEN SALDIRIYA UĞRADI"

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer Twitter üzerinden paylaştığı mesajında "Cumhuriyet'in saldırıya uğradığını" ifade etti. "Bu gece Cumhuriyet'e hizmet veren bir öğretmen iğrenç bir saldırıya uğradı. Düşüncelerim o ve ailesi ile. Birlik ve kararlılığımız İslamcı terörizmin canavarlığına tek cevaptır. Yüzleşeceğiz".

Fransa Meclisi'nde olayın duyulmasının ardından toplantıya ara veren Meclis Başkanı Hugues Renson, "Meydana gelen korkunç saldırıyı dehşetle öğrendik. Meclis ve hepimiz adına mağdurun anısını selamlamak istiyorum" açıklamasında bulundu. Renson'un konuşmasının ardından milletvekilleri öğretmen için ayağa kalkarak yaşanan olaya tepkilerini gösterdi.

AŞIRI SAĞCI LİDER LE PEN: DAYANILMAZ BİR BARBARLIK DÜZEYİNDEYİZ

Saldırıya tepki gösteren diğer bir lider de aşırı sağcı politikacı Marine Le Pen oldu. Twitter'dan paylaştığı mesajında politikacı, "Charlie Hebdo karikatürlerini sunduğu için bir profesörün başı kesildi: Fransa'da, dayanılmaz bir barbarlık düzeyindeyiz. İslamcılık bizimle savaşıyor: Onu ülkemizden zorla çıkarmalıyız" dedi.

Fransa'da geçen ay da Pakistan'dan göç eden bir kişi Charlie Hebdo dergisinin eski binası yakınlarında iki kişiyi yaralamıştı. Charlie Hebdo dergisi 5 yıl önce Hz. Muhammed karikatürleri yayımlamasının ardından silahlı saldırıya uğramıştı. Bu saldırıda 11 kişi ölmüş, 11 kişi de yaralanmıştı.

[old_news_related_template title="Hebdo davasında Türk kökenli sanık için müebbet istendi" desc="Fransa’nın başkenti Paris’te 2015 yılında mizah dergisi Charlie Hebdo’nun merkezi ile bir Yahudi marketine düzenlenen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarla ilgili dava dün başladı. Yargılanan 14 kişi arasında Türkiye kökenli iki sanık var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/03/iecrop/14hebdo_16_9_1599103325.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/hebdo-davasinda-turk-kokenli-sanik-icin-muebbet-istendi-6020035/"]